Ülkemizde, gübrenin ana maddelerinden biri olan fosfatın tamamına yakını Mazıdağı, Mardin bölgesinde yer almaktadır. Türkiye'de üretilen ve ithal edilen fosfatın tamamına yakın bölümü gübre sanayiinde tüketilmektedir.
Denizel fosfat yataklarının dünyada bulunduğu başlıca yerler: ABD, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Ürdün, İsrail, Rusya , Türkiye 'dir (en önemli yatağı Mardin-Mazıdagda bulunur).
Türkiye'deki en zengin fosfat yatakları Mazıdağı (Mardin), Adıyaman, Bingöl ve Bitlis'te bulunmaktadır.
Vücuttaki her bir hücrenin normal çalışması için gerekli makro minerallerden biri olan fosfor, insan vücudunda oksijene bağlı olarak fosfat formunda bulunur. İlaç ve takviye formundaki fosfor ise fosfat olarak adlandırılır. Vücuttaki fosforun neredeyse %85'i kemik ve dişlerde depolanır.
Fosfatlar, pirofosfatlar ve ATP fosfor kaynağıdır. Özellikle sütlü besinlerde bulunur. Diyetle alınan fosfatların serbest formu ince bağırsaklardan emilir.
İlgili 25 soru bulundu
Dünyada üretilen fosfatın % 75i denizel sedimanter fosfat yataklarından, % 20si magmatik kökenli apatit yataklarından ve % 5lik bölümü ise guano yataklarından elde edilmektedir. Üretim çoğu zaman açık işletme, bazan kapalı işletme ile olmaktadır.
AFRİKA'DA FOSFAT
Günümüzde fosfatın en yoğun bulunduğu ülke olan Fas Krallığı'na bu imkânı veren bu mineralin önemli miktarda bulunduğu yerin Batı Sahra bölgesindeki yataklar olması.
Fosfat, organik maddelerin milyonlarca yıl okyanus tabanında birikmesiyle oluşur. İşte, detaylar. Dört oksijen atomuna bağlı olarak bir fosfor atomundan oluşan bu inorganik bileşik, DNA ve RNA sentezi ve enerji üretimi başta olmak üzere biyolojik sürecin hayati yapı taşlarından biridir.
Fosfat kimyasal olarak PO4−3 şeklinde gösterilmektedir. Fosforik asidin (H3PO4) katyon kökü olarak bilinir. 4 oksijen ile bir fosfor atomundan oluşmuştur.
Fosforik asitten meydana gelen katyon köküdür. Fosfor elementinin doğal bir oluşumu olup inorganik fosfatlar, sanayide ve tarımda kullanılmak amacıyla fosfor elde etmek için üretimi yapılmaktadır.
Fosfor doğal sularda ve atıksularda genellikle fosfat (PO4) şeklinde bulunur. Bunlarda ortofosfatlar, kondens fosfatlar (pyro, meta, ve diğer polifosfatlar) ve organik bağlı fosfatlardır. Fosfat kaynakları çeşitlidir. Bazı orto fosfatlar ve yoğuşmuş fosfatlar arıtma sırasında su kaynaklarına geçebilir.
Mardin ili maden çeşitliliği ve potansiyeli bakımından fakir illerimizdendir. İlde özellikle endüstriyel hammadde kaynakları yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri başta fosfat olmak üzere çimento hammaddeleri, mermer ve kuvars kumu olarak sayılabilir.
Adıyaman ili maden ve enerji kaynakları bakımından oldukça zengin illerden biridir. Metal madenlerden bakır, krom ve manganezin bulunduğu Adıyaman'da, fosfat, barit, çimento hammaddeleri, tuğla kiremit ve mermer rezervleri bulunmaktadır.
Organik fosfor(OF) bileşikleri tüm dünyada yaygın olarak kullanılan insektisitlerdir. Vektör seçiciliği düşük, toksisiteleri çok yüksek olan bu grup bileşikler, insanlarda ölümcül zehirlenmelere neden olabilir. Bu ilaçların yağda çözünürlüğü yüksek, emilimleri hızlıdır. İnhalasyonla bile zehirlenmeye yol açabilirler.
Fosforun en yaygın kullanım alanı gübre sanayiidir. Ayrıca belirli özelliklere sahip cam ve porselen yapımında da kullanılır. Canlılarda DNA ve RNA'nın yapısında bulunur. Ayrıca canlılarda enerji transferinin gerçekleşmesini sağlayan ATP (adenozin trifosfat) molekülünün temel bileşenidir.
MKP gübresi, özellikle azot verilmesinden kaçınılan dönemlerde, bitkiler için en uygun potasyum ve fosfor kaynağıdır. Diğer dönemlerde ise verilmek istenen azot biçiminin (amonyum, nitrat veya üre azotu gibi) serbestçe uygulanabilmesini sağlaması açısından tercih edilen bir gübre çeşididir.
Ülkemizde, gübrenin ana maddelerinden biri olan fosfatın tamamına yakını Mazıdağı, Mardin bölgesinde yer almaktadır. Türkiye'de üretilen ve ithal edilen fosfatın tamamına yakın bölümü gübre sanayiinde tüketilmektedir.
Fosfat, kimyada bir köktür. Formülü PO43-'tür. Anyonik yapıdadır. Fosforik asidi oluşturan katyon köküdür. 3 (eksi) yük taşır.
Fosfor elementi gaz haline geçemediği için atmosferde bulunmaz. Bu sebeple fosfor döngüsü karalardan sulara ve sulardan karalara olarak gerçekleşir. Fosfor için en büyük ana kaynaklar karasal kaya oluşumundaki ve okyanus diplerindeki tortul kayaçlardaki fosfat iyonları içeren fosfat tuzlarıdır.
Fosfat önemli bir idrar ve kan asidi baz tamponudur (1). Serum fosfor seviyesi, bağırsak emilimi, hücre içi ve kemik depo havuzlarının değişimi ve renal tübüler yeniden emilim arasındaki karmaşık bir etkileşimle sağlanır. Böbrek, tübüler yeniden emilim ile fosfor homeostazının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.
Fosfat, dünyada ve Türkiye'de kritik hammaddeler içerisinde yer alan önemli bir madendir. Nüfus artışına bağlı olarak açlıkla mücadele ve bitkisel verim artışı bağlamında özellikle gübre üretiminin hammaddesi olan fosfat madeni endüstriyel mineraller içerisinde stratejik bir öneme sahiptir.
Kimyada fosfatlar, fosforik asitin tuzu veya esterleri olup ya madeni ve organik kökenli dirler veya sanayii ürünüdürler.
Protein açısından zengin olan yiyecekler fosfor açısından zengin kaynaklardır. Örneğin; süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları, balık, tahıl ürünleri, baklagiller. Protein oranı düşük olan yiyeceklerde de fosfor vardır.
Fosforesans, fosforlu malzemelerin enerji verildikten sonra ışık ürettiği özel bir fotolüminesans türüdür. Bu malzemelerin içindeki atomlar görünür ışık veya diğer kaynaklar aracılığıyla enerji kazandığında atomun elektronları üst düzeylere geçerek uyarılmış olurlar.
Balık kemikler için oldukça yararlıdır; özellikle kılçığıyla beraber yenilebilen balıklar (ton, sardalye, somon, hamsi) iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri