Popüler bir spor dalı olan yüzme birçok rahatsızlıkta egzersiz veya terapi yöntemi olarak değerlendirilir. Hem kardiyo hem de kuvvet antrenmanı yapmak istiyorsanız, yüzmek son derece ideal bir spordur.
EKLEMDE YÜZME FAYDALI
Yürümek, kalça, bacak ve baldırdaki adale yükünü en çok çalıştıran kardiyo antrenmanıdır. Yürümekle yüzmeden daha çok kas kullanır, daha fazla kalori yakar, insülini daha çok baskılarsınız. İnsülin direncini kırma konusunda (bana göre) yürümek kulaç atmaktan daha iyi sonuç verir.
Herhangi bir egzersiz türü, hiçbir şey yapmamaktan elbette ki daha iyidir. Ancak günde 30 dakikalık yüzmenin sağlık için en iyilerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Hem zihinsel fonksiyonların gelişmesi için hem de bedenin şekillenmesi ve sıkılaşmasında yüzmenin büyük bir katkısı vardır.
Yüzmenin etkili bir şekilde vücuda iyi gelmesi için haftada minimum ne kadar yüzülmesi gerekir? Haftada en az üç defa yüzmek gerekir. Antrenman tiplerini de koşuda olduğu gibi mesafe ve interval olarak çeşitlendirmek faydalı olur.
Yüzmenin mucizevi etkisi, yüzme stilleri ile katlanarak size ulaşır. Kalça, kollar ve bacakların oldukça güçlü olması gereken yüzme stillerinde, bu bölgelerde yağ yakımı artar ve pürüzsüz bir görüntü oluşur. Buna ek olarak, kasların çalışma gücü arttığından beden sıkılaşır ve güçlenir.
İlgili 23 soru bulundu
Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür. Kardiyo egzersizleri olarak geçen bu hareketlere ek olarak karın bölgesi için uygulanan ve daha fazla kalori yakılmasına öncülük eden bazı özel hareketler de bulunmaktadır.
Yüzmenin insan sağlığına olan pozitif etkileri, aynı zamanda zihinsel olarak dinlenmeye imkan veriyor olması, spor salonları yerine yüzme havuzlarını tercih etmenin daha mantıklı olduğunu gösteriyor. Fitness salonlarında ağır spor seanslarının omurga üzerine ciddi tehlikelere neden olduğu biliniyor.
İdeal yüzme süresi, herkes için aynı olmamakla birlikte, genel olarak 30 dakika ile 1 saat arasında olması önerilmektedir. Başlangıç seviyesindeyseniz veya yüzme becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, 30-45 dakikalık yüzme seanslarıyla başlayabilirsiniz.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Tuzlu suda yani denizde yüzmek cildin güzelleşmesini sağlar. Deniz suyunda yer alan hidrat ve magnezyum elementi cildinizin pürüzsüz, sağlıklı ve genç kalmasını sağlar. Deniz suyu cildin yenilenmesini, vücuttaki iltihap, kızarıklık ve sivilce ve benzeri cilt rahatsızlıklarına karşı faydalıdır.
Her gün düzenli yüzmek, vücudunuzu şekillendirir, omurga sağlığınızı iyileştirir ve kas gelişiminizi destekler. Özellikle omuz kaslarının gelişimine katkıda bulunur ve omuzların daha geniş görünmesini sağlar.
En iyi yağ yakan, yüzme stili ise kelebek stilidir. Bu stil ile 10 dakika da 150 kaloriyi rahatlıkla yakarsınız. Ancak zor bir stildir. Bu sebeple yüzme stili konusunda kararı vücudunuza bırakmak en doğrusu olacaktır.
Kilo Kontrolü Sağlamak ve Kilo Vermek için İdeal Bir Spordur
Spor yaparken farklı kas grupları çalıştığı için kol, bacak, bel ve sırt bölgelerinde incelme sağlanabilir.
Yüzme hem alt bedeninizi hem de üst bedeninizi aynı anda çalıştırdığından, toplam vücut egzersizine eşittir. Sudayken, sadece iyi bir kardiyo egzersizi yapmakla kalmaz, aynı zamanda sorunlu bölgelerinizi çalıştırmak için suyun direncinden de faydalanabilirsiniz.
Yüzerek Kilo Vermek Mümkün Mü? Sadece yüzme ile kilo almak doğru bir seçim değildir. Tam aksine yüzerek kilo vermek istiyorsanız en az hafta da 3 veya 4 gün sürekli uzun mesafeli yüzme antrenmanları yapmalısınız. Sizin yaktığınız kalori çok önemli sadece suya girip birkaç kulaç atma ile kilo vermeniz mümkün değildir.
Spor sonrası vücudumuzdaki değişikliklerden en önemlisi kas glikojenlerinin yani basit tabirle kaslarda depolanan şekerin tükenmiş olmasıdır. Bu nedenle spor sonrasında vücudunuzun toparlanması için öğünlerine kompleks şekerler eklemeniz gerekir. Bunlar bulgur, baklagiller, tam buğday ekmek ve sebzeler olabilir.
Popüler bir spor dalı olan yüzme birçok rahatsızlıkta egzersiz veya terapi yöntemi olarak değerlendirilir. Hem kardiyo hem de kuvvet antrenmanı yapmak istiyorsanız, yüzmek son derece ideal bir spordur.
İşte yüzmenin genel faydaları: Ödem atımına yardımcı olur. Tüm doku ve hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olur.
Yüzme, kas ve iskelet sistemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi gibi çeşitli fiziksel sistemlerin sağlığının geliştirilmesinde olumlu özelliklere sahiptir. Yüzmenin faydaları arasında vücuttaki tüm hareket organlarını çalıştırması ilk sırada yer alır.
Yüzmeyi öğrenme süresi minimum 2 ay, maksimum 4 ay olabilmektedir. Ortalama yeteneklere sahip olan bir kişinin su duygusunu kazanması, kaldırma kuvvetine inanması, su ile barışması, can güvenliğini sağlayabilecek kadar kendi kendine yüzebilmesi için gerekli olmaktadır.
Her insana göre farklılık gösteren bir durum bu. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkındır 1–2 ayda öğrenir. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkın değildir sudan korkar, panik yapar v.b. problemler yüzünden yüzmeyi öğrenme süresi 4–5 aya kadar uzayabilir.
En genel hatlarıyla yüzerek çalıştırıp geliştirebileceğiniz kas grupları; arka, orta ve ön omuz kasları, kanat kası, alt ve üst göğüs kasları, karın kasları, kalça kasları, arka ve ön kasların üst bölümleri olmaktadır.
Bu fırsatı yakalayanlar yüzerek fit vücuda sahip olunup olunamayacağını merak eder. Buna evet cevabını vermek mümkün. Zira eşgüdümlü olarak bacak, kol, omuz, sırt, karın ve göğüs kaslarını çalıştıran yüzme böylece belirli bir zaman içerisinde kasların şekillenmesi olanak vermektedir.
YARIŞMACI YÜZÜCÜLER VÜCUT GELİŞTİRMEDE BAŞARILI OLUR
Bunun başlıca nedeni antrenmanın içerisinde ağırlık çalışmalarının bulunmasıdır. Yüzme antrenmanı yapan yüzücü çalışma sonrası kara antrenmanı yani ağırlık yaparak kuvvet kazanmasıdır. Böyle yapılan bir yüzücü vücut yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri