Kolonya ve krem sürmenin abdesti bozup bozmadığı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Günlük hayatta kullandığımız pek çok kozmetik ürün içinde güzel kokular da yer alıyor. Ele ve yüze alkol içeren krem ve kolonya sürmek abdesti bozmaz.
Ancak kremler deri üzerinde tabaka oluşturmadığı için, deri ıslanmasa bile derinin üzerinden suyun akmasıyla abdest ve gusül olur. - Abdestten sonra deriye sürülen kremlerin abdeste bir zararı yoktur.
Abdest, namaz kılmadan önce alınması gerekmektedir. Abdestten sonra yüze ve ele sürülün krem abdesti bozmamaktadır. Bu yüzden abdest alındıktan sonra namaz kılınması dini açıdan bir sorun teşkil etmemektedir.
Cilt üzerinde kalın bir tabaka oluşturan fondöten, kapatıcı gibi ürünler ise suyun temasını engellediği sürece abdesti geçersiz kılmaktadır ve abdestin tazelenmesi gerekmektedir.
Abdest aldıktan sonra CC kreminizi veya BB kreminizi sürerseniz gün içinde tekrar abdest alacağınızda; üzerinden suyla mesh ederek abdestinizi alabilir, isterseniz tekrar sürebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Abdestten sonra yüze krem sürmek veya makyaj yapmak abdesti bozmaz. Bu bakımdan abdest aldıktan sonra yapılan makyajla namaz kılınabilir. Makyaj yapıldıktan sonra makyajdaki maddeler suyu geçirmeyecek maddelerden yapılmışsa, abdeste mani teşkil edeceğinden, bu maddeler giderildikten sonra abdest alınmalıdır.
Oje, ruj, rimel gibi vücut/deri üzerinde tabaka oluşturup suyun deriye ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur.
GÜNDE 5 VAKİT ALINAN ABDEST ÇOK FAYD ALI
Sabah erken saatlerde soğuk su ile yüzü yıkamanın çok etkili bir anti-aging yöntemi olduğunu da belirten Uzman Dr. Arslan şunları söyledi: "Bu sayede yüzümüzü canlandırmış oluyoruz.
Değerli kardeşimiz, Abdest aldıktan sonra makyaj yapılırsa abdest geçerlidir; fakat makyaj malzemesinin içerisinde pis kabul edilen bir madde bulunursa, bedeninde necaset olacağından namaza manidir.
Soru: Kolonya, Parfüm, Rollon Kullanmak Abdesti Bozar mı? el Cevab: Abdesti bozmaz. Ama namaz içlerindeki necaset miktarına göre namaza mani olma çokluğuna ulaşan miktarda bedene ya da elbiseye sürülürse namaz bu sebeple sahih olmaz.
Bilinçli ya da bilinçsiz şekilde patlayan sivilcelerde kan veyahut irin akışı yayılırsa abdest bozulur. Ancak, kan veya irin yani sivilceden çıkan su sabit üzerinde kalır da akmazsa abdeste engel olmaz.
Soru: Abdestli iken kolonya, deodorant kullanılması abdesti bozar mı, namaza mani olur mu? Cevap: Kolonya ve deodorant gibi kokulu karışımların sürülmesi abdesti bozmaz, namaza da mani olmaz.
Fıkıh kitaplarında, detayları ile sıralanan 'abdesti bozan şeyler' arasında sigara içmek yer almamaktadır" ifadeleri yer alır.
Eğer güneş kreminin üzerinde özellikle “su geçirmez” yazıyorsa belki suda da etkili olabilir. Ama diğer güneş kremlerinin çoğunun böyle bir özelliği yoktur. Her yüzmeden veya terledikten sonra su geçirmeyen kremler dahil tekrarlanması gerekmektedir. Yüzmeden en az 10 - 15 dakika öncesinde de krem kullanmak gerekir.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. Jöle ise bir tabaka oluşturmadığından abdest ve gusle engel olmaz." denildi.
Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekândaki imama uymaya niyet etmekle mekân birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.
Maske ve eldiven namaza engel değildir, bu şekilde kılınan namaz geçerlidir. Maske ile namaz kılmak, namazda ağzı ve burnu maske ile kapatmak mekruh değildir.
Kıl köklerini tıkayacak bir işlem yapılmadığı için suyun deri altına geçme şansını önlememektedir. Tıpkı eyeliner işlemi ve microblading işlemi gibi abdest geçirmeme gibi bir durumu bulunmamaktadır.
Suyun zararı olursa cebire hükümlerine göre amel etmeldir. 337- Abdest veya gusül organlarına bir şey yapışır ve kaldırılması mümkün olmazsa veya dayanılamayacak kadar meşakkatli olursa, teyemmüm almalıdır. Ama o şey teyemmüm uzuvlarında olursa o zaman,hem teyemmüm etmeli hem de cebire abdesti almalıdır.
Yüze güzellik ve nur veren ibadet: Teheccüd.
Günde beş defa elleri , yüzü ve ayakları yıkamak bizi mikroplardan arındırır. 2- Ağız ve burnumuz mikropların vücudumuza girdiği en önemli yerlerdendir. Buraların sık sık temizlenmesi bizleri mikroplara karşı korur. 3- Yüzün yıkanması da cildi kuvvetlendirir, baştaki ağırlığı ve yorgunluğu hafifletir.
Kadının, zarar vermeyecek şekilde tırnaklarına oje sürmesi mübahtır ve tırnakları ojeli halde namaz kılmasında da bir sakınca yoktur. Ancak bu durum ojenin altına su girmesine engel oluyorsa, oje giderilmeden alınan abdest ve boy abdesti geçerli değildir. Bu durumda abdest geçerli olmadığı için namaz da geçerli olmaz.
Gusülde ve abdestte gözün iç kısmını yıkamak farz değildir. Zira gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere zarar da verebilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/7, 11). Dolayısıyla gözdeki lens, gusle ve abdeste engel değildir.
İşlem esnasında kullanılan bitkisel bazlı kalıcı makyaj boyaları; kıl köklerinin kapanmasına engel olmadığından dolayı uygulama, abdeste engel olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri