Z çizgileri bir bir miyofibrilin uzunluğu boyunca içindeki
İç Bileşke (İnternal Junction, Histolojik Bileşke, Z çizgisi, Oro Serrata): Histolojik olarak burası çok katlı skuamöz epitel ile kolumnar epitel sınırıdır (sırasıyla mide ve özofagus epiteli (mukozası)). Normalde iç bileşke, dış bileşkeden 1-2 cm daha yukarıda kabul edilir.
Özefagus mukozası, olası zarar verici maddelerden korunmak amacı ile skuamözepitelile döşelidir. Özefagus mukozası ile mide mukozasının karşılaştığı yere Z çizgisi denir ve barrettözefagusu da içeren çeşitli durumlarda Z çizgisinde yükselme görülür1,2.
Z – line, Z çizgisi (Merrifield'in Z çizgisi); pogonion (Pog ′ ) dan geçen dik çizgidir. Üst dudak ön noktası bu hat üzerinde alt dudak ön noktası bu çizginin gerisindedir. Bu çizgiye üst ve alt dudağın profilde en önde olan noktaların uzaklığına bakılmaktadır.
Yemek borusu (özofagus) nerededir? Yemek borusu boyundan başlayıp mide girişine kadar devam eder ve yaklaşık 25 cm uzunluğunda 2 cm çapındadır. Mukoza adı verilen iç bir zar dokusu ile kaplıdır. Yemek borusu, trakea denilen nefes borusu ve kalbin arkasından ve omurganın önünden geçer.
İlgili 23 soru bulundu
Yemek borusu yani özofagus kanserinin en önemli belirtisi yutma güçlüğüdür. Yemek borusu kanseri belirtileri arasında takılma hissi yaşanması ve ağrılı yutmada görülebilmektedir. Tümör yemek borusunun %60-70'ini kapamadığı durumlarda genellikle belirti vermemektedir.
Çoğu olguda 7-10 gün içinde gerilemekle birlikte, bazılarında ilaç kesildikten haftalar sonra bile devam edebilir (10). Olgumuz yutkunma sırasında retrosternal ağrı yakınması ile başvurdu ve semptomatik tedavi ile 10 gün içinde düzeldi.
Ağrılı Yutma Nedenleri Nelerdir? Enfeksiyonlar, yemek borusu çalışma düzensizlikleri, yemek borusunda yabancı cisimler, yemek borusunda ülser dediğimiz yaralar, yemek borusu enfeksiyonları ve yemek borusu kanserleri ağrılı yutma nedenleri arasında sayılabilir.
Z çizgisi 38. cm''de hiatal kıskaç 40cm de geçildi.
Özofagus ağızdan alınan gıda maddelerini mideye geçiren yaklaşık 25 cm uzunluğunda, 1.5 cm genişliğinde elastiki bir borudur. Özofagus cidarının adalesi iki tabaka halindedir: Dış longitudinal adale ve içi sirküler adale.
Özofagus, halk arasında bilinen ismiyle yemek borusu, ağız boşluğunu mideye bağlayan, kas yapısında bir tüptür. Özofagusun besinlerle temas eden iç yüzeyi yassı epitel (skuamöz) hücrelerle kaplıdır; bu hücrelerin kanserleşerek kontrolsüz çoğalmasına skuamöz hücreli karsinom (yassı hücreli kanser) adı verilir.
Manisa' da bulunan kliniğimizde yemek borusu ülseri tedavisinde H2 blokerleri yaygın olarak kullanılır, ancak geçici rahatlama sağlar. Gastrik asidi nötralize ederek ve duodenuma asit verilmesini azaltarak etki eder. Yaygın olarak kullanılan H2 reseptör blokerleri simetidin, ranitidin, famotidin ve nizatidindir.
İlaçla tedavi yapıldığında, yanmaya neden olan etkenleri ortadan kaldırmak için antibiyotik verilebilir. Mide asitlerinin dengelenmesi için serum yahut proton pompa tedavisi başlatılabilir. Yemek borusunun iltihabından kaynaklanan şikayetlerde ise iltihap giderici ilaçlar verilir.
Akalazya hastalığında yemek borusundaki kasları kontrol eden sinirlerde nedeni bilinmeyen bir zedelenme meydana gelir. Sinir kontrolü olmayan kaslarda zamanla hipertrofi adı verilen bir kalınlaşma görülür. Yemek borusu duvarında ve alt uçtaki kapakta bulunan kasların kalınlığının normalin 2-3 katına ulaşabilir.
Özofajitin Komplikasyonları
Tedavi edilmezse tahriş olan bölge yavaş yavaş kanayabilir. Kanama miktarının fazla olması anemiye ya da kan değerlerinde düşüklüğe sebep olur. Alt özofagusun hasarı mukozanın yaralanmasına da sebep olur. Mukozada meydana gelecek olan skar bu bölgenin daralması ile sonuçlanabilir.
Öncelikle eozinofilik özofajit belirtilerini ortadan kaldıran tedavi uygulanır. Tedavide diyet çok önemlidir. Diyet seçimi hastanın klinik bulgularına göre belirlenmelidir.
İlaca bağlı özofagus hasarı olan olguların pek çoğu, birkaç gün içinde her hangi bir müdahaleye gerek olmaksızın iyileşir. Tedavinin en önemli yanı, ilaçla tekrar zedelenmenin devamının önlenmesi için doğru tanının konulmasıdır. Mümkünse kostik potansiyele sahip oral tedaviler kesilmelidir.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Regurjitasyon (> % 70) , odinofaji (yutma sonrası retrosternal ağrı) hastaların % 30 ' da mevcuttur ve aspirasyona bağlı gelişen bronşit ve pnömoni (% 10) ' dir. Ortalama 15-25 yıl sonra gelişen genellikle skuamöz tipte özefagus kanseri geliştiği için akalazya premalign bir lezyon olarak kabul edilir.
Yemek Borusu Kanserine nasıl tanı konulur? Yemek borusu kanseri genellikle 60 yaş üstü hastalarda görülür. Tanı koymak için endoskopi veya endoskopik ultrason ile parça alınması gerekir.
Belirtileri ağrı, yutma zorluğu, takılma hissi olarak tanımlanabilir. Derin yayılım sonrası çene hareketlerinde kısıtlılık ortaya çıkar. Dil hareketleri kısıtlanması ile konuşma ve yutma bozuklukları, ağrılı yutma belirginleşir. Bu bölge kanserlerinin %90 kadarı yassı epitel (skuamöz hücre) kanserleridir.
Sanki kursakta yemek takılmış hissi oluşur. Diğer belirtiler arasında yemek sonrası kusma (özellikle sindirilmemiş gıda)yemek sonrası veya sonrasında artan göğüste veya sırtta ağrı, kilo kaybı, kanlı kusma,yutma ile birlikte öksürük, ses kısıklığı ve hazımsızlık sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri