Z kuşağı 2000 yılı ve sonrasında doğan nesil için kullanılan bir terimdir. Milenyum çağı çocukları olan Z kuşağı teknoloji kuşağı olarak da anılmaktadır. Adeta teknolojini içiren doğan z kuşağı üyeleri bebeklikten itibaren teknoloji ile büyümüştür.
Oxford Learner's Dictionaries, Z kuşağını "90'ların sonu ile 2010'ların başı arasında doğmuş bir grup insan" olarak açıklamaktadır. Merriam-Webster Online Dictionary, Z kuşağını "1990'ların sonunda ve 2000'lerin başında doğan insanların nesli" olarak tanımlar.
Genel olarak yapılan araştırmalar sonucunda Z kuşağının doğumlarının başlangıç ve bitiş yılları 1990 yılı ve 2010 yılı olarak belirlenmiştir.
Araştırmacılar ve popüler medya, 1980'lerin başlarını (1981–82) ve 1990'ların sonlarını (81–96) Y kuşağının üyelerinin doğum aralığı olarak kabul eder. Bu kuşak genellikle internet, mobil cihazlar ve sosyal medyanın yaygınlaşma dönemine denk geldikleri için ve bu olaylara aşinalığıyla bilinir.
İlgili 37 soru bulundu
Araştırma konusu olan “C Kuşağı” ise tüm bu sayılanlardan ayrı bir kuşak olmayıp; kimi araştırmacıya göre 1990 sonrası doğan, kimi araş- tırmacıya göre ise belirli bir zaman aralığı ile sınırlandırılması gerekmeyen; tüketimi ve mobil yaşamı temsil eden nüfusun oluşturduğu bir jenerasyondur.
Alfa kuşağı (İngilizce: Generation Alpha), Z kuşağından sonra gelir ve dünya üzerinde ismi konulan son kuşaktır. 2010 yılından itibaren doğanlar Alfa kuşağı olarak adlandırılmaktadır. Alfa kuşağı, bütün mensupları 3. milenyumda ve 21. yüzyılda doğmuş tek kuşak grubudur.
Diğer yandan teknolojiye doğmuş bir kuşak olan Z kuşağı “fijital” özelliğe sahip, yani fiziksel karşılığı olan her şeyin dijital eşdeğerinin de olmasını istiyor. Bu nedenle Z kuşağı mensupları hayatlarında hız ve sürekli yeniliğe odaklanırken durağanlık ve sakinliğe katlanamıyor ve bundan dolayı mutsuz olabiliyor.
Bu kuşakları doğduğu yıllara göre tanımlarsak;, 1946-1964 arasına “Patlama Kuşağı”, 1965-1979 arasına “X Kuşağı”, 1980-1999 arasına “Y Kuşağı” ve 2000-2021 arasında doğanlara ise “Z Kuşağı” denilmektedir.
Z kuşağı, “zoomers” olarak da biliniyor. Bu nesil “milenyum” kuşağından sonraki ve “alfa” neslinden önceki demografik kohortu oluşturuyor. Araştırmacılar ve popüler medya, 1990'ların ortaları ile 2010'ların başlarında doğanlar için bu tanımlamayı kullanıyor.
1946 – 1964 arası doğanlar bebek patlaması kuşağı, 1965-1980 yılları arasında doğanlar X Kuşağı, 1980-2000 yılları arası doğanlar Y Kuşağı, 2000 yılı ve sonrasında doğanlar Z Kuşağı olarak adlandırılıyor.
Bu çalışmada, Türkiye'de Y kuşağının kapsadığı yaş aralığı tespit edilmeye çalışılmıştır. 1247kişinin katılımı ile yapılanbu çalışma sonucunda, Türkiye'de Y kuşağının 1983 – 1995 doğumlulardan oluştuğu ortaya koyulmuştur.
Bu rakamın 13 milyonunu, yani yüzde 16'sını Z kuşağının oluşturacağı hesaplanıyor.
Zihinsel ve psikolojik açıdan hızlı gelişim gösterirler. için bunu özel bir istek olarak görmezler.İçinde bulundukları çevre koşulları nedeniyle Z kuşağının önceki kuşaklara göre IQ'ları daha yüksektir. Birden fazla işi eşzamanlı olarak yürütebilme becerisine sahipler. Özgüvenleri oldukça yüksektir.
Z kuşağından daha zeki ve daha şanslı olan kuşaktır diyebiliriz. Alfa kuşağı 21. yüzyılda doğan son kuşaktır.
- Z kuşağı hareketlidir, aktiviteyi sever ve gönüllü olarak çalışır, Y kuşağı oturarak çalışmayı tercih eder. - Z kuşağı gerçekçidir, Y kuşağı iyimserdir. - Z kuşağı kendinden emindir, Y kuşağı kendinden emin değildir.
Z kuşağı, Y kuşağına göre 2 kat daha fazla akıllı telefonlarından video içerik izliyor. Z kuşağının yüzde 43'ü son trendleri video aracılığı ile keşfediyor, yüzde 44'ü günü geçirmelerine yardımcı olmak için video kullanıyor, yüzde 25'i ise sosyal, kültürel ve etik hareketleri yansıtan video içerikler bekliyor.
M Kuşağı, son 30 yılda doğmuş Müslüman gençleri tanımlıyor. Dünyanın batısında halen inatla pompalanmaya devam eden 'radikal, siyasi ve tepkisel' Müslüman prototipine karşılık bu genç Müslümanların en belirgin özelliği modern hayatın getirdiklerini ve özellikle nimetlerini reddetmemeleri.
Ciddiye alınmayı, önemsenmeyi ve görünür olmayı değerli bulan bu kuşağı mutlaka dikkatle dinlemek ve iletişimde şeffaf olmak gerekiyor. Eleştirilerin doğru bir dil ve üslup kullanılarak yöneltilmesi, bazı durumlarda onlardan da benzer eleştiriler gelebileceğinin farkında olunması büyük önem taşıyor.
Evde çalışmak, iş paylaşımı, yarı zamanlı çalışma, esnek çalışma saatleri veya yıllık izinler iş-yaşam dengesine verilen değerin sunulması Z ve Y kuşağı için oldukça önemlidir.
Esnek çalışma, iyi maaş, eğlenceli iş
Birlikte çalışmak yerine, bireysel ve esnek çalışma şekli ve iyi maaş, sosyal medya sürekliliğiyle birlikte Z kuşağının çalışma motivasyonunu artırıyor. Esnek çalışmak istediğini belirten Z kuşağının farklılıkları kabul düzeyi diğer iş tercihi motivasyonlarından yüksek bulundu.
Şu Anda Kaç Kuşak Hayatta? Bilim insanları farklı görüşlere sahip olsa da genel olarak her 15 yıl bir kuşak dönemi olarak tanımlanıyor. Buna göre şu anda hayatta olan altı kuşak var. Alfa kuşağını ise 2025 yılından itibaren Beta kuşağı, ardından da Gama ve Delta kuşakları takip edecek.
Genellikle boomers olarak kısaltılan baby boomers ( çev. 'bebek patlaması'); Sessiz Kuşak'tan sonra, X Kuşağı'ndan önce gelen demografik bir kohorttur. Kuşak, genellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan bebek patlamasını kapsayan 1946'dan 1964'e kadar doğan insanlardan oluşmaktadır.
X nesli, 1965-1979 arası doğan, en yaşlısı 48, en genci 34 yaşındadır. X nesli kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye saygılı, sadık, çalışkanlığa önem veren bir kuşak olarak tanımlanıyor. Ülkemizin %22'sini oluşturuyor. Y nesli, 1980-1999 arası doğan, en yaşlısı 33, en genci ise 14 yaşındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri