Net metrekare kısaca evin içinde süpürülebilir alan demektir. - Brüt metrekare: Evin kat ya da bina içerisindeki çiziminden varolan tüm toplam alanları ifade eder. Bu toplam alanın içerisinde; duvarlar, kolonlar, balkon, taraça, merdiven boşlukları, kat içindeki asansör boşluğu gibi alanlar yer alır.
Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez.
Net metrekare, evin duvarlarının iç kısımlarında kalan, kullanılabilen, süpürülebilen asıl toplam alanı ifade eder. Net metrekareye mutfak, banyo ve balkon ve teras alanları dahildir.
Bağımsız Bölüm Brüt Alanı: Bağımsız bölümün içerisindeki; duvarlar, kolonlar, merdiven sahanlıkları ve basamakları ile bu merdivenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölümün içinden doğrudan bağlantılı olan; balkonlar, teraslar, kat bahçeleri dâhil kapladığı alandır.
Şimdi bu iki terimi açıklamaya çalışalım: Net alan: Bağımsız bölümün içerisinde, duvarlar hariç, bunların arasında kalan alandır. Brüt alan: Bağımsız bölümün duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alandır.
İlgili 18 soru bulundu
Bağımsız bölüm net alanı: Evinizdeki balkonlar, oda bölme duvarları, kolonlar, duvarlar üzerindeki sıva payları dahi çıkarılmış ayak bastığınız alandır, süpürülebilir alan olarak da ifade edilir.
- Brüt metrekare: Evin kat ya da bina içerisindeki çiziminden varolan tüm toplam alanları ifade eder. Bu toplam alanın içerisinde; duvarlar, kolonlar, balkon, taraça, merdiven boşlukları, kat içindeki asansör boşluğu gibi alanlar yer alır. Kısaca fiziken kullanamayacağınız alanlardır.
Yeni imar yönetmeliği Madde 4'e göre balkonlar bağımsız bölüm net alanına dahil edilmemekte; Madde 22'ye göre ise balkonlar parselin toplam emsale esas alanının % 30'u oranındaki ek alan içerisinden kullanılabilmektedir.
Net alanın hesaplanması konusunda aşağıdaki şekilde hareket edilir: a) Balkon, kömürlük, garaj, asansör boşluğu ve benzeri yerler, konutlardan ayrı olarak kullanılmaları mümkün olmadığından prensip olarak net alan hesabına dahildir.
j) Bağımsız bölüm net alanının %15'ini geçmemek kaydıyla açık çıkma şartlarını taşıyan balkonlar, kat ve ara sahanlıkları dâhil açık veya kapalı merdiven evi, katlar alanına dâhil edilmez. Ancak daha önce de vurguladığımız gibi bunların toplam alanı, toplam emsal alanının % 30'unu geçemez.
Pınar hanım merhaba, maalesef bağımsız bölümlerin, yani konut yada işyeri tapu senetlerinde metre kareleri yazılmamaktadır.
75 m2 brüt alan olsun. 1500/100=15 m2 alan brüt alandan çıkarılacaktır. 75-15=60 m2 alan dairenin net alanıdır.
Dikdörtgen gibi köşeli bir odanın metrekaresini öğrenmek için iki duvarın uzunluklarını ölçüp birbirleri ile çarpmak gerekir. Bu işlem her oda, banyo ve mutfak için gerçekleştirildikten sonra sonuçlar toplanır. İç alanların metrekarelerinin toplamı da evin net metrekare bilgisini verir.
Evin brüt metrekaresine ise duvarlar, kolonlar, sıva payları, merpenler, bağımsız bölümdeki balkonlar, teraslar, çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri birlikte değerlendiriliyor.
Açıklama: Son kat çatı döşemesi ile kullanılmayan teras çatılar da dahil olmak üzere inşaat alanı hesabına dahil edildiği görülmektedir. İnşaat alanı hacim oluşturan alanların toplamıdır.
Brüt metrekare hesabında kullanımda olmayan alanlarında toplam alana eklendiğini vurgulayan Atalay, “Brüt alanda; alınan alanın dıştan dışa ölçüsü, asansör ve merdiven boşlukları, kömürlük, garaj, koridorlar, bina girişi, kapalı otopark, sosyal tesisler hepsi hesaplamaya dahil ediliyor.
Alan Hesaplama: Cam balkonun alanını hesaplamak için genişliği ve yüksekliği çarpın. Örneğin, genişlik 3 metre ve yükseklik 2,5 metre ise, alan = genişlik x yükseklik = 3 m x 2,5 m = 7,5 m² olacaktır.
Genişlik ve yüksekliği çarparak toplam alanımızı kolay bir şekilde bulmuş oluruz.
Sonradan cam balkon tesisi de mimari projede öngörülmemişse, Yargıtay'a göre sabit eser niteliğindedir ve balkonuna cam balkon yaptırmak isteyen bir kat malikinin, tüm kat maliklerinin 4/5'inin yazılı rızasını alması gerekir.
Mevcut uygulamada; balkon, asansör, mescit, ve yangın merdiveni boşluğu gibi alanlar, emsal harici alanlar olarak kabul ediliyor fakat inşaat sırasında herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmuyor ve bu alanlar konuta dahil gibi gösterilerek suistimal ediliyordu.
Yani diyor ki balkonları, kat bahçelerini, yangın koridorunu, bina hollerini, sahanlıklar, merdivenler emsale dahil değildir ve bu alanlar maksimum (3042,9*0,20) m² kadar olabilir.
Brüt kelimesi “kesintisi yapılmamış, kesintisiz” anlamına gelir. Emlak sektöründe ise brüt, gayrimenkulün toplam alanını ifade eder. Gayrimenkulün büyüklüğü, brüt alan ve net alan olarak ifade edilir. Net metrekare, gayrimenkulün duvarlar arasındaki “süpürülebilir alan” olarak ifade edilen kısmıdır.
Mantıken dairenin metrekaresi tapuda yazması gerekiyor. Fakat uygulamada böyle bir şey ne yazık ki mümkün değil. Mevcut tapularda bir m2 alanı var fakat bu alan arsanın m2sini aslında bize belirtiyor.
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(3) Otopark sayısı, açık tesislerde parsel alanı üzerinden, meskenlerde bağımsız bölüm brüt alanı üzerinden, diğer yapılarda ise emsal hesabına konu alan üzerinden belirlenir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri