Ürün ambalajlarımızın alt kısmında, üretim tarihleri bir kodlama sistemiyle yer almaktadır. Ornegin Z020415 seklinde olan bu kodlama sistemine gore urunun 02.04.2015 tarihinde uretildigi anlasilmaktadir. Bu durumda urunun son kullanma tarihi bu tarihten 3 yıl sonra yani 02.04.2018 olmaktadir.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır.
Bazı ürünlerin üzerinde, ürünü açtıktan sonraki kullanım süresini göstermek için kapağı açık kavanoz sembolü bulunmaktadır. Örneğin, açık kavanoz sembolünde 12M yazan bir ürünü, açtıktan sonra 12 ay kullanabilirsiniz.
Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code'larda bulunur.
Bu son kullanma tarihi değildir, üretildiği tarihtir. Aynı tüpün altında da yine 6M, 12M veya 24M ibaresi görürsünüz. Bu M harfi ve yanında yazan sayı, açıldıktan sonra kaç ay kullanabileceğinizi gösterir (M harfi ayı temsil eder).
İlgili 37 soru bulundu
Exp date, olarak da ifade edilebilen son kullanma tarihi, bir ürünün üzerinde yazan tarihten önce tüketilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Üzerinde exp date bulunan ürünün bir gıda ürünü olması durumunda zamanı geçen hiç bir ürünün tüketilmemesi gerekmektedir.
Nemlendiriciler, yüz kremleri, göz kremleri, serum ve maskeler: 6 ay veya 1 yıl. Bu tür ürünlerde kullanma süresinin dolması ürün etkinliginin kaybolmasına ve cilte olası irritasyon ve bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir.
El kremleri de diğer kozmetik ürünler gibi son kullanma tarihine sahiptir. Tarihi geçmiş bir el kremi, cildin hassas yapısını tahriş edebilir ve istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Kozmetik ürünlerin orijinal olup olmadığını anlamak için ÜTS web sitesine girilmesi gerekir. Buradan Bilgi Bankası butonuna tıkladıktan sonra sorgulamak istenilen ürünün barkod kodu girilmelidir. Sorgula butonuna bastıktan sonra sonuçlara kısa sürede ulaşmak mümkündür.
Güneş kremlerinin raf ömrü 3 sene. Bu süre, güneş kremi kaç senede bozulur sorusunun genel yanıtı olmakla birlikte kullanıma bağlı olarak daha kısalabiliyor.
Ürün ambalajlarımızın alt kısmında, üretim tarihleri bir kodlama sistemiyle yer almaktadır. Ornegin Z020415 seklinde olan bu kodlama sistemine gore urunun 02.04.2015 tarihinde uretildigi anlasilmaktadir. Bu durumda urunun son kullanma tarihi bu tarihten 3 yıl sonra yani 02.04.2018 olmaktadir.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Parfümlerin raf ömrü 3-5 sene arasında değişiyor. Parfümü satın almadan önce üzerinde yazan son kullanma tarihini kontrol etmelisin. Bazen bu tarihler yıl/ay/gün olarak yazılabiliyor, dikkat!
“İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
Aktif maddesi DEET olan sinek kovucuların alerjik reaksiyonlara, nöbetlere neden olduğu ispatlanmıştır. Özellikle küçük çocuklarda risk daha da büyük. Bu ilaçların konsantrasyonu olumsuz etkilediği, hafıza sorunlarına ve öğrenme güçlüğüne neden olduğu da biliniyor.
Tarihi geçmiş yada uygun koşullarda saklanmayan ürünleri kullanan kişilerin ciltleri enfeksiyon kapabilir, kızarıklıklar ya da diğer cilt bağlantılı rahatsızlıklar görülebilir. Bu ürünlerin kullanımı ayrıca rahatsızlık verici kırmızı lekelere de neden olabilir.
Kozmetik ürünler arasındaki son kullanma tarihi genel olarak kapağı açıldıktan sonra devreye girer. Ve bu ibare kozmetik ürünlerin ambalajı üzerinde yer almaktadır. Ürün ambalajı üzerinde bulunan kapağı açılmış bir kap görünümünün (PAO) üzerinde yazan süre ürünün kaç ay kullanılacağını belirtmektedir.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Parfümler : 1-2 yıl.Temizleyici alkoller : En az 3 yıl.Şampuan : 2-3 yıl.Tıraş kremi : En az 2 yıl.Diş beyazlatıcılar : 13 ay.Islak mendiller : Açılmadan 2 yıl, açıldıktan sonra kuruyana kadar. Kalıp sabun : 18 ay - 3 yıl arası.Vücut şampuanları : 3 yıl.Banyo yağı : 1 yıl.
Üretim ve son kullanma tarihi teslim edilen Doğan Vazelin ürünü ambalajı üzerindedir. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanmayınız!
Öncelikle güneş kremi topaklanmasının en büyük sebebi, ürünün yüksek oranda silikon içermesidir. Silikon içerikli ürünler cilt üzerindeki nemi hapseder.
Cilt bakım ürünleri, ısıdaki normal değişikliklere dayanıklı olarak tasarlanırlar; uzun süreli olarak sıcak ya da soğuk yerde depolamamak gerekir. Ürünlerinizi buzdolabınızda gereğinden uzun süre tutmak ömürlerini ve dayanıklıklarını azaltabilir.
Kullandığımız çoğu yüz kremi ve yağ, oda sıcaklığında saklanmalı çünkü soğuk, bu ürünlerin yapısını değiştirip katılaşmasına neden olabilir. Ancak her ne koşulda olursa olsun güzellik ürünlerinizi aşırı sıcaktan mutlaka korumanız gerekiyor.
Buzdolabında saklanması gereken kozmetik ürünlerin başında cilt bakım ürünleri geliyor. Çoğu dermatolog, cilde kremler soğuk uygulandığında daha faydalı olduğu görüşünde. Bu sayede cilt, soğuk kremle buluştuğunda rahatlıyor ve yenilenmesi daha kolay oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri