Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yükselebileceği yegane unvan, yazı işleri müdürlüğüdür. Yazı işleri müdürlüğü pozisyonuna yükselebilme şartları; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde detaylandırılmıştır.
Zabıt Katibi Olmak İçin Gerekenler
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
ADALET BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAV SONUÇLARI AÇIKLANDI
Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümlerine göre; 19 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilen Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinde ilan edilmiştir.
DEMİREL: “MEB Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarının Açılması Bir Faninin Keyfine Bırakılmamalıdır. Her 2 Yılda Bir Merkezi Yapılmalıdır.”
a) Taşra kadrolarında görev yapan personel, kadrolarının bulunduğu il taşra kadroları veya merkez teşkilat kadroları için, b) Merkez teşkilat kadrolarında görev yapan personel ise merkez teşkilat kadroları veya taşra kadroları için, yapılacak görevde yükselme sınavına başvurabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Yazı işleri müdürlüğü sınavına başvurma şartlarından olan zabıt katipliğinde 4 yıl çalışma şartı değiştirilmelidir ve bu süre en az 10 yıl olmalıdır. Zira, zabıt katibinin yetişmesi, tecrübe edinmesi hususları birlikte değerlendirildiğinde 10 yıl çalışma süresi bu hususlarda yeterli olacaktır.
En az 2 yıldır programcı olarak çalışıyor olmak, Son sicil notu olumlu olmak kaydıyla son üç yıllık sicil notu ortalaması 70 puandan aşağı olmamak, Toplam hizmetinin iki yılını Başkanlıkta geçirmiş olmak, Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.
6) Aday memurlar görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına başvuruda bulunamazlar. 7) Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına başvurabilmek için Bakanlık kadrolarında görev yapıyor olmak gerekmekte olup; diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel söz konusu sınavlara başvuruda bulunamaz.
Cevap : Resmi Gazetenin yayınlandığı tarihi itibari ile öğrenim durumu uygun olanlar ( ortaöğretim (lise), ön lisans ve Lisans mezunu) olanlar sınavsız unvan değişikliğine başvuru yapabilir.
ÖSYM'den yapılan açıklamada; "2023 İl Özel İdareleri, Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birlikleri Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı (2023-GYS) 8 Ekim 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular, 17-24 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Memurların görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları en geç 3 yılda bir yapılacak.
Görevde Yükselme Sınavında (memur unvanı hariç) 100 soru, Öğretmen, Sosyal Çalışmacı ve Memur unvanlarında 80 soru, diğer unvanlarda ise 50 sorudan oluşan çoktan seçmeli (dört seçenekli) testlerden oluşan (A) ve (B) soru kitapçığı kullanılacaktır.
Müdürü, Denetimli Serbestlik Müdür Yardımcılığı, Şef, İdare Memuru, Sayman ve İnfaz ve Koruma Başmemuru unvanında sınav süresi 110 dakikadan 120 (yüzyirmi) dakikaya, memur unvanında ise 90 dakikadan 100 (yüz) dakikaya çıkartılmıştır.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler.
Sözleşmeli Personel Ünvan Değişikliği Yapabilir mi? Atama tercihleriyle belirlenen ünvana atanan sözleşmeli personel, unvan değişikliği suretiyle atamasının yapılacağı pozisyon için öngörülen ilk defa hizmete alınma koşulları göz önüne alınarak unvan değişikliği yapılması mümkündür.
Sınavın geçerlilik süresi
Görevde yükselme sınav sonuçlarının geçerlilik süresi, başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren altı ayı aşmamak üzere aynı kadro veya pozisyon için yapılacak görevde yükselme sınavına ilişkin duyuru tarihine kadardır.
Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler. Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.
Kurum, DPB'ye görüş sormuş ve DPB de aday memurun unvan değişikliği sınavına katılamayacağını belirtmiştir.
657 sayılı Kanunun 76 ncı maddesi uyarınca devlet memur isteği ile kurumunda yer alan Kazanılmış hak aylık derecesinin 3 alt derecesindeki memur kadrolarına atanması mümkün bulunmaktadır.
Aynı Yönetmeliğin unvan değişikliği sınavına ilişkin esaslar başlıklı 19 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında ise: “Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar." hükmü yer almıştır.
Memurların görevlerinde yükselme terfi etmek için hangi koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. İşte detaylar… Görevde yükselme, aynı veya farklı hizmet sınıfında çalışan memurun üst görevlere atamasının yapılmasıdır.
Aynı veya başka hizmet sınıflarındaki alt görevlerden üst görevlere yapılacak atamalara görevde yükselme denir.
a) Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı ve İşletme Müdürü kadrolarına atanabilmek için aşağıdaki şartlar aranır; 1) En az dört yıllık fakülte mezunu olmak, 2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) veya (D) bentlerine göre disiplin cezası almamış olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri