kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur.
Hüküm şu şekildedir: (1) Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
1.Kişinin konutuna girilmesi
Haneye teşebbüs cezası açısından, konuta hangi şekilde girildiği önemli değildir. Fail, pencereden, bacadan, bodrumdan ya da kapıdan girmiş olabilir. Bunun yanında konuta yürüyerek değil de otomobil ya da motosiklet gibi araçlarla girilmesi durumunda da suç oluşacaktır.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, şikayete bağlı bir suçtur. Kişi, fiil ve faili öğrenmesinden itibaren altı aylık süre içerisinde şikayet edebilir. Kişinin soruşturma veya kovuşturmanın her aşamasında şikayetini geri alma hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle kişi, şikayetini geri aldığı vakit, dava düşecektir.
Giriş için sahibinin açık rızasını gerektirmeyen bu işyerlerine girmek işyeri konut dokunulmazlığını ihlal suçuna vücut vermez. Ancak, açık olmadıkları saatlerde bu işyerlerine girmek işyeri dokunulmazlığını ihlal suçuna vücut verir.
İlgili 43 soru bulundu
O halde: Birden fazla kişiyle birlikte iş yeri basma suretiyle işlenen işyeri dokunulmazlığının ihlal suçunun cezası 1 yıl ile 2 yıl arası hapistir. Birden fazla kişiyle cebir ve tehdit kullanarak işlenen iş yeri basma suçunun cezası ise 2 yıldan 6 yıla kadar hapis olacaktır.
Konut dokunulmazlığının ihlal suçu için kanunda açık bir düzenleme mevcut olduğundan dolayı, 1 yıl veya altında olan durumlarda hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.
Konut Dokunulmazlığı Ne İşe Yarar? Mülk sahibinin bilgisi ve rızası dışında mülküne girilmemesini sağlıyor. Ayrıca mülkünde arama yapılmamasını ve mülkündeki eşyalara el konulmamasını sağlıyor. Bu hakka konut dokunulmazlığı adı veriliyor.
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
“Haneye Tecavüz” veya “Mesken Masuniyetini İhlal“, “Zorla Haneye Girme” olarak da duyduğunuz bu suçun Ceza Yasamızdaki karşılığı Konut Dokunulmazlığını ihlal suçudur. Yine Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçunda mutlaka eve zorla girilmesi gerekmez.
Kasten İşlenen Bir Suç Olması
Teşebbüsten söz edebilmek için failin mutlaka kastının olması gerekir. Bu nedenle taksirli suçlara teşebbüs mümkün değildir. Bu nedenle teşebbüs yalnızca kasten işlenen suçlarda gündeme gelebilir.
Mala Zarar Verme Suçu Nedir ? TCK Madde 151'de “(1) Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Yağma suçu yapan kişi 6 yıl ile 10 yıl arasında bir ceza ile cezalandırır. Suçun nitelikli işlenmesi halinde hükmolunacak ceza 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.
usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz.
Savcılık şikâyette bulunan kişinin ifadesini aldıktan sonra şikâyeti değerlendirerek davanın seyrine karar vermektedir. Savcılık şikâyeti değerlendirdikten sonra davanın açılıp açılmayacak konusunda karar verir. Suç duyurusunda bulunmak için şikâyet eden kişinin şikâyet edeceği kişiyi tanıması gerekli değildir.
Savcılığa şikâyet edilmiş olan kişiler, mahkemeye gönderilmez ise ifadelerini emniyet müdürlüğünde verir. Şüpheli olan yani savcılığa şikâyet edilen kişiler, ifade verdikten sonra ifadeler savcı tarafından incelenir.
Müştekinin şikayetten vazgeçme hakkını kullandığı fiil, şikayete tabi suçlardan ise soruşturma veya ceza davası hakkında düşme kararı verilir. Ancak, hakkında şikayetten vazgeçme beyanında bulunulan fiil, savcılıkça kendiliğinden takibi gereken suçlardan biri ise kamu davası devam eder.
Konut dokunulmazlığı, bir kişinin mülkiyet hakkına sahip olduğu konutun, devlet veya özel kişiler tarafından belirli koşullar altında aranamaması veya başka şekillerde müdahale edilememesi hakkıdır. Bu hak, kişinin evinin ve içindeki özel hayatının korunması amacıyla tanınmıştır.
Konut hakkı, hem TC Anayasası'nda hem de Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'nde vurgulanan temel bir insan hakkıdır.
Konut dokunulmazlığı, anayasal düzlemde bakıldığında temel haklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İster özel hayatın mahremiyeti içerisinde değerlendirilsin, ister müstakil olarak yer alsın hakkın ilk kuşak haklar içeri- sinde olduğu açıktır.
Silahla, kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle, birden fazla kişi tarafından birlikte, var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halinde fail iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hem basit hırsızlık suçu hem de nitelikli hırsızlık suçu şikâyete tabi değildir. Dolayısıyla re' sen soruşturma ve kovuşturma konusu yapılır. Suçtan zarar gören kişi şikâyetten vazgeçse dahi yargılamaya devam olunur.
TCK md.134 Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu
Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri