Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir), temiz bakımlı ve taranmış olur. (Danıştay Onikinci Dairesinin 20/4/2022 tarihli ve E.:2021/7000; K.:2022/2247 sayılı kararı ile iptal ibare; Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.)
Bina içinde ve görev mahallinde baş dai ma açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekil de uzatılabilir, temiz, bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.
Bu hükme göre, ilgili mevzuatında düzenleme yer alan polisler, hakim ve savcılar ile askeri personel sakal tıraşı zorunluluğuna tabi olmaya devam edecektir.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5/b maddesinden de anlaşılacağı üzere kamuda erkek memurlara sakal bırakma serbestliğine ilişkin Danıştay 12. Dairesinin iptal kararına Yönetmelik metninde yer verildi.
Danıştay 12. Dairesi, erkek kamu personelinin her gün tıraş olmasını gerektiren yönetmelik hükmünü iptal etti. Karar, Kamu Personeli Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne de girdi. Buna göre erkek kamu personeli artık sakal bırakabilecek.
İlgili 39 soru bulundu
Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez.
İşçiler açısından İş Kanunu açısından sakal bırakılmasını engelleyici bir hüküm bulunmamaktadır.
d) Kılık kıyafetleri talimatlara uygun olarak temiz ve ütülü, ayakkabıları boyalı, sakalsız olarak, saçı ve bıyığı nizami ölçülerde olmak. e) Görev bitiminde resmi kıyafetini çıkarmak. Resmi kıyafetle İşletme dışına çıkmamak.
kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez.
Polisler, hiçbir şekilde sakal ve bıyık bırakamaz. Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilmelidir. Favoriler kulak deliği hizasını geçmemelidir. Ancak görevin özelliğine göre ve en üst birim amirinin izni ile bu hususlar serbest bırakılabilir.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5/b maddesinden de anlaşılacağı üzere kamuda erkek memurlara sakal bırakma serbestliğine ilişkin Danıştay 12. Dairesinin iptal kararına Yönetmelik metninde yer verildi.
Hakim ve savcılar sakal bırakabilir mi? Özetle serbest. memurunun resmiyetine de aykırıdır.
Cevap: Hayır bırakamaz. Gerekçe: 7068 Sayılı Kanun Madde 8 de “Kılık ve kıyafet ile ilgili olarak mevzuatta belirlenmiş kurallara uymamak.” Aylıktan Kesme Cezası gerektiren fiiller arasında sayılmakta olup; Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği madde 5'te “Her türlü sakal ve bıyık bırakılamaz.
Zabıta Olmak İçin Gerekenler
Zabıtalar, ilçe ya da il belediyelerine bağlı olarak memur ya da işçi statüsünde çalışabilir. Memur olarak çalışmak isteyen zabıtalar, KPSS'den atanmak için yeterli puanı almak zorundadır.
Zabıta olmak için iki seçenek vardır. Birinci seçenekte, ilçe ya da il belediyelerine bağlı olarak memur ya da işçi statüsünde çalışmaktır. İkinci seçenekte memur olarak çalışmaktır.
Belediye Zabıtasının görev, yetki ve sorumluluk alanları 5393 sayılı Belediye Kanununun 51. maddesine dayanılarak hazırlanan İçişleri Bakanlığının 26490 Sayılı 'Belediye Zabıta Yönetmeliği' ile belirlenmiştir.
Gıda ve sağlık sektörü gibi hijyenin ön planda olduğu işyerlerinde de işveren, işçiden sakalını kesmesini isteyebilir. Burada işçinin sakal bırakma özgürlüğüne müdahaleyi haklı kılan neden, üçüncü kişilerin sağlığının korunması yönündeki üstün nitelikte özel ve kamusal yarardır49.
Erkek personelimizce; Her iş günü kesinlikle sakal tıraşı olunmalı, saçlar düzgün kestirilerek sakal uzatılmamalıdır. Takım elbise ve/ veya birbirine uyumlu ceket pantolon giyilmelidir. Ayakkabılar her zaman boyalı olmalı, kravat şubelerde kesinlikle takılmalıdır.
4- Sakal serbest değil.Ama şubeden şubeye değişebilir.
h) Her türlü sakal ve bıyık bırakılamaz. Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir. Favoriler kulak deliği hizasını geçemez.
Mehmet LAÇİN on X: "A101 ve BiM mağaza çalışanlarına sakal yasak. Top sakal serbest.
Bu gibi olağanüstü durumlarda pilotların işleyişi doğru bir şekilde yürütebilmesi için kabin içerisinde oksijen maskeleri bulunur. İşte bu noktada pilotların maskeyi yüzlerine tam oturması ve herhangi bir oksijen kaybı yaşamaması için sakallarının kesilmiş olması istenir.
Türkiye'de her hakem istediği şekilde sakal ve bıyık bırakabilir. Buna ne TFF nede MHK bir şey demiyor. Çünkü talimatlarda kılık kıyafet yönetmeliği yok.
edit: sakal bıyık yasak tolere etmiyorlar hemen hergün tıraş olman gerekebilir.
2007/14 sayılı Başbakanlık Genelgesine göre, memurların kravat takma zorunluluğu 16 Eylül itibariyle yeniden başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri