Zahteri bir çay süzgecine alın ve yıkayın. Ardından süzgeci sıcak su dolu bardağın üzerine yerleştirip demlenmesini bekleyin. Demlenen çaya limon suyu ve bal ekleyip karıştırın. Afiyet olsun…
Kaynamış olan suyu, demleme için tercih ettiğiniz ve içerisine zahter koyduğunuz metal kaba aktarın. 6 ila 7 dakika kadar çayın demlenmesini bekleyin. Bu esnada çayın içerisine limon dilimlerini de ilave edebilirsiniz. Demlenen zahter çayını süzerek kupaya doldurun.
Kara kekik olarak bilinen ve ülkemizde en fazla Gaziantep'te tüketilen zahter, özellikle üst solunum yolları hastalıkları için inanılmaz fayda sağlayan bitkidir. Genellikle kurutulup çay olarak tüketilir. İçeriğinden yüksek miktarda toksin atıcı madde vardır. Genellikle sabahları aç karınla tüketilmesi tavsiye edilir.
Bir tatlı kaşığı zahter çay süzgecinin içerisine konulur. Sonrasında ise sıcak su süzgeçten geçirilir. Bu su biraz demlendikten sonra limon, şeker ve ya bal ile tatlandırılır.
Zahter antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun da birçok kanser türüne kadar, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor. Vücuda enerji veriyor, yorgunluk hissini azaltıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Zahter çayı da gebelik dönemi için riskli olan bir çaydır. Bu nedenle tüketilmesi önerilmez.
Zahter, antioksidan özelliği güçlü bir baharattır. Bu yüzden doğru miktarda düzenli bir şekilde kullanıldığında bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde işe yarar. Bunun yanı sıra kış aylarında vücudun direnç göstermesine yardımcı olur ve böylelikle hem grip hem de nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Öksürük kesici özelliği bulunan zahter öksürüğün hafiflemesine ve durmasında etkili olmaktadır. Aynı zamanda akut bronşit nedeniyle ortaya çıkan belirtilerin de hafiflemesini sağlamaktadır. Zahter ile yapılan çay boğaz ağrısı üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
Önce karpuz ve kavun çekirdeği büyükçe bir tavada kavrulur sonra merengiç kavrulur, kırık kudama kavrulur ve hepsi karıştırılır ve mahalle aralarındaki çekicilere çektirilir. Çekilirken içine baharatları ve tuzu katılır, en son çekildikten sonra kavrulmuş susam biz küncü deriz katılır ve hazır hale getirilir.
Bundan dolayı, zahter kullanmak kansere karşı önlem almayı sağlar. Antioksidan olmasından dolayı zahter otu çayı, zayıflamaya ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine ve böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur. Göz hastalıklarına karşı savaşır. Görme duyusunun kuvvetlenmesine yardımcı olur.
Şişkinlik, gaz ya da hazımsızlık gibi sorunları olanlar günde bir fincan zahter çayı içerek tedavisini destekleyebilir. İdrar söktürücü özelliği vardır.
"Vahşi zahter" (Arapça: za'atar barri) olarak tanımlanan diğer bir tür, genellikle Avrupa kekiği, kekik, saksı mercanköşk, yabani mercanköşk, kış mercanköşk veya kış tatlısı olarak bilinen Origanum vulgare'dir.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır.
Baharat şeklinde olan zahter özellikle gribal enfeksiyona karşı vücut direncimizi arttırır. Zahter çayını tükettiğimizde ağzımızda oluşan tükürükler diş çürümesini ve ağız kokusunu önler. Zahter çayının içinde bulunan A vitamini görme duygumuzu güçlendirir ve göz sağlığımızı korur.
Tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
Kolesterolü düşürür: Birçok açıdan fayda sağlayabilen zahter bitkisi, antioksidan özellikler göstermektedir. Aynı zamanda, iyi bir lif kaynağı olan zahter bitkisi kötü kolesterolü düşürmek için yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan, vücuttaki iyi kolesterol düzeylerini de artırmaktadır.
Zahter kekiğe çok benzer ve hemen hemen kekiğin kullanıldığı yerlerde kullanılır. Başlıca tüketimi çay şeklindedir. Öte yandan kurutulan zahter baharat olarak yemeklere ve salatalara çeşni katar. Özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde kurutulmadan taze olarak salatası yapılır.
Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmek ile birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin zahteri meşhurdur. Kekiğe olan aşırı benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve biraz acımsı bir tadı vardır.
Zahterlerin yapraklarını ayıklayın ve acı suyunu almak için tuzla ovduktan sonra sudan geçirin ve yıkayın.
Kahvaltılık Zahter (Zehter) 1 kg Fiyatı 128,38 TL.
Arapça bir sözcük olan Zahter, Türkçe'de yaygın olarak “dağ kekiği” olarak anılan bir yabani bitkidir.
KAHVALTILIK ZAHTER NASIL TÜKETİLİR
Kahvaltılık zahteri bir kaseye zeytin yağını başka kaseye koyarız ve ekmeğimizi ilk başta zeytin yağına batırıp sonrasında zahtere batırırız. Editörün Notu: Eğer kahvaltılık zahter tüketmek isterseniz. Siyah zeytin ile tüketmelisiniz.
Kekik benzeri bir bitki olan zahter, yarattığı afrodizyak etkisiyle cinsel hayatı renklendiriyor. Toz haline getirilip baharat olarak da kullanılıyor. Uyarıcıdır.
İsterseniz taze zahteri kurutup, çekirdekleri ve leblebi ile kavurduktan sonra diğer baharatları ekleyerek mutfak robotunda çekerek hazırlayabilirsiniz. İster zeytinyağı ile karıştırıp sofraya koyabilir isterseniz de ekmeğinize zeytinyağı gezdirdikten sonra üstüne kahvaltılık zahter serpebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri