Taze Dağ Kekiği Nasıl Saklanır? Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir.
Taze zahterin saplarını değil ince yapraklarını ve tepedeki filiz kısmını kullanıyoruz genellikle. Böylece hem sert olmuyor hem de tadı daha yumuşak oluyor. Kış yeşil formunda kullanmak isteyenler saplarını ayıkladıktan sonra bir kavanoz içine alabilir, üzerini tamamen kapatacak kadar zeytinyağı koyarak saklayabilir.
Ayıklanıp yıkanan zahter, tuz, limon suyu ve doğal zeytinyağı ile cam kavanozlara hava kalmayacak şekilde sıkı sıkı basılarak muhafaza edilir.
Temiz ve kuru kavanozumuza sıkıca bastırarak dolduruyoruz. En üste bir dilim limon yerleştiriyoruz. Kavanoz kapağını iyice kaynayan suda bekletip havlu yardımıyla sıkıca kapatıyoruz. Kullanıncaya kadar buzdolabında muhafaza ediyoruz.
Kekiği ayıklayıp yıkıyoruz suyu süzülüne kadar bırakıyorum. Daha sonra tepsinin içine alıp tuzu pul biberi (miktarını kendinize göre ayarlayın) serpip karıştırın. Daha sonra kavanozlara basın her kavanoza 1 çay bardağı limon ekliyoruz. Geri kalanını zeytinyağı döküyoruz.
İlgili 37 soru bulundu
Taze Dağ Kekiği Nasıl Saklanır? Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir.
Zahter Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Kronik bir hastalığı olan kişiler, doktoruna danışarak alabilir. Guatr hastalığı yaşayanlar da yine uzman görüşü almalıdır. Zahter çayı hassas bünyelerde mide bulantısına neden olabilir.
Zahteri bazı bölgeler kekik ile karıştırdıkları oluyor ancak zahter kekikten farklı bir bitkidir. Zahter, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde et yemeklerinin vazgeçilmez bitkisidir.”
Kurutulmuş zahter demlenerek çay şeklinde de tüketilebilir.
Zahter çayının acımtırak bir tadı olmasına rağmen sağlığa olan faydaları sebebiyle tüketimi oldukça yaygındır. Zahter bitkisi ile zahter yağı, zahter macunu ve zahter kremi de üretilir.
Zahterlerin yapraklarını ayıklayın ve acı suyunu almak için tuzla ovduktan sonra sudan geçirin ve yıkayın.
Zahterin iki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. Oldukça keskin, hatta acımsı sayılabilecek bir kokusu vardır.
"Vahşi zahter" (Arapça: za'atar barri) olarak tanımlanan diğer bir tür, genellikle Avrupa kekiği, kekik, saksı mercanköşk, yabani mercanköşk, kış mercanköşk veya kış tatlısı olarak bilinen Origanum vulgare'dir.
Zahter otu dağ kekiği olarak bilinen bir bitkidir. Kokusu kekik kadar keskin ve acı olduğundan dolayı çoğu zaman kekikle karıştırılabilir. İki farklı türü olan zahterin biri yaz mevsiminde diğeri ise kış mevsiminde yetişir. İkisi de birbirinden farklı olan bu bitki türü sağlığa çok faydalı olarak bilinir.
Zahteri bir çay süzgecine alın ve yıkayın. Ardından süzgeci sıcak su dolu bardağın üzerine yerleştirip demlenmesini bekleyin. Demlenen çaya limon suyu ve bal ekleyip karıştırın. Afiyet olsun…
Kahvaltılık Zahter (Zehter) 1 kg Fiyatı 128,38 TL.
2.1.
Kaynamış olan suyu, demleme için tercih ettiğiniz ve içerisine zahter koyduğunuz metal kaba aktarın. 6 ila 7 dakika kadar çayın demlenmesini bekleyin. Bu esnada çayın içerisine limon dilimlerini de ilave edebilirsiniz. Demlenen zahter çayını süzerek kupaya doldurun.
Antalya, Gaziantep, Kilis, İskenderun gibi bölgelerde yetişen ve “Kara kekik” olarak da adlandırılan zahter, son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Toz halinde kahvaltılarda da tüketilen zahter zeytinyağı ile beraber yeniliyor.
Tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
Taze zahter (kekik) yapraklarının, zeytinyağına basılması ile yapılan, zeytinyağlı zahteri, sade olarak tüketebilir veya salatalarınızın üzerinde her mevsim kullanabilirsiniz.
Kahvaltılık zahterin içindeki baharatlar : Leblebi, susam, bulgur unu, zahter, karpuz çekirdeği, menengiç, tuz, kimyon, kişniş, şumra, sumak, tarçın.
Kekik benzeri bir bitki olan zahter, yarattığı afrodizyak etkisiyle cinsel hayatı renklendiriyor. Toz haline getirilip baharat olarak da kullanılıyor. Uyarıcıdır.
Kolesterolü düşürür: Birçok açıdan fayda sağlayabilen zahter bitkisi, antioksidan özellikler göstermektedir. Aynı zamanda, iyi bir lif kaynağı olan zahter bitkisi kötü kolesterolü düşürmek için yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan, vücuttaki iyi kolesterol düzeylerini de artırmaktadır.
Suda yıkayıp kağıt havlu üstünde kurutun. Cam kaseye küçük küçük doğradığınız domatesleri koyup üstüne pul biber serpin, ince ince doğranmış soğanları ve yeşil zeytinleri dizin. Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine dökün. Zahterleri ekleyip iyice karıştırdıktan sonra servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri