Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Zakkum çiçeğinin ölüm çiçeği olduğu bilinir. Cehennem çiçeği olarak da hatırlanır. Zehirli bir yapısı olduğu için olumlu bir simgesi olduğu ifade edilmez. Yaşamdaki tüm olumsuzlukları simgeleyen bir çiçek olduğu kaynaklarda dikkat çeker.
Kur'ân'da cehennem tasvirleri yapılırken bahsedilen unsurlardan biri de “zakkum ağacı”dır. Söz konusu tasvirlere göre cehennem ehli, kökünün cehennem ateşinin dibinde olduğu belirtilen bu ağaçtan yiyecekler; üzerine de susamış develer misali kaynar su içeceklerdir.
Kur'ân-ı Kerîm'in dört sûresinde toplam 15 âyette (el-İsra, 17/60; es-Saffat, 37/62-67; ed-Duhan, 44/4346; el-Vâkıa, 56/51-55) zakkum kelimesi geçmektedir. Allah Teâlâ zakkumun ismini zikrederek şöyle buyurmaktadır: "Şüphesiz zakkum ağacı günahkârların cehennemdeki yiyecekleridir.
Zakkum ağacının zalimler için bir imtihan aracı yapıldığını belirten başka âyetlerde bu ağacın yakıcı ateşin ortasında veya cehennemin derinliklerinde gelişip büyüdüğü, meyve yahut tomurcuklarının şeytanların başlarına benzediği, zalimlerin onu yemeye ve onunla karınlarını doldurmaya mahkûm edildiği, ardından kaynar su ...
İlgili 28 soru bulundu
Buna karşın Ehl-i sünnet müfessirlerinin büyük bir çoğunluğu rü'yâyı İsrâ gecesi Hz. Peygamber'e gösterilen olağanüstü haller olarak, lanetlenmiş ağacı ise cehennemin dibinde yetişen zakkum ağacı olarak yorumlamışlardır.
Zakkum bitkisi oleandrin, digitoxigenin gibi kardiyak glikozidler içerir. Genellikle sistemik toksik etki görülür ve bunun mekanizması, plazma duvarındaki Na/K ATP'az kanalını inhibe ederek yapar. Na/K ATP'az inhibisyonu sonucu hücre içi Na ve hücre dışı K konsantrasyonu artar.
Kur'an'a göre bir cehennem ağacı. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer. Çeşitli faydaları, estetik özellikleri ve hayatın safhalarını sembolize etmesi sebebiyle bütün dinlerin önemle üzerinde durduğu bitki.
Zakkum geleneksel olarak kalp hastalığı, astım, şeker hastalığı, mısır, uyuz, kanser ve epilepsi tedavisinde ve antibakteriyel/antimikrobiyal olarak yara iyileşmesinde kullanılmıştır. Bununla birlikte, bu kullanımları desteklemek için sınırlı sayıda klinik çalışma da mevcuttur.
Zakkum, nerium oleander yaygın olarak veya nerium olarak bilinir, dünyada ılıman ve subtropikal bölgelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak yetiştirilen çalı veya küçük ağaçtır.
Cehennemdeki azap ateş, duman, susuzluk ve karanlık şeklinde olacaktır. Bazı yahudi bilginleri âhirette kefâret ödeyerek günahtan arınmanın ve âhirette azaptan kurtulmanın mümkün olmadığını savunurlar. Ancak bazı metinlere göre yaşayanların dua ve sadakaları ölüyü cehennemden kurtarabilir.
Sıcaklık/ortam: Çeşitli iklim şartlarına dayanıklı olmasıyla bilinen zakkum bitkisi, genel olarak güneşi seven, sıcaklığa ve uzun sürmediği sürece soğuğa da dayanabilen bir bitki.
Zakkum Ağacı Nerede Yetişir? Zakkum ağaçları ılıman iklimleri sevdiği için Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinin kıyı kesimlerinde yetişir. Çiçeklerinin güzelliği, her zaman yeşil kalması nedeniyle yeşil alanlarda sıkça kullanılır.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Vakıa Suresi, 52. ayet: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz.
Kızgınlık anında söylenen bir söz olarak 'zıkkımın kökü' sözcük grubu öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir durumda kişi sinirlendiği vakit, karşı tarafa öfkesini ve kızgınlığını bu şekilde göstermektedir.
Zakkum bitkisinin çoğaltılması adına en önemli zaman aralığı yaz aylarının sonu- sonbahar aylarının başı şeklindedir.
Kış aylarında yapraklarını dökmez. Sık dallıdır. Çiçekleri pembedir. Meyveleri kapsül şeklindedir, zehirlidir.
İşte zakkum ağacı bakımı hakkında bazı püf noktaları: Sulama: Genç zakkum ağaçları haftada bir kez sulanmalıdır. Yağışlı havalarda ekstra sulamaya gerek yoktur.
Gargat ağacı, beyaz çiçekleri ile bilinen dolgun yaprakları olan bir ağaç türüdür. Yahudiler tarafından çok sevilen bir ağaç olması dolayısıyla Yahudi ağacı olarak da bilinmektedir. Gargat ağacının en önemli özelliği hem Müslümanları hem de Hristiyanları ilgilendiren dini konularda yer alması olarak ifade edilmektedir.
Cennette ağaçlar, asmalar, palmiyeler, en güzel meyveler bulunur. Birçok Âyet-i kerime'lerde gölgelerden, dallardan, sarmaş dolaş olmuş koyu yeşilliklerden, meyveleri kolayca toplanabilen ağaçlardan bahsedildiği gibi; hususi olarak hurma, nar, reyhan, kiraz, muz gibi ağaç ve bitkilerden söz edilir.
Her ne kadar Kuran'da bu ağaca özel bir isim verilmemiş olsa da, Tevrat'ta bu ağaçtan “Hayat Ağacı” olarak bahsedilmektedir. İslam'da Cennet'teki Tuba Ağacı 'da, hayat ağacına benzer bir form ile ortaya çıkar. Bu konuda çeşitli tefsir bilginlerinin farklı görüşleri vardır.
1 - 2 Yaşlarında. ÇİÇEklerimiz TÜPlÜ Olduğundan Senenin Her Ayı Dikilebilir. Dış Mekan SÜS Bitkileri Tam GÜNeş Ya Da Yarı GÜNeş GÖRen Yerleri Severler.
3 Ocak 1980'de Ankara'da doğan Yusuf Demirkol, lise öğrenimini tamamladıktan sonra, 1997 yılında Kıbrıs'a yerleşti. 1999 yılında tekrar Türkiye'ye döndü ve hâlen Ankara'da yaşamaktadır. 1999 yılında, ismi sonradan Zakkum olarak değişecek olan Raindog grubu'nu, Cem Senyücel ve Eren Parlakgümüş ile birlikte kurdu.
Fazla yendiğinde ölüme bile neden olabiliyor. İnsanlarda kalp atışında düzensizlik, baş dönmesi ve titreme gibi etkilere neden olan zakkum, evcil hayvanlarda ise bunlara ek olarak kusmaya yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri