Ebeveynler hem kendi isteklerine hem de arabanın bebek oto koltuğu yükseltici isofix bağlantısı içerip içermemesine göre seçeneklerden birini güvenle tercih edebilmektedir. Koltuk yükseltici markaları modelleri tasarlarken ürün kumaşının terletmeyen türden, antibakteriyel ve hipoalerjenik olmasına dikkat etmektedir.
Yasal olarak, çocuğun 36 kg ya da 150 cm'in altında ise oto koltuğu kullanmak zorundasın. Çocuğun 135 cm'in üzerinde ise oto koltuğu yerine yükseltici de kullanabilirsin.
Booster yani yükseltici olan koltuklar 4 - 6 yaştan itibaren kullanılır. 15 36 kg oto koltuğu da booster için uygundur. Çocuklar oturmasını yükselttiği için aracın emniyet kemeri kullanılmalıdır. Çocuklar için seçilecek oto koltukların hammaddesi, sert plastik olan polipropilenden yapılmış olmalıdır.
0-3 yaş arası özel koltuk kullanması gereken çocuklar, biraz daha büyüdüklerinde yani 4 yaştan itibaren ortalama 11 yaşına kadar çocuk oto koltuk yükseltici kullanmak zorundadır. Koltuk yükselticiler trafik kazalarında meydana gelen çocuk ölüm oranını ciddi anlamda azaltan, önemli bir güvenlik önlemidir.
İlgili 29 soru bulundu
Koltuğun yüksekliği sürücünün boyuna göre ayarlanmalıdır. Sürücünün arka camı ve aynayı görmesini engelleyebileceğinden koltuk çok fazla yükseltilmemelidir. Manuel araçlarda sürücünün vites koluna çabuk ulaşıp ulaşamayacağı kontrol edilmelidir.
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz. Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
Yükseltici koltuklar genellikle 7 veya 7,5 yaşından sonra emniyet kemerinin çocukların boynuna bir zarar vermemesi için kullanılır. İzofiksli ve izofikssiz olmak üzere iki grupta incelenir. 15-36 grup oto koltuklarının sırt kısmı çıkarılıp alt kısmı yükseltici olarak kullanılabilir.
0+ grubu oto koltukları ortalama 15 ay, çocuk 13 kilograma ulaşana kadar kullanılabilir. 1 grubu oto koltukları 9- 18 kg taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 9 ay ile 4 yaş arasında kullanılabilir. 2 grubu oto koltukları 15-25 kilogram taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 4 ile 8 yaş arasında kullanılabilir.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
Hava yastığı ön koltukta oturan çocuklar için ölümcül bir risk taşır. Ancak ön koltukta hava yastığının olmaması burayı 12 yaşın altındaki çocuklar için güvenli bir yer haline getirmez. Önde hava yastığı olmasa bile 12 yaşın altındaki çocuklar arka koltukta daha güvendedirler.
Güvenlik testlerine göre isofix, koltuk ile araç gövdesi arasında sağlam bir bağlantı sağlayarak çocuklar için oldukça güvenli bir yolculuk sunuyor. Isofix'in yanlış takılma ihtimali emniyet kemerlerine göre daha düşük. Bu da onu daha güvenli yapan bir diğer neden.
Genel olarak, pusetlerin oto koltuğu olarak kullanılması tavsiye edilmez.
Bu gruplar bebeğin kilosuna veya kaç aylık olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Araba puseti olarak da bilinen “Grup 0” 10 kiloya, “Grup 0+” ise 13 kiloya kadar olan bebekler için kullanılıyor. “Grup 1” 9-18 kilo, “Grup 2” 15-22 kilo, “Grup 3” ise 22-36 kilo aralığındaki çocuklarda kullanılıyor.
Oto koltuğunun, ADAC sertifikalı bir oto koltuğu olabilmesi için yapay manken bebeğin üzerine sensörler ve basınç ölçerler yerleştirir. Test esnasında 64 km hızla bir önde çarpışma ve 50 km hızla bir yandan çarpışma gerçekleşir. Sonrasında içerisindeki yapay bebeğin aldığı hasara ve basınca bakılır.
Ailelerin araba kullanırken en çok dikkat ettiği konuların başında çocuklarının güvenliği gelir. Kendini koruyamayan çocuklar şiddetli çarpma sonucu araçtan fırlayarak ölümcül trafik kazalarına sebebiyet verebilir. Çıkan yasalarla, çocuklara 12 yaşına kadar araçlarda oto koltuğunda oturma zorunluluğu getirilmiştir.
İsofix Olmayan Araçlara İsofix Takılır mı? İsofix olmayan araçlara bu sistemin takılabilmesi, marka ve modele göre değişiklik gösterebilir.
Bebek oto koltuğu kullanımı karayolları Trafik Yönetmeliğine göre zorunlu. Boyu 150 cm'den küçük ve 36 kilodan aşağı çocuklar ve bebekler için kullanılması gerekiyor. Boyu 135 ten uzun çocuklarınız için ise yükseltici de kullanabilirsiniz.
Oto Koltuğu Grupları
0-36 kg oto koltuğu 0-12 yaş bebek ve çocuklar için uygundur. 9-36 kg oto koltuğu 8 ay- 12 yaş bebek ve çocuklar için uygundur. 15-36 kg oto koltuğu 3-12 yaş bebek ve çocuklar için uygundur.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur. Eğer sağ arka koltuğa koyuluyor ise mutlaka ön kısımdaki hava yastığının kapatılması gerekmektedir. Çünkü hava yastığı patlaması durumunda sağ arka koltuğu da etkileyecektir.
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
Booster (yükseltici) oto koltuğu: Çocuğun gelişimine bağlı olarak bir sonraki güvenlik adımı yükseltici oto koltuğu, 4 ila 6 yaştan itibaren kullanılır.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre Türkiye'de 10 yaş ve altı çocukların ön koltukta oturmaları yasaklanmıştır.
Dr. Ceyhun Dalkan, çocuklar araç emniyet kemerini tek başına kullanabilecek kadar büyüdüklerinde ise en iyi korumayı sağlamak için daima omuzdan geçen emniyet kemeri kullanılması ve 13 yaşın altındaki tüm çocukların mutlaka arka koltukta oturması gerektiğini hatırlattı.
Boyu 1.35 metreden kısa ve 36 kg. altındaki çocuklar için ağırlıklarına ve Avrupa Güvenlik standartlarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale geliyor. Bu yasaya uymayanlara ise para ve puan cezaları uygulanmaya başlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri