Zakkum Çiçeği Fidanı Nerium Oleander Çiçeğin yaşı - 1 - 2 yaşlarında. Dikim zamanı - Çiçeklerimiz tüplü olduğundan senenin her ayı dikilebilir.
Zakkum ağacı yetiştirmek isteyen kişilerin ağacın köküne yakın yerlerdeki filizlerini ya da taze dallarını kesmesi ve su içinde bekletmesi gerekir. Köklenmeye başlayan dallar, uygun bir alana dikilerek bakımı yapılmalıdır. Zakkum ağaçları ılıman iklimi sevdiği için Ülkemizin kıyı bölgelerinde daha çok görülür.
Bu özellikleri sebebiyle evinizde zakkum saksınızı konumlandırırken olabildiğince güneş alan, aydınlık, aşırı rüzgardan uzak alanları tercih etmeniz yeterli olacaktır. Sulama: Zakkum, düzenli sulamaya ihtiyaç duyan bitkilerden biri.
Suda köklerini filizlendiren zakkum çiçeğini nemli bir toprağa ekebilirsiniz. Dalından alıp çoğaltabileceğiniz zakkum bitkisinin saksıya ya da bahçeye adapte olması için uzun bir zaman dilimine ihtiyacınız olacak. Zakkum çok yıllık bir bitki olduğu için, yeni yerine alışması için zaman vermelisiniz.
2-6 metre kadar uzayabilir ve hızlı büyür. Yaprakları 5-20 cm uzunluk ve 2-5 cm enine büyüyebilir. Yaprakları mızrak şeklinde, sivri, ortasında beyaz bir çizgi olan, kısa saplı, karşılıklı veya üçlü dairesel durumlarda dizilmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Zakkum, özellikle yetişkin zakkumlar çok su istemez. Fakat yaz aylarında toprak kuru bırakılmamalı, uygun sulama ile daha çok tohum dolayısıyla çok çiçek açması sağlanmalıdır. Yeni dikilen zakkumlar için ilk iki yıl sulamaya dikkat edilmesi gerekir.
Ilıman iklimi seven bir bitki olduğu için ülkemizde en çok Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yetişir. Kendiliğinden tabiatta yetişebilmesi nedeniyle yol kenarlarında ve açık arazilerde görülebilir. Park ve bahçe gibi alanların yeşillendirilmesi amacıyla da yetiştirilebilir.
Zakkum doğal olarak Akdeniz bölgesinde yetişir. Kuru ve güneşli toprakları, nemin bol olduğu yerleri sever. Çelikleme, tohumlama ve kök bölünmesi ile çoğaltılabilen bitki çok yıllıktır. En az 3 yıl yaşar.
Beyaz, pembe veya kırmızı beş loblu çiçekler, yıl boyunca kümeler halinde büyür ve yaz aylarında zirveye çıkar.
Zakkum ağacı, tam güneş ışığı alan bir yerde en iyi şekilde yetişir, ancak kısmi gölge koşullarında da büyüyebilir. Ağacın iyi drenajı olan, nemli ama su birikintisi olmayan bir toprağı tercih ettiğini unutmayın. Zakkum ağacından çelik alırken ağacın köküne yakın kısımlardan ya da taze dallardan kesin.
Zakkum çiçekleri salkım şeklinde beyaz, pembe, kırmızı veya sarı renkte olabilir. Zakkum genellikle yaz aylarında çiçek açar. Temmuz ve eylül ayları arasında en yoğun çiçeklenme dönemine sahiptir. Çiçekli olduğu dönemde bünyesinde barındırdığı zehir miktarı maksimum seviyeye ulaşır.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir, bol miktarda idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır.
Ürün açıklaması Bodur zakkum yada zakkum bitkisi her dem yeşil pembe, beyaz, kırmızı çiçekler açan 3 metre boylanabilen çalı formlu dekoratif peyzajda çok kullanılan bitkilerimizin başında gelir. Tepeden yani 2 metre yukarıdan aşı yapılarak ağaç formlu zakkum üretimi yapılmaktadır.
Batı'da, güney Portekiz'den başlayarak bütün Akdeniz sahilleri boyunca Suriye'de, batı ve güney Anadolu'nun dere yataklarında yetişir. Ekseriyetle 2-3 bazen 5 m.'ye ulaşan, kışın yaprak dökmeyen sık dallı bir bitkidir.
Yazın çiçekleri açar ve sonbaharın sonuna kadar çiçekler dallarında kalır. Kışın uzun -13 dereceye kadar soğuklarda genç yaprakları dökülerek, yaprak azalmasıyla soğuğa dayanıklılık gösterir. Oldukça dayanıklı bir ağaç olan zakkum, hızlı şekilde büyür.
Zakkum zehirlenmesi; Digoksin zehirlenmesi kliniği ile büyük benzerlik göstermektedir. Semptomlara bakıldığında gastrointestinal (Karın ağrısı, bulantı, kusma vb.) nörolojik (bilinç değişiklikleri, görme bozuklukları) ve kardiyovasküler sistemde (her türlü aritmiye sebebiyet verebilir) olduğu görülmektedir.
Zakkum ağacının çok ilgi çekebilecek gerçekten enteresan özellikleri var. Çünkü her şeyden öte bir zehir barındırıyor yapraklarında. Asla kaynatılmış içilmemeli. Ciddi zehirlenmelere yol açıyor.
Buna karşın Ehl-i sünnet müfessirlerinin büyük bir çoğunluğu rü'yâyı İsrâ gecesi Hz. Peygamber'e gösterilen olağanüstü haller olarak, lanetlenmiş ağacı ise cehennemin dibinde yetişen zakkum ağacı olarak yorumlamışlardır.
Latin dilinde Nerium oleander olarak bilinen Zakkum bitkisi, Ağu ağacı şeklinde de tanımlanmaktadır. Türkiye'de yetiştiği yerler; Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarıdır. Zakkum bitkisinin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtmek mümkündür. Bunun yanı sıra bu bitkisinin boyu, 5 metreye kadar uzar.
“Çiçeğin kokusu bile baş ağrısına neden olabilir” diyen uzmanlara göre zakkum çiçeğinin yaprağı bile tehlike arz ediyor. Daha az ölümcül ama aynı zamanda son derece nahoş bir sonucun alerjik reaksiyon olabileceği, kuru zakkum dallarının yakılmasının dahi dumandan yayılacak zehir nedeniyle tehlikeli olduğu kaydedildi.
Zakkum çiçeğinin Latince adı, Nerium Oleander olan zakkum, dilimize Arapça'dan girmiştir. Gündelik hayatta sıkça kullanılan argo kelime olan zıkkım” sözcüğünün, zakkum çiçeğinden geldiği bilinir. Bu çiçeğin bilinen diğer adları zıkkım ve ağu çiçeğidir.
Vakıa Suresi, 52. ayet: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz. Vakıa Suresi, 53. ayet: Böylece karınları(nızı) ondan dolduracaksınız.
Görülüyorki, Zakkum diğer Akdenizli bitkiler içersinde en zor yanar ve en geç alev haline gelebilen, ısı kaynağından uzaklaştığın- da yanmasına devam etmeyen bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri