SGK'ya bağlı devlet hastanelerinde muayene olan hastalar için gözlük, lens vb. ücretlerini devlet ücretsiz olarak yapmaktadır.
Akıllı Lensleri Devlet, SGK Karşılıyor mu? Ne yazık ki, ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılamamaktadır.
SGK yıllık lenslerde maksimum 1 adet için 170, 2 adet için 340 lira, aylık değişimli lenslerde 6 çift için 100 lira ödeme yapmaktadır. Seçtiğiniz kontakt lens devletin verdiği tutarı aşıyorsa fark sigortalının cebinden çıkmaktadır.
Devlet hastanesinde çalışan göz sağlığı uzmanı doktorları elbette lens yazabilir; ancak bunlar lens reçeteleri yazsa bile, buna istinaden SGK lens ödemesi yapmamaktadır.
Lensleri aylık ya da senelik olarak kullanmak istiyorsanız her kullanımdan önce ve sonra lens solüsyonu ile temizlemelisiniz. Kullandıktan sonra temizleyip lens kabında saklayarak muhafaza etmeniz gerekir. Temiz kullanılmayan lensler hem gözde yanma, batma gibi sorunlara neden olur hem de hijyenik olmaz.
İlgili 19 soru bulundu
9. Lens takılı iken ağlamak tehlikeli midir? Kontak lensleriniz takılı iken ağladıysanız, muhtemelen görüşünüzün bulanıklaştığını fark etmişinizdir. Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Kullanım sürelerine göre numaralı lenslerin fiyatlarına baktığımızda; günlük numaralı lens fiyatlarının 80 TL ile 250 TL arasında seyrettiğini, haftalık kullanım süresi olan numaralı kontakt lenslerin ise markaya bağlı olarak 90 TL'den 560 TL'ye kadar ulaşan bir fiyat skalasına sahip olduğu söylenebilir.
Ülkemizde 2013 yılının sonunda getirilen bir yasak ile artık reçetesi olmayan kişilere kontakt lens satılması yasaklandı. Yani, yalnızca göz renginizi değiştirmek için de kontakt lens kullanmak istiyorsanız yine muayene olup ardından reçeteniz ile satın alma işlemi gerçekleştirmelisiniz.
Lens reçetesi, göz hekimi tarafından çeşitli özellikler dikkate alınarak reçete edilir. Kontakt lenslerin reçetesiz temin edilebildiği kaynaklar da mevcuttur ancak numaralı lenslerin göz hekimi kontrolü olmadan, reçetesiz şekilde temin edilmesi önerilmemektedir.
Kontakt lens kullanacaksanız, göz doktorunuz kanuni hakkı olan "Lens Uygulama Ücreti" talep edebilir. Zira lens uygulaması göz muayenesinden farklı bir işlemdir, göz doktorunuz bunun için zaman ve emek harcayacaktır. Gittiğiniz sağlık kuruluşunun bu konudaki ücretlendirme politikasını öğrenin.
bazı hastahenelerde fazladan muayene ücreti almak için gözlük muayenesi ayrı lens ayrı derler. ancak siz göz muayenesi diye randevu alın. doktorunuza muayene olurken hem lens hem gözlük derseniz tek reçete yazar.
Kontakt lensler göz hekimi tarafından reçete edilmeli ve bunları satmaya yetkili optik mağazalarından satın alınmalıdırlar. Kontakt lens reçetesinde gölük reçetesinde yer alan mercek numaralarına ek olarak, lensin çapı, eğrilik yarıçapı, materyali ve kullanım şeması yer alır.
Akıllı lensler için erken yaşlarda takılmayacağını belirtmiştik. Çünkü en az iki açıdan (yakın ve uzak) görme bozukluğunuzun olması gerekiyor. Ancak yine de en erken takılabilecek yaş sorulduğunda buna 45 yaş yanıtını verebiliriz. Orta yaş olarak geçen 45 yaş ve üzeri kişilerin ihtiyacı halinde akıllı lens takılabilir.
Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
1 Aylık Ücretsiz Deneme Lensi
Bu aşamalardan sonra uygunluğunu belirlediğimiz lensleri size reçete ediyoruz. Bu reçete ile deneme lenslerinizi kullanırken sipariş edebilirsiniz, sipariş ettiğiniz lensleriniz gelene kadar lenssiz kalmamış olursunuz.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Kontakt lenslerin doğru kullanımı için doktor muayenesi gereklidir. Çünkü göz kusurlarının giderilmesinde tercih edilen lensler için BC ve Dia değerleri önemlidir.
Aylık lensler 30 gün kullanım süresine sahiptir. 30 gün boyunca günlük düzenli olarak bakımlarını yaptığınız bu lensleri kullanabilirsiniz. Aylık lensler genellikle uzun süredir lens kullanan kişiler tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz.
İhtiyacınıza göre değişen özelliklerde tüm Atasun Optik lens çeşitlerini Trendyol'da bulabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi, 5193 Sayılı yasaya göre; Her türlü(numaralı-numarasız) kontakt lensler sadece optik mağazalarında satılır optik mağazaları dışında kontakt lens satmanın cezası Otuz bin TL dir. Evet, Gözlükçüler dışında hiçbir kurum, kuruluş, şahıs ve meslek erbabının kontakt lens satış yetkisi yoktur!
Aylık şeffaf lensler genel olarak 1 kutu içerisinde 6 adet (bilister paket)lens olarak satışa sunulur , 6 adet (3 çift) lensi iki gözünüz için 3 ay kullanabilirsiniz. (Lens kutuları aynı numara ve özellikte lensleri içerir, iki göz numarasının farklı olduğu durumda iki ayrı kutu lens alınması gerekmektedir.)
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Lens Numarası: Lens numarası ile gözlük numarası 4 numaraya kadar birbirine yakındır. Ancak 4 numaradan sonra lens numarası gözlük numarasına göre farklılık gösterir. Astigmatlı lenslerde numara 0.75'den başlar ve 2.75'e kadar devam eder.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri