Göz ardı etmek deyimi herhangi bir durumu dikkate almamak ya da umursamamak şeklinde ifade edilmektedir. Diğer bir tabirle umursamamak içinde de anlatmak mümkün.
Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sık sık kullandığımız deyimlerden biri olan göz ardı etmek, bir şeyi yok saymak, varlığını bile bile inkar etmek anlamına gelir Bu deyim bir şeye ya da birine hak ettiği değeri vermemek manasında da kullanılır.
Göz ardı etmek deyimi; kişilerin herhangi bir durumu, olayı ya da kişiyi dikkate almaması, umursamaması anlamlarını taşır. Özetle; gereken önemi vermemesi demektir.
Bu kelime grubu ayrı şekilde ele alınan ve yazılan sözcükler içerisinde gelir. Yani içerisinde bulunduğu anlamı doğrusunda göz ardı biçiminde kullanılır. Herhangi bir durum için gereken önemi vermemek anlamı doğrusunda göz ardı kelime grubu ön plana çıkar.
Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlük'te belirlediği yazım kurallarına göre göz ardı kelimesinin doğru yazılışı “göz ardı” şeklinde ayrı olmalıdır. Göz ardı yazımı "gözardı" şeklinde birleşik şekilde olması yazım hatasına neden olur.
İlgili 23 soru bulundu
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında göz ardı etmek deyimi 'Önemsememek, dikkate almamak' biçiminde tabir edilmektedir. Bu tabiri üzerinden tek başına ya da herhangi bir cümle içerisinde kullanmak mümkündür.
Göz atmak, ayrı yazılır. En çok karıştırılan yazım şekli ile gözatmak şeklinde olanıdır. Bu şekilde yazılması yanlıştır. Bitişik olarak gözatmak şeklinde değil göz atmak olarak ayrı ve doğru yazılır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
TDK'ya göre ardı sıra kelimesinin doğru yazılışı "ardı sıra"dır.
Gözetmek kelimesi birini ya da bir şeyi koruma altına almak ve sakınmak demektir. Özen gösterilen ve önem verilen şeyler için de aynı kelime kullanılır. Gözetmek Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Dil bilgisi kurallarına göre tüm birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır.
gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Güdü Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: 1. İstek, arzu, gereksinim, dürtü ve ilgileri kapsayan kavram. 2. Bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışı doğuran, sürekliliğini sağlayan ve ona yön veren herhangi bir güç.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Hapşırmak veya Türk Dil Kurumu'nun önerdiği şekli ile aksırmak, (Hapşırık, aksırık) genellikle burun mukozasını atmosferde bulunan yabancı parçacıkların tahriş etmesi neticesinde, burun ve ağız yoluyla akciğerlere doldurulan havanın yarı bağımsız olarak sarsıcı şekilde dışarıya hızla atılmasıdır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Bamya (Abelmoschus esculentus), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türü.
O yüzden Bitişik olarak zeytinyağı şeklinde farklı yerlerde kullanılabilir. Zeytinyağı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu bu kelime için bitişik olarak yazılması gerektiğine dair kural sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri