zamanaşımı maddi hukuktan kaynaklanan bir defi ve savunma aracı olup, davanın başında, süresinde verilecek cevap dilekçesinde (veya sözlü yargılama usulünde ilk oturumda esasa girişilmeden önce) ileri sürülmelidir.
Zamanaşımı ilk itirazlardan olmadığı için cevap süresinden sonra da ileri sürülebilir. Bu halde davacının uygun süre ve ortamda savunmanın genişletilmesine karşı koyması gerekir.
Davanın her bir tarafı için tüm dava boyunca yalnız bir defa ıslahtan yararlanılabilecek olması nedeniyle de bir ıslah dilekçesi vermiş ise ikinci bir ıslah dilekçesi ile zamanaşımı itirazında bulunamaz. HMK 177/1 maddesine göre ıslah tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.
Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takipte takibin kesinleşmesinden önceki evrede zamanaşımı savunması İİK. md. 168/5 uyarınca yasal beş günlük “şikâyet süresi” içinde ileri sürülmesi gerekir.
Cevap dilekçesinde zamanaşımı def'i ileri sürülmemişse HMK 141. maddesi uyarınca davacının muvafakatı ile zamanaşımı def'i ileri sürülebilir. Yine 141/2.maddesi uyarınca, cevap dilekçesinin ıslahı suretiyle de zamanaşımı def'i ileri sürülerek savunma genişletilebilir, değiştirilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bazı kararlara göre cevap dilekçesi verilmemiş olsa dahi zamanaşımı defi'nin ıslah suretiyle ileri sürülebileceğine ilişkin hüküm kurmuştur: “… Süresinde davaya cevap vermeyen ve böylece esasa cevap süresi içinde zamanaşımı def'inde bulunmayan davalı, ıslah yoluyla bunu ileri sürebilir.
Islah, 01.10.2011 günü yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 176. ve devamı maddelerinde düzenleme altına alınmıştır. Anılan Kanun'un 177/1. maddesinde ıslahın, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabileceği açıkça düzenlenmiştir. Şu durumda, ıslaha karşı zamanaşımı definde bulunulamaz.
Zamanaşımı, doğmuş bir hakkı defi yoluyla zayıflatmaktadır. Fakat hak düşürücü sürenin söz konusu olduğu hallerde, yapacağımız itiraz ile doğmuş bir hakkın kendisinin yok edilmesi sağlanmaktadır. Yani birinde hak zayıflatılmaktayken diğerinde hakkın kendisi yok edilmektedir.
Zaman aşımı hukuk kurallarının kişilere tanıdığı hakların, getirdiği yaptırımların yine hukuk kuralları ile belirlenen süreleri aşmasıdır. Bir diğer deyişle bir hak hukuk kuralında öngörülen sürede kullanılmadığında hukuk düzeninde bir takım sonuçlar doğmaktadır. Zaman aşımı, hak düşürücü süre bu sürelerdendir.
ZAMANAŞIMI DEFİ NASIL KULLANILIR? Zamanaşımı bir defi olup mahkeme tarafından re'sen dikkate alınamaz. Bu nedenle yasal süresi içerisinde davalı tarafından ileri sürülmesi gerekmektedir.
Uzamaış zamanaşımı süresini bulmak için, bu 2 yıllık süre olağan zamanaşımı süresine eklenir. Zamanaşımını kesen en son işlemden itibaren 8 yıl olağan zamanaşımı + 2 yıl uzama süresi = 10 yıl uzamış zamanaşımı süresi geçmesiyle ceza davası hakkında düşme kararı verilmiştir.
Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesiyle kamu davasının (ceza davasının) düşmesine kararı verilir (Düşme kararı). Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 30 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 45 yıl.
Alacaklar İçin Zamanaşımı Süresi Ne Zaman Başlar? Alacak zamanaşımı süresi, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu durumlarda, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden itibaren işlemeye başlar.
bb)Ancak yasalarda kısaltmadan söz edilmediğine ve satıcıya karşı alıcı ve tüketicinin korunması gerektiğine göre, BK.m.207'deki, TBK.231'deki ve TKHK.m.4'deki zamanaşımı süreleri sözleşme ile kısaltılamaz, kaldırılamaz, sınırlandırılamaz; yalnızca sözleşme ile uzatılabilir.
Yol, ikramiye, izin ücreti, fazla çalışma ücretleri için işçi alacaklarında zamanaşımı 5 yıldır. İhbar ve kıdem tazminatı, iş kazasından kaynaklı ortaya çıkan borcun yani, sözleşmeden dolayı ortaya çıkan borcun ödenmemesi durumunda doğan tazminat için de zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Dava zamanaşımı; suçun işlendiği tarihle, kararın kesinleşmesi arasındaki zaman aralığında gerçekleşir. Karar kesinleştikten sonra ise, ceza zamanaşımından bahsedilir. Dava zamanaşımı süreleri, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.66'da ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu m.102'de düzenlenmiştir.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağanüstü zamanaşımı süresi 6 yıl. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağanüstü zamanaşımı süresi 10 yıl 15 ay. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Bu kapsamda, zamanaşımının başlangıcına ilişkin hükümler TBK md. 149'da düzenleme bulmaktadır; “Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hâllerde, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden işlemeye başlar.”
5237 sayılı Türk Ceza Kanununda Dava Zamanaşımı
Eğer suç işleyen kişi, fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmuş fakat 15 yaşını doldurmamış ise, zamanaşımı süresinin yarısı; 15 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını doldurmamış ise, üçte ikisi geçtikten sonra kamu davası düşer.
Dava zamanaşımı süreleri, suça ve cezaya göre değişiklik gösterir. Bu nedenle her suçta ve davada zamanaşımı süreci farklıdır. 18 yaşını bitirmiş bireyler için dava zamanaşımı genel olarak aşağıdaki gibidir; 5 yıldan çok ve 20 yıldan daha az hapis cezası mümkün olan cezalarda zamanaşımı süresi genel olarak 15 yıldır.
Bunlar: Şüpheli veya sanıklardan birinin savcı huzurunda ifadesinin alınması veya sorguya çekilmesi halinde süre kesilir. Şüpheli veya sanıklardan biri hakkında suça ilişkin olarak tutuklama kararı verilirse dava zamanaşımı süresi kesilir. Suça dair iddianame düzenlenmesi halinde süre kesilecektir.
İddia ve Savunmanın Genişletilmesi veya Değiştirilmesi
Ön inceleme aşamasının tamamlanmasından sonra iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez.
Dava zamanaşımı, bir suçun işlendiği tarihten itibaren olay hakkında ceza davası açılmamış veya ceza davası açılmış olmasına rağmen kanunda yazılı sürede dava sonuçlanmamış ise devletin suç aleyhine cezalandırma hakkından vazgeçmesidir.
Kısmi dava açılması halinde alacağın yalnız dava konusu edilen kısmı için zamanaşımı kesilir, dava dışı kalan bölümü içinse zamanaşımı işlemeye devam eder. 3. Hukuk Dairesi 2020/1411 E. , 2020/7924 K.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri