Zamandaş geçerlik de yordama geçerliği gibi bir ölçüt ile korelasyona dayanmaktadır. Ancak yordama geçerliğinde ölçüt, geçerliği araştırılan testten alınan puanlardan bir süre sonra elde edilirken zamandaş geçerlikte test puanları ile aynı zamanda ya da ondan önce elde edilmektedir.
GEÇERLİLİK ÇEŞİTLERİ
Geçerlilik açısından içerik geçerliliği (Content vali- dity), tahmin ettirici geçerlilik (Predictive validity), yapı geçerliliği (Construct validity), eş zamanlı ge- çerlilik (Concurrent validity) ve Görünüm geçerlili- ğinden (Face validity) bahsedilebilir.
Görünüş Geçerliği Testin kapağında yazanla içeriğinin yani içindekilerin benzer olmasıdır. Karşımızdaki muhatap olduğumuz kişi, testi eline aldığında “Türkçe Testi” yazıyorsa kitapçığın içerisindekilerin Türkçe dersi ile ilgili olduğunu anlamasıdır.
i) Eşzamanlı (birlikte / uyum) geçerlilik (concurrent validity): Geçerliliği sınanan ölçek ile birlikte geçerliliği daha önceden ortaya konmuş ve aynı alanda kullanılan başka bir ölçek uygulanır ve iki ölçek arasındaki bağıntıya bakılır.
Ölçüt dayanaklı geçerlilik, test puanının bireyin bir veya birden fazla ölçüte dayalı performansını tahmin gücünü gösterir. Ölçüt dayanaklı geçerlilik; uygunluk ve yordama geçerliliği olmak üzere ikiye ayrılır.
İlgili 42 soru bulundu
Görünüş geçerliği: Bir ölçme aracının, ölçmek istediği değişkeni ne derece ölçebilir göründüğü ile ilgilidir. Testin bütünü için gerekli olan görünüş geçerliği her bir soru içinde geçerlidir. Testteki her bir soru ölçmek istediği özelliği ölçüyor görünmelidir.
Geçerlik, belirli bir evrene veya örnekleme uygulanan bir test ya da ölçme aracından elde edilen ölçümlerin kullanımlarının ve önerilen yorumlarının uygunluğunun ve yeterliğinin, kuram ve kanıt ile desteklenme derecesidir.
Ölçüt geçerliği, ölçüt kabul edilebilen bir testle, aynı değişkeni ölçmek için hazırlanmış başka bir testten alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayısının hesaplanmasıyla elde edilir.
2.) Ölçüt Geçerliliği (Yordama ve Uygunluk)
Mevcut bir ölçüm ile geçmişte ya da eş zamanlı performansı karşılaştırmaktır.
Bir olayın ya da durumun kabul edilme süreleri için de geçerlilik kelimesi kullanılabilir. Geçerlilik doğru olan ve mantıksal bir şekilde kabul edilebilen her durum için söylenebilir.
Uygunluk geçerliliği bir ölçme aracından edilen puanların, o ölçme aracıyla aynı anda veya ölçme aracının uygulanmasından kısa bir süre sonra bir ölçütten elde edilmiş puanlarla olan korelasyonudur.
Kapsam geçerliği, bir bütün olarak testin ve testteki herbir maddenin amaca ne derece hizmet ettiğidir. Bir testin kapsam geçerliği; o testteki toplam maddelerin ölçülecek davranışı ve konu içeriğini örnekleme derecesine ve testteki herbir maddenin ölçmek istediği davranışı ne derece iyi ölçtüğüne bağlıdır.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
testin ölçmeyi amaçladığı özellik veya süreci ölçme gücüne ilişkin özellik. Ölçme aracının psikometrik değerini ortaya koyan üç unsurdan biri. Diğer ikisi GÜVENİRLİK ve FAYDA'dır.
Bir ölçme aracının ölçmeyi amaçladığını ne dereceye kadar ölçebildiği. Geçerlik, genellikle, bir dizi ölçmenin bir ölçüt ile ilişkisini tems il eden bir korelasyon katsayısı ile gösterilir. Geçerlilik, bir testin veya ölçümün ölçtüğünü iddia ettiği şeyi gerçekten ölçme derecesini ifade eder.
Geçerlilik Bir ölçüm aracının ölçmesi gereken şeyi ne ölçüde ölçtüğünü ifade eder. Bir ölçüm aracı, ölçmeyi amaçladığı kavram veya yapıları doğru bir şekilde ölçüyorsa geçerli kabul edilir.
Geçerlik (Validity)
ölçme sonuçlarının, ölçme amacına uygun olarak ölçülen özellik hakkında çıkarım yapmaya elverişli olma durumunu ifade etmektedir.
Bir testin, belli özellik ya da özelliklerin geçerli bir ölçüsü olabilmesi için, onun, söz konusu özellik ya da özellikleri tutarlı biçimde ölçmesi gerekir. Bu nedenle güvenirlik, geçerliğin, önemli bir parçasıdır. Bir test, geçerli olmak için güvenilir olmak zorundadır.
Dış geçerlik: Sonuçların deneklerin seçildiği büyük gruplara, evrene genellenebilirlik derecesidir. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer bazı değişkenler, zamanla denenen değişken gibi etkili olabilmektedir. Zaman uzadıkça bu tür istemedik değişkenlerin kontrolü de güç olmaktadır.
Bir testin geçerliğinden çok belirli bir grup ve belirli bir amaç için geçerliği söz konusudur (Köse, 2012). Geçerlik katsayısı -1 ile +1 arasında değişir.
Geçerlilik; bir testin ölçmek istediği, ölçmeyi amaçladığı özelliği; başka bir özellik olmadan ölçen testtir. Ölçümlerden elde edilen verilerin, ölçüm özelliklerini doğru yansıttığını geçerlilik analiziyle buluruz. Ölçme aracının neyi ölçtüğünü belirten bir yöntemdir.
Geçerlilik, bir testin ölçmek istediği özelliği ölçmesi ile ilgilidir. Bir test ölçmek istediği özelliği doğru ve diğer özelliklerle karıştırmadan ölçüyor ise bu testin geçerli olduğu söylenir.
Hesaplanan ilişki kat- sayısı kapsam geçerliği belirlenmeye çalışılan öl- çeğin geçerlik katsayısı olarak nitelendirilir. Bu işlem, ölçüt alınan ölçeğin kapsamının geçerli ol- duğu varsayımına dayanır.
Sonuçsal geçerlik, öğrencinin öğrenme ve öğretme sürecine etkin katılımını, kendi öğrenme düzeyini sorgulayarak yönetebilmesini, ayrıca öğrenme ile değerlendirme etkinliklerinin iç içe kullanılmasını gerekli kılan alternatif değerlendirme yaklaşımlarıyla ilgili bir kavramdır (Boud, 1995).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri