'Kötü amaçlı yazılım' olarak da bilinen zararlı yazılım; bir cihaz, ağ ya da hizmete zarar vermek, kişisel bilgileri (bankacılık şifreleri gibi) ele geçirmek gibi niyetlerle tasarlanan herhangi bir dosyaya ya da programa deniyor.
İlgili 37 soru bulundu
Sitenizde kötü amaçlı yazılım bulunduğunun yaygın belirtileri arasında, istenmeyen URL yönlendirmeleri, pop-up reklamlar, değiştirilen arama sonuçları, istenmeyen tarayıcı araç çubuklarının veya kenar arama çubuklarının eklenmesi ve bilgisayarın yavaşlaması olabilir.
Android 6 veya 7'de bilinmeyen uygulamaların yüklenmesine yanlışlıkla izin verirseniz, herhangi bir uygulama — daha sonra yükleyeceğiniz uygulamalar da dahil — kötü amaçlı dosyalar indirebilir.
En çok kullanılan mobil uygulamalarda Türkiye sıralamasına baktığımızda da sıralamanın şu şekilde olduğunu görüyoruz; WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram, Google Maps, Messenger, e-Devlet, Sahibinden, Twitter, Letgo, Garanti BBVA, LinkedIn, TikTok, Yapı Kredi, Türkiye İş Bankası, Yandex Haritalar, n11, Trendyol, ...
APK Kullanmak Zararlı Mı? APK dosyaları, Google Play Store 'dan indirdiğimiz uygulamalar kadar güvenli olmayabilir. Yani indirildiği zaman norma uygulama ve oyunlardan hiçbir farkı yoktur.
Telefonunuza virüs bulaşabilir. Bozuk dosyalar cihazın doğru çalışmasını engelleyebilir. Kişisel bilgileriniz çalınabilir, Ücretli uygulamaları APK ile indirmek korsan yazılım kullanıma girer, yasaktır.
Başlıca zararlı yazılımlar arasında virüsler, fidye yazılımları, solucanlar, Truva atları, dosyasız kötü amaçlı yazılımlar, casus yazılımlar, reklam yazılımları, botnetler, keyloggerlar rootkitler ve SQL enjeksiyonu (SQLi) yer alır.
Google Play Store'daki uygulamaları siz indirmeden önce güvenlik kontrolünden geçirir. Cihazınızda başka kaynaklardan gelen zararlı olabilecek uygulamalar olup olmadığını kontrol eder. Bu zararlı uygulamalara bazen kötü amaçlı yazılım adı verilir.
Antivirüs programı kullanarak, zararlı uygulamaları kaldırarak ve telefonunuzu güncelleyerek virüsleri temizleyebilirsiniz. Ancak, tüm bu yöntemler başarısız olursa, son çare olarak telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürerek virüsleri tamamen temizleyebilirsiniz.
Üçüncü taraf uygulamalar, X platformunda dış geliştiriciler tarafından oluşturulmuş, X'ın sahip olmadığı ve doğrudan işletmediği uygulamalardır. Bir üçüncü taraf uygulama X hesabınıza bağladığınızda bu uygulamaya hesabınızı kullanması için erişim izni vermiş olursunuz.
Web ve Uygulama Etkinliği'ni açma veya kapatma
Google Hesabınızı yönetin'i açın. Veriler ve gizlilik seçeneğine dokunun. "Geçmiş ayarları" bölümünün altında Web ve Uygulama Etkinliği'ne dokunun. Web ve Uygulama Etkinliği'ni açın veya kapatın.
Haber Merkezi – TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları %82,0 ile WhatsApp, %67,2 ile YouTube ve %57,6 ile Instagram oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı Bilişim İstatistikleri'nin 2022 yılı sonuçlarını paylaştı.
TikTok, 59 milyon indirmeyle dünya genelinde en çok indirilen uygulama oldu. App Store'da zirvede olan TikTok, Android'de ise 2. sırada. İlk 10'da Facebook'a ait dört uygulama bulunuyor. Sensor Tower adlı araştırma şirketi Nisan 2021'e ait uygulama verilerini paylaştı.
Ayarlar'ı açın ve Uygulamalar ve bildirimler'i seçin. İzinlerini kontrol etmek istediğiniz uygulamayı bulun ve seçin. İzinler'e dokunun. Artık uygulamanın tüm izinlerini görebilirsiniz.
Özel uygulama erişimi listesinde bulunan izinler
Bundan farklı olarak, bir de çeşitli Android işlevlerine erişim hakkı sağlayan bir izinler listesi mevcut. Bu tip izinler, zararlı yazılımların eline geçtiğinde oldukça fazla zarara sebep olabilir. Bu yüzden izinleri verirken dikkatli olmakta fayda var.
Android telefonunuza bağlı olarak bu işlemi birkaç şekilde yapabilirsiniz: Telefonunuzda Ayarlar'ı açıp Uygulama ve bildirimler > WhatsApp > İzinler'e dokunun. Telefonunuzda Ayarlar'ı açın, ardından Uygulamalar > Uygulamaları yönet > WhatsApp > Uygulama izinleri veya Diğer izinler'e dokunun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri