Zararlı yazılım, kullanıcıların programlanabilme özelliğine sahip cihazlarına, web sitelerine veya ağlarına zarar veren veya yetkisiz erişim sağlayan herhangi bir yazılımdır. Malware olarak kullanımı da yaygındır.
'Kötü amaçlı yazılım' olarak da bilinen zararlı yazılım; bir cihaz, ağ ya da hizmete zarar vermek, kişisel bilgileri (bankacılık şifreleri gibi) ele geçirmek gibi niyetlerle tasarlanan herhangi bir dosyaya ya da programa deniyor.
Zararlı yazılım, kötü amaçlı yazılım veya malware (İngilizce: malicious software kavramının kısaltması), bilgisayar ve mobil cihazların işlevlerini bozmak, kritik bilgileri toplamak, özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlamak ve istenmeyen reklamları göstermek amacı ile kullanılan yazılımdır.
İlgili 34 soru bulundu
Sitenizde kötü amaçlı yazılım bulunduğunun yaygın belirtileri arasında, istenmeyen URL yönlendirmeleri, pop-up reklamlar, değiştirilen arama sonuçları, istenmeyen tarayıcı araç çubuklarının veya kenar arama çubuklarının eklenmesi ve bilgisayarın yavaşlaması olabilir.
Bu kötü amaçlı yazılımları genel olarak bilgisayar virüsleri, truva atları, solucanlar, casus yazılımlar ve keylogger'lar olarak özetleyebiliriz.
Adware (Reklam Yazılımı), bilgisayarınızda reklamlar görüntülemek, arama isteklerinizi reklam web sitelerine yeniden yönlendirmek ve özelleştirilmiş reklamların görüntülenmesi için ziyaret ettiğiniz web sitelerinin türleri gibi hakkınızdaki pazarlama verilerini toplamak amacıyla tasarlanmış programlara verilen addır.
Virüs, solucan ve Truva atları, bilgisayarınıza ve bilgisayarınızdaki bilgilere zarar verebilecek kötü amaçlı programlardır. Ayrıca Internet'i yavaşlatırlar ve hatta kendilerini arkadaşlarınıza, ailenize, çalışma arkadaşlarınıza ve Web'in kalanına yaymak için bilgisayarınızı kullanırlar.
Zararlı yazılımlar; bilişim sistemlerinde kullanıcının haberi olmadan istenmeyen değişiklikleri yaparak işleyişi bozan, verilerin veya sistemlerin tahribatını hedefleyen ya da yetkisiz erişim elde etmeyi amaçlayan siber suçlular tarafından yazılmış tehlikeli yazılımlar olarak tanımlanmaktadır.
Antivirüs programları zararlı bir yazılım değildir.
Virüs nedir, malware (kötücül yazılım) nedir? Virüs, bilgisayarınıza zarar vermek için kendisini kopyalayabilen, sisteminizi bozabilen ve verilerinizi yok edebilen bir kod parçasıdır. Malware ise Truva atları, casus yazılımlar, trojanlar, adware, fidye yazılımları veya virüs içeren kötü amaçlı yazılımdır.
YAZILIM NEDİR? Bilgisayarın çalışması için gerekli olan programlara denir. Örnek: işletin sistemi, paint, anti virüs, Word, excel, bilgisayar oyunları... İki tür yazılım vardır.
Zararlı yazılımların temel amacı ise hedef sistemlerde veya ağlarda istenmeyen etkiler yaparak maddi veya manevi zararlara yol açmaktır. Bu zararlar, sistemleri kullanılamaz hale getirmek, hassas verilere erişmek, finansal kayıplar yaşatmak veya hedefin güvenliğini tehdit etmek şeklinde olabilir.
Kötü niyetli kişiler tarafından bilgisayarımıza, sistemimize ve bilgilerimize zarar vermek, onları ele geçirmek amacıyla hazırlanmış yazılımlardır. ◦Bilgisayara izinsiz girip dosya ve programlara zarar veren programlardır. ◦Virüsler işletim sistemini bozabilir, dosyalara zarar verebilir ya da silebilir.
“Creeper” oluşturulan ilk virüstür. Bu virüs 1971 yılında Bob Thomas tarafından yazılmıştır. Creeper, kendisini bilgisayarlar içinde aktarmak için ARPANET'i kullandı.
Kötü amaçlı reklam (kötü amaçlı reklamcılığın bir birleşik sözcük) internet ilanının kötü amaçlı yazılım yayılması için kullanılmasıdır. Genellikle, meşru çevrimiçi reklam ağları ve web sayfalarına kötü amaçlı veya kötü amaçlı yüklü reklamlar enjekte etmeyi içerir.
Telefon reklam virüsü bakımından iOS cihazlar çok daha güvenlidirler. Ancak Android cep telefonu modelleri çeşitlerinde her ne kadar bu risk yüksek de olsa eğer doğru tedbirler alınarak kullanıldığı sürece reklam virüsü bulaşma riski en aza indirilebilir.
Arka kapılar, en tehlikeli kötü amaçlı yazılım türlerinden biridir. Bunlar siber suçluların kurbanın makinesini uzaktan yönetebilmesini sağlar. Meşru uzaktan yönetim yardımcı programlarının aksine arka kapılar, kullanıcının izni veya bilgisi olmaksızın fark ettirmeden kurulur, başlatılır ve çalıştırılır.
Solucan; virüslerin bir alt sınıfıdır. Bir solucan genellikle kullanıcı eylemi olmaksızın yayılır ve kendisinin tam kopyalarını (olasılıkla değiştirilmiş) ağlardan ağlara dağıtır. Bir solucan, bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir ve bilgisayarın çökmesine yol açabilir.
E-posta Ekleri: Truva atı virüsü, e-posta ekleri aracılığıyla yayılabilirler. Kötü niyetli kişiler, çeşitli tuzaklar kullanarak kullanıcıları e-posta eklerine tıklamaya teşvik ederler. E-posta eklerini açtıktan sonra, Truva atı bilgisayarınıza bulaşabilir.
Bilgisayar virüsü, bir bilgisayardan diğerine yayılan ve bilgisayarın çalışmasını kesintiye uğratan küçük yazılım programıdır. Bir bilgisayar virüsü bilgisayardaki verileri bozabilir veya silebilir, e-posta programını kullanarak diğer bilgisayarlara yayılabilir ve hatta sabit diskteki tüm öğeleri silebilir.
Virüsler Internet'ten indirilen -kaynağı şüpheli- dosyalardan, virüslü e-posta eklentilerinden ve dışarıdan bilgisayara takılan disket, flash bellek, CD gibi ortamlarda bulunan virüslü dosyalardan bilgisayara gelirler. Virüslü bir bilgisayar antivirüs programları ile taratılarak tespit edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri