Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir.
Zarf atmak, karşısındaki kişinin gerçek duygu ve düşüncelerini öğrenmek için kasıtlı olarak gerekli sözleri söylemek ve ona zorla gerçeği söyletmek anlamlarına gelen bir deyimdir.
Cümle içerisinde zarf yani belirteç göreviyle kullanılmakta olan fiilimsilere yani eylemsilere ulaç adı verilmektedir. Ulaçlar zarf filler olarak anıldığı gibi bağ eylem olarak da ifade edilirler.
İlgili 23 soru bulundu
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Halk hekimliğinde “sağaltıcı”, her türlü hastalığı tedavi etme gücüne ve yeteneğine sahip olduğuna inanılan kişiye denilmektedir.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
10.5x15.5 cm ebatlarında mektup ve kartpostal zarfıdır. Tebrik kartı, kartpostal, davetiye ve benzeri kartlar için kullanılabilir. Kalpli kart dahil değildir.
Şirketlerde en çok kullanılan zarf türleri arasında sarı posta zarfları da yer alır. Sarı zarflar, pek çok firmanın posta yoluyla ilettiği önemli evraklarda ve yazışmalarda tercih edilir. Sarı posta zarfı kullanımının diplomat zarfı kullanımından temel farkı sarı zarf seçeneğinin reklam ve tanıtım amacı taşımamasıdır.
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
2.4.1.5.Gösterme Zarfı: Eylem ve eylemsileri gösterme yoluyla belirten zarflardır. Gösterme zarfı olan “işte” sözcüğü tanıtma görevi yapar. Gösterme zarfının belirgin özellikleri eylemi gösterme yoluyla kesinleştirmesi, özneyi belirtmesi, cümlenin anlamını belirginleştirmesidir.
Örneklerde yer alan “hiç”, zarf görevindedir. Tahmin bildirme amaçlı kullanılan zarf görevindeki “hiç yoksa” yapısı, cümleye olasılık anlamı katar.
Sıfat ve Zarfı Birbirinden Nasıl Ayırabilirim? Bir sözcüğün sıfat mı yoksa zarf mı olduğu zaman zaman karıştırılabilmektedir. Unutmayın ki sıfatlar isimleri niteler ve isimlerden hemen önce gelirler. Zarflar ise fiilleri nitelerler ve cümle içerisinde herhangi bir noktada bulunabilirler.
ancakın karşılığında verilen kelimeler de, sırf, sadece vb., zaten zarf görevinde kullanılan kelimelerdir.
Ancak zarf fiil ekleri düşünüldüğü kadar zor değildir. Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
Zarflar çoğunlukla fiilleri niteler ve bize bir şeyin nasıl, ne sıklıkla, ne zaman, veya nerede yapıldığı hakkında bilgi verir. Zarflar niteledikleri fiilden sonra gelirler.
Zarf; bir malzemeyi alıcısına ulaşması esnasında korumak ve gizlemek amacıyla veya estetik amaçlı olarak kullanılan, kâğıt veya plastikten üretilen paket. Kırtasiye malzemesi olarak kullanılan zarflar daha çok posta sistemlerinde kullanılmaktadır.
Zarfların ölçü olarak da çok fazla çeşidi bulunuyor. En yaygın olarak tercih edilen ölçüler arasında 15,15, 10,15, 12,17 ve 15,21 zarf bulunuyor. Ancak bu ölçüler de zarfın türüne göre değişkenlik gösteriyor.
Belirteç ve zarf sözcüğü birbirine eş anlamlı olan sözcüklerdir.
Zarf veya belirteç, fiilleri, fiilimsileri, sıfat veya zarfları yer, zaman, durum ve miktar yönleriyle niteleyen sözcüklerdir. Bu sözcükler, fiile, neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının yönetilmesi ve bu sorulara cevap verilmesi ile bulunur.
Türkçede zarflar, sadece fiilleri değil, sıfatları ve zarfları da niteleyebilen yardımcı sözcüklerdir. Böylece zarflar; isim soylu olan sıfat ya da zarfların belirteçleri olduk- larında aynı sıfatlar gibi tamlayan tamlanan ilişkisi içerisinde bir sözcük grubu yani “tamlama grubu” oluşturabilmektedirler.
Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori, "yaygın açık eğretileme (metafor)" özelliği de gösterir.
Çok görülen zapt etmek kelimesi, hakim olma ve zor kullanarak ele geçirme anlamında kullanılıyor.
Vehim, zan ve şüphe anlamına gelirken, itham, hiçbir delil yokken birini suçlamak ve zan altında bırakmak demektir. Bu kelimenin ''ithamda bulunmak'' şeklindeki kullanımı da yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri