Denizin oldukça dingin, deyim yerindeyse çarşaf gibi olduğu saatler, zargana avı için oldukça uygundur. Yüzeye yakın yerlerde avlanmaları mümkün olduğundan denizin dalgalı olduğu saatler bu balık türünün avlanması için elverişli değildir.
09-00 Gece olmuyor,sabah saat'i oluyor,gece 21-00 demek istedin sanırım. Gece Zargana avı çok zor,ama imkansız değil,bazı üç kağıtcılar gece Lüx ışığı yakarak av yapmaktadırlar,bu av şekli etik değildir. Gündüz çok verim alabileceğin av zamanıdır,bu aylarda ve Ekim-Kasım aylarına kadar devam eder.
Zargana balığı İstanbul'da kofana-lüfer ve Ege ve Akdeniz'de akya ve sinarit balıkları için ise başlıca yem olarak kullanılmaktadır. Zargana balığının avcılığı nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayına kadar devam etmektedir.
Zargana balığı fosfor açısından çok zengin bir türdür. Zargana balığını yemli veya ipekle sürtme yaparak yakalayabilirsiniz. Yemli avlarda sinek kanca kullanılır. Balığın kendisini ya da hamsiyi yem olarak kullanabilirsiniz.
Canlı Yem Kullanarak;Gümüş(Aterina),Çaça,Papalin,Kraça balıkları ile Zargana avlamak mümkün iken,şerit şeklinde kesilmiş kuyruk altı yem,midye kenarları,sardalye bağırsağı,sülünez ile de avı mümkündür.
İlgili 38 soru bulundu
Zargana avı konusunda dikkat edilmesi gerekenler:
Yem olarak: gümüş, istavrit, hamsi, sardalya gibi balıklar kullanılabileceği gibi zargananın kendi kuyruğunun altı da kullanılabilir.
zargana deniz yüzeyine çok yakın yaşayan bir balık olduğu ve karanlık ortamda ışık karşısında aptallaşttığı için gece 100 metre açıkta ışıkla kepçeyle de rahatlıkla avlanabilir.
Zargana avına yeni başlıyor iseniz zargana topu 30 gr olan ürünü tercih etmeniz gerekir. Eğer bu alanda ilerleme kaydetmişseniz zargana topu 60 gr olan ürün ile devam etmeniz önerilir.
Zargana balığı, ülkemizde bulunan her denize rahatlıkla uyum sağlayabiliyor. Bu nedenle de bol miktarda bulunuyor. Zargana balığı, kemikli balıklara arasında yer alır ve daha çok Ege'de daha yaşar. Zargana balığının, Ilıman kıyı kesimlerde yaşamaları daha uygundur.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Kaşık yemiyle somon, alabalık,turna gibi balıkları rahatlıkla avlayabilirsiniz.
Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türüdür. 60-70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar.
EFFE Renkli Zargana Avı İpeği Zargana İpek Turuncu İncecik iplerin yan yana getirilerek, 7 cm çapında O şeklinde dairesel bir yapı oluşturmasıdır.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır. Sonbahar aylarında balık avı 12:00 ile 18:00 arasında olmalıdır.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Sargan ya da Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türü. 60–70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar. Çaça, hamsi, kıraça ve çamuka gibi küçük balıklarla beslenir.
Sularımızda yaşayan zarganaların ağırlıkları ortalama 200-300 gr., boyları ise 40-60 cm. arasındadır. Ancak 80-100 cm. arasında ve 1 kiloya yakın olanlarına da rastlanır. Üç yaşından sonra nesil yetiştiren zarganalar ilkbaharda ve sonbaharda yumurta dökerler. Ortalama on sekiz yıl yaşarlar.
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir. Yapay yemler arasında ise jigler, yemler ve jerkbaitler gibi çeşitli seçenekler vardır.
Zargana Topu Beyaz ,su üstü avları için özellikle zargana balığı avlamaya yardımcı
Zargana balığı lezzetli balık türleri arasında zengin bir fosfor kaynağı olarak bilinmektedir. Birçok farklı teknikle pişirilmektedir. Mısır unu tarifleri en çok yapılanları olmakla birlikte soslu olarak da uygulanan tarifleri bulunmaktadır. Fazla yağlı bir balık olmadığı için yağılı pişirme daha lezzetli kılmaktadır.
Genelde çok zayıf, kemikli yapısı olan kişilerin biraz da sinirden et, yağ tutmadıklarına inanılır ve tanımlarken de "zargana gibi" deriz. Kemikli uskumrugiller familyasından olan zargana balığı gerçekten de ince ve uzundur.
Işık Kullanımının Gece Balık Avcılığında Faydaları Nelerdir? Işık kullanılarak çinekop, hamsi, sardalya, istavrit, zarğana, kalamar, sübye, kolyoz, tirsi, istavrit türü balıklar ışığa çekilerek toplanır eğer amaç bu tür balıkları avlamak ise olta veya ağ gibi çeşitli malzemeler ile zevkli şekilde kolayca avlanabilir.
Ay karanlığının bir diğer önemli noktası ise, balığın gece görüşü fazla olmamasından dolayı yeterince avlanamamasıdır. Ay karanlığında sabah saatleri her zaman verimli olur. Dolunayda ise gece görüşü olduğundan dolayı, balık gece avlanabilir.
Gece avında rapala yerine canlı yem tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri