Genelde dinin, özelde ibadetler ve hukuk alanındaki dinî hükümlerin gayeleri anlamında bir tabir. Şer'î hükümlerin içerdiği veya akıl ve tecrübe yoluyla belirlenmekle beraber bunlarla uyum içinde olan faydalar anlamında fıkıh ve usûl-i fıkıh terimi.
Sözlükte “büyük ihtiyaç, savuşturulamaz zorluk ve sıkıntı” anlamındaki zarûret fıkıh terimi olarak, kişiyi dinî yasakları ihlâl etmekle karşı karşıya bırakan ve ancak bu şekilde savuşturulabilen ciddi özür/mazeret halini ifade eder.
Hayatı güzelleştirmeyi hedefleyen ve insanı mükemmeli aramaya teşvik eden -zarûriyyât ve hâciyat düzeyine çıkmamış- düzenlemeleri ve bunların sağladığı faydaları ifade eden fıkıh usulü terimi. Genelde dinin, özelde ibadetler ve hukuk alanındaki dinî hükümlerin gayeleri anlamında bir tabir.
Zaruret Hali: Kendisinin veya başkasının bir hakkına yönelik ağır ve muhakkak bir tehlikeye karşı başka suretle korunma olanağı bulunmaması şartıyla tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zarureti altında işlenen fiilleri ifade eder. Ceza hukukunda zaruret hali, “ıztırar hali” olarak da ifade edilmektedir.
Bir düşünce konusunun doğrudan doğruya, kasıt ve ihtiyar olmaksızın birdenbire kavranması, aklî sezgi. Zihnin zorunlu olarak kabul ettiği, kesin bilgi içeren önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
İlgili 45 soru bulundu
Aklın yaratılıştan sahip olduğu fikirler ve ilkelerle doğruluğu kesin ve zorunlu öncüllerin (zarûriyyât) bir bölümünü ifade etmek üzere kullanılan felsefe ve mantık terimi. Zihnin zorunlu olarak kabul ettiği, kesin bilgi içeren önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Bir tartışma sırasında kullanılan, karşı tarafça da önceden doğruluğu kabul edilen önerme anlamında terim.
Zorunlu olma durumu ve zorunluluk olarak ifade edilebilir.
Zorunlu İhtiyaçlar
İnsanların hayatını devam ettirebilmeleri için mutlaka tatmin etmek durumunda oldukları ihtiyaçları ifade eder. Beslenme, giyinme ve barınma gibi. Bu tür ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman insanların hayatiyetinin devamı tehlikeye girer.
Hukukta, genellikle bir başka biçimde davranma imkânsızlığı, başka bir deyimle, mecbur olunan bir davranış veya bir başka bi çimde, yahut ortaya koyulduğundan değişik bir biçimde ifadesi im kânsız bir davranışa yönelme zorunluluğu olarak tanımlanan zaru ret hali2 geniş anlamda bir cezalandırılmama nedenidir.
İmam Cüveynî'ye göre delil “zaruri bilgi sahasının dışındaki bir alanda bilinmeyenler hakkında sahih bir nazarla kendisiyle bilgiye ulaşılan şeydir.”24 Bu tanımdan anlaşıldığı üzere Cüveynî'nin delil tanımı Bâkıllânî'nin ikinci tanımına oldukça yakındır.
Sözlükte makâsıd kelimesi, “ulaşılmak istenen hedefler” anlamına gelmektedir. Literatürde makâsıd kelimesi ile biri genel, diğeri özel olmak üzere iki anlam kastedilir. Genel anlamıyla kullanıldığında dinin amaçları ve insanları ulaştırmayı hedeflediği ana gayeleri anlaşılır.
Zarurî maslahatlar beş kısma ayrılır: a) Dini muhafaza, b) Nefsi muhafaza, c) Nesli muhafaza, d) Aklı muhafaza, e) Malı muhafaza.
Zorunlu kelimesiyle özdeş olan eş anlamlı kelimeler, mecbur, kesinlikle, mutlaka, gerekli, öncelikli, farz, emir, zoraki, mecburi, zorunlu ve zaruri gibi kelimelerdir. Zorunlu kelimesinin eş anlamı olan kelimelerin kullanıldığı cümleler emir anlamı içermektedir.
Örnek vermek gerekirse; avukatın bürosundaki bilgisayarı ve kitapları, terzinin dikiş makinesi, kuaförün makası, kuaförün döner koltuğu ve pedikür salonundaki koltuk[5] mesleki faaliyetin sürdürülebilmesi için zaruri eşya sayılır.
Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
ZARURİ KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Bu iskemlelerin böyle karşılıklı dizilmesi zaruridir. - İlme karşı saygı belası olarak dinlemek zaruridir.
Zarûret; Arap dil bilginleri ve eleştirmenlerin eserlerinde dağınık bir şekilde ortaya konulan morfolojik ve gramatik birçok dilsel olgu için kullanılan bir kavramdır.
Doğruluğu söyleyenin otoritesine dayanan hüküm. Kıyas türlerinin uygulama alanları için kullanılan bir mantık terimi. Farklı derecelerde zan ifade eden önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Sayılarının çokluğu veya yalan üzerinde birleşmelerini aklın imkânsız gördüğü kimselerce tasdik edilen, ayrıca akla da aykırı düşmeyen önermeler için kullanılan mantık terimi. Zihnin zorunlu olarak kabul ettiği, kesin bilgi içeren önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Tecrübeye dayanan, tekrar edilen deneyler sonunda verilen hüküm anlamında mantık terimi.
Ona göre cedel, “çelişmeler öğretisi” anlamına gelmekte ve reddedilmek istenilen herhangi bir görüşün ya da tezin, imkansız ve saçma olduğunun tartışma yoluyla ortaya çıkarılmasında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri