Zayıf benlik algısı Eğer benlik algısı güçlü değilse kişi duygu ve ruh halinde problemler yaşayabilir. Bu durumlarda benlik algısı zayıf olan insanlar toplum içerisinde yer edinmekte, kendisiyle olan ilişkisini güçlendirmekte ve dış dünyayla ilişki kurmakta zorluk çekebilir.
Yetersiz benlik algısı kendimizi; değersiz, önemsiz, yetersiz, sevimsiz hatta çirkin, beceriksiz ve sevilmeyen biri olarak hissetmemize yol açar. Yaşadığımız olumsuz olaylarda, kendimiz ile ilgili olumsuz inançlar geliştiririz. Bu olumsuz inançlarımız, davranışlarımıza ve duygularımıza neden olur.
Benlik çeşitleri
Benliğin tanımları farklı benlik türlerinin de açığa çıkmasına sebep olmuştur. Bunlardan bazıları bireysel benlik, kolektif benlik ve sembolik etkileşimci benliktir.
Sağlıklı benlik saygısına sahip bireyler kendilerinden emin görünürler ve kendilerine güvendikleri konularda yeterli beceriye sahiptirler. Hayata pozitif bakarlar. Olumlu, olumsuz tüm yaşantılarından ders alır ve tecrübe sahibi olurlar. Güçlü ve zayıf yönlerini bilirler.
İlgili 23 soru bulundu
Sahte benlik, kısaca kişinin fikirlerini olduğu gibi yansıtmaması ve inandığı, düşündüğü şeyleri söylememesidir. Özgün bir birey olamayan, kendine yabancılaşan ve olduğu gibi görünmeyen bir insanın tezahürüdür. Kişi, kendi kişiliğinin üzerini örtecek şekilde davranışlar sergilemektedir.
Benlik kişinin kendisini ayrı bir birey olarak tanımlama deneyimidir. İnsanlardan gelecek olumlu tepkilere kişi kendine verdiği değeri koruyabilmesi için gerek duymaktadır. Benlik psikolojisi bunun önemini vurgular. Benlik, sosyal etkileşimlerin sonucunda oluşur ve sosyal konumda yer alır, bu yüzden sosyal bir üründür.
Gerçek benlik, gerçekte kim olduğumuzdur. Nasıl düşündüğümüz, nasıl hissettiğimiz, nasıl göründüğümüz ve nasıl davrandığımızdır. Gerçek benlik başkaları tarafından görülebilir, ancak başkalarının bizi nasıl gördüğünü gerçekten bilmemizin hiçbir yolu olmadığından, gerçek benlik bizim kendi imajımızdır.
Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik.
İdeal benliğimiz, olmak istediğimiz kişidir. Yaşamdaki hedeflerimizi ve tutkularımızı temsil eder. Bu nedenle de dinamik bir yapıdadır ve biz değiştikçe (yani tüm ömrümüz boyunca), ideal benliğimiz de değişir.
Bu bağlamda, özne benlik, nesne benlik, olası benlikler, ego kavramı, savunma mekanizmaları, benliğin bilinçdışı ile tanımlanması, benliğin sosyalleşme ile ilişkisi, benliğin gelişim süreçleri ve benliğin bellekle ilişkili olarak tanımlanması hakkındaki temel bazı görüşlerden söz edilmiştir.
Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur.
Benlik saygısı, bireyin kendi değerine dair yapıyor olduğu öznel değerlendirmedir. Benlik saygısı, bireyin kendi hakkındaki inançlarını (örneğin, "sevilmiyorum", "iyi şeyleri hak ediyorum") ve zafer kazanma, umutsuzluk, gurur ve utanç duyma gibi duygusal durumları kapsar.
Özgüven eksikliği, başka bir tabirle düşük benlik saygısı, zaman zaman hepimizi etkileyen, güçsüz ve beceriksiz hissetmemizi sağlayan duygu. Bu nedenle öz güveniniz ne kadar düşükse, zihinsel sağlığınız ve günlük yaşamınız o derece olumsuz etkilenmektedir.
Sigmund Freud, kişide güçlü bir benlik algısı (ego) varsa, kendi gereksinimlerinizi anlama ve aynı zamanda toplumun size getirdiği sınırları sezme yeteneğine sahip olduğunuza inanıyordu. Güçlü bir benlik algısı var ise, yaşam boyunca özgürce hareket edebilirsiniz.
Yüksek benlik, pek çok kadim öğretide egomuzun daha farkındalıklı, daha dingin bir parçasına atıfta bulunmak için kullanılan bir terimdir. Öz benlik, gerçek benlik, yüksek bilinç gibi kelimelerle de ifade edilir. Hem doğu, hem de batı literatüründe, yüksek benliğin ilahi veya evrensel bilince bağlı olduğu söylenir.
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
Yüksek Benlik; evrenle ve yaşamla, dolaysız bağlantı içinde olan Tanrısal yanımızdır. Yaşamı, kutuplaşmanın ötesinde kavrayandır. Bütün'e aittir, parçalanma duygusundan izoledir. Yüksek Benlik; evrenle ve yaşamla, dolaysız bağlantı içinde olan Tanrısal yanımızdır.
Benlik saygısında önemli olan tutarlı olup, kişinin kendisiyle ilgili gerçekçi beğenisini göstermesidir. Birey kendini gerçekçi bir biçimde ve koşulsuz beğenip, seviyorsa benlik saygısının tam olduğundan bahsedebiliriz. Burada ne bir utanç durumu ne de bir böbürlenme, kendini beğenmişlik durumu söz konusu değildir.
Gerçek Ben ise; yapabildiklerimizi gerçekten olduğumuz kişiyi, davranışlarımızı, sınırlamalarımızı, zayıf ve güçlü yönlerimizi temsil eder yani gerçek bizizdir. Bu iki benliğimiz zihnimizde sürekli olarak dialog halindedir.
Eric Berne tarafından literatüre kazandırılan Transaksiyonel Analizde, 'Anne-Baba', 'Yetişkin' ve 'Çocuk' benlik durumu olmak üzere üç tip benlik durumundan söz edilir. Benlik durumları birbirine benzer duygu, düşünce ve davranışlardan oluşmuş bir bütündür.
Benliğin karmaşık doğası farklı şekillerde görülür. Benlik, gerçek veya gerçek benlik ve ideal benlik olarak kategorize edilebilir. Neyin ideal benlik ve gerçek benlik olduğuna dair bu sınıflandırma Carl Rogers tarafından yapılmıştır.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
MADDİ BENLİK: İnsanın kendi bedeni, elbiseleri, ailesi, arabası, evi, yazlığı, bankada bulunan paraları Maddi Benliği oluşturur. Benlik imajı, kişinin kendisini nasıl düşündüğü, ve hissettiğidir.
İç benlik, eylemlerimizi yönlendiren bir tür lider. Genel olarak, kendinizin en iyi hali bilge, kendine güvenen, cesur, iyimser ve heveslidir. Herkesin inanılmaz niteliklerle dolu bir içsel özü vardır, ancak tüm bu özellikler derinlerde gizlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri