Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Anlatıcı, edebiyat metinleri, sinema, tiyatro, televizyon dizileri vesaire gibi alanlarda söz konusu olan olayı anlatan hayalî varlıktır. Anlatıcıların olayda çeşitli fonksiyonları vardır: olayları yorumlarlar, yönlendirici görevi üstlenirler, tanıklık ederler vs.
Edebiyat ve Anonim: Sözlü edebiyatın hikâye, masal, fıkra, şiir ve efsane gibi ürünlerinin çoğunun yazarı/söyleyeni belli olmadığı için bunlara anonim adı verilir. Çünkü anonim kelimesinin buradaki anlamı, “yazarı/söyleyeni belli olmayan” demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Gözlemci bakış açısında, anlatıcı kameraman gibi inceleme yapar ve ayrıntıları görebildiği kadarı ile okuyucuya aktarmaktadır. Bu anlatım şeklinde, anlatıcı gördükleri haricinde bilgiler vermez. Geçmiş ya da gelecek ile ilgili yorumlar yapması veya kahramanların duygularından bahsedebilmesi mümkün değildir.
“Müdahil anlatıcı” olarak tanımladığımız anlatıcı türünün temel farklılığı da burada ortaya çıkar. Müdahil anlatıcılar; özellikle bir yargı paylaşırken, bir mesaj verirken veya okuyucunun dikkatini çekmeye çalışırken, eserin anlatısını bölüp bunları doğrudan paylaşır.
Masal ya da efsaneyi, hikaye ve romanın okuyucu/ dinleyici sınıfında bulunan bizleri anlatan kişiler anlatıcı olarak bilinmektedir.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır. Kurgu dünyanın içinde yer alan bu 'ara-kişi', olay, oluşum ve figürleri aktarma işlevini yerine getirirken değişik formlarda karşımıza çıkabilmektedir.
Birinci kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar kendi başlarından geçen, veya gördükleri olayları anlatırlar. Birinci kişili anlatım genellikle anı, gezi yazısı, günlük gibi yazı türlerinde kullanılır.
Özne anlatıcı, olayın hem yapıcısı hem de anlatıcısı olarak sunulduktan sonra “özdeş özne” ve “ayrışmış özne” terimleriyle ikiye bölünür. Günlük formuyla düzenlenen anlatılarda görülen, aktaran ile aktarılan arasında tam bir örtüşmenin olduğu anlatıcı “özdeş”tir.
Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır. Bakış açıları 'anlatıcı bakış açısı' başlığı altında 3'e ayrılırlar.
Sınırlı üçüncü şahıs anlatıcı, bir öykünün bir üçüncü şahıs tarafından; fakat sadece bir karakterin bakış açısından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı diğer karakterlerin duygu ve düşüncelerini de bir karakterin bakış açısından anlatır.
* Kahraman Bakış Açısı * Gözlemci Bakış Açısı * Tanrısal Bakış Açısı * Hakim Bakış Açısı * İlahi Bakış Açısı * Bakış Açıları Nelerdir?
1) Anlatma Tekniği
Eserde ele alınan olayların ve durumların okuyucuya anlatıcı tarafından aktarıldığı anlatım tekniğidir.
Anlatıcı bakış açılarından biri olan kahraman bakış açısı birinci tekil şahıs (ben) ile olay örgüsünü aktaran bakış açısıdır.
Üçüncü tekil şahıs ağzıyla konuşur. Yazarın dilini kullanır ve bu sebeple ona “yazar-anlatıcı” da denilir. Zaman zaman okuyucu ile diyaloga girmekten, onlarla sohbet etmekten ve onlara yol göstermekten geri durmazlar.”Lafa nasıl başlayacağını düşünüyor ve…”
Öykü içi anlatıcı (homodiegetic narrator) ya da öykü dışı anlatıcı (heterodiegetic narrator) olarak karşımıza çıkan iki tür anlatıcı bulunmaktadır. Anlatıcı, birincisinde, hikayenin içinde bir karakteri olarak yer alırken; ikincisinde, hikayenin içinde bir karakter olarak yer almayan almaz.
Hâkim (İlahi/Tanrısal) Bakış Açılı Üçüncü Tekil (O) Anlatıcı
Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlünden veya zihninden/kafasından geçenleri okumaya kadar uzanır. Anlatıcı, anlattığı olayların dışında durur, gören durumundadır. Anlatıcı, olaylara ve kahramanlara hâkimdir.
Meddah, bir tiyatro eserinde yer almakta olan tüm şahısları kendisinde birleştirmiş bir aktör konumunda olan kişidir. Meddah, olayları temsil ederken seyircilerin rahatlıkla görebileceği yüksek bir yere oturup, bir eline sopa, bir eline de mendil (makreme) alır.
Meddah (Arapça: مداح, meddâh), kıssahan veya şehnâmehân. Meddahın sözcük anlamı çok öven olup ilk başlarda Muhammed zamanını öven kişileri ifade ederken zamanla topluluk önünde halk hikayesi anlatan kişi anlamına dönüşmüştür.
a.) Masalın Anlatıcısı: Masallar daha fazla kadınlar tarafından anlatılırdı. Masalların da tıpkı destancılar gibi bu işi yapmakla tanınmış özel anlatıcıları vardı. Bunlar çok büyük bir çoğunlukta kadınlardır. Bu masalcılar, “masal anası” veya “masalcı” gibi adlarla adlandırılırlardı.
Tanrısal anlatıcı, bir öykünün, öyküdeki tüm detayları bilen bir üçüncü şahıs tarafından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı tüm karakterlerin duygu ve düşüncelerini bilen, "tanrı gibi" bir kişidir. Jane Austen'in Northanger Abbey kitabı tanrısal üçüncü şahıs anlatıcı ile yazılmıştır.
Kahraman anlatıcı, kendi dil ve üslubunu kullanır ve birinci tekil şahıs ağzıyla konuşur. Okuyucu ile daha sıcak, samimi ve inandırıcı bir diyalog kurmasıyla okuyucuya daha yakındır. Özellikle eserin hatıra defteri, günlük, mektup tarzında kaleme alınması, bu etkiyi daha çok güçlendirir.
Çoklu Bakış Açısı
Anlatıcılardan iki veya daha fazlasının aynı eserde yer almasıdır. Asıl çoğulcu bakış açısı, tek bir anlatıcının esas olduğu eserde, olay örgüsünde yer alan kahramanlardan birkaçının da bakış açılarına yer verilmesi biçiminde gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri