Egzersiz,
Haftada en az iki kez olmak kaydıyla, kas güçlendirici (aerobik), (bacak, bel, göğüs, omuz, karın ve sırt dahil tüm kas gruplarına) egzersizler yaptırılmalıdır. Uygulanacak olan aerobik egzersizler, kas erimesinin yavaşlatılması ve engellenmesinde çok önemli bir yer tutacaktır.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Tahıl, meyve, sebze, kurubaklagil, vb. besinlerde bulunan karbonhidrat; kasların yenilenmesi, enerjisi ve gelişimi için gereklidir. Kas kütlesi artırma için beslenme kadar yeterli uyku da önemli ve gereklidir. Yetişkin bir insan günde ortalama 6-8 saat uyumalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Kas yapan yiyecekleri tercih ederken protein oranı yüksek seçenekleri listenizin başına almanızda yarar bulunuyor. Protein kaynağı denince akıllara gelen yumurta gıdalar kas yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alıyor. Yumurta, kas büyümesine, kasın iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı oluyor.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
D vitamininin kas fonksiyonları üzerine olan etkisi iyi bilinir ve bu kas dokusunda protein sentezi ve hücre büyümesi üzerine direk etki ile açıklanabilir (10,11). D vitamini eksikliği, özellikle yaşlılarda daha fazla olmak üzere, genel popülasyonda yaygın olarak görülür (12).
Fazla hareket etmeyen insanlarda kas erimesi gözlemlenmektedir. Bu yüzden bol bol yürümek, spor yapmak, bir takım egzersizler yapmak kişiyi dinç tutar ve kas erimesinin önüne geçer. Vücudunuzdaki her kası zaman zaman çalıştırmanız gerekmektedir.
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
Antrenman öncesi ve sonrası sindirilebilirliği yüksek et, tavuk, balık, yumurta gibi yüksek kaliteli protein çeşitleri tercih edilmelidir. Günlük kalori alımının %12-15'inin protein kaynaklı besinlerden sağlanması kas gelişimi açısından önemlidir. - Antrenmanın verimli geçmesi kas gelişiminin temel taşıdır.
Yürüme, yokuş ve merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma gibi günlük hareketlerde sorunlara neden olan kas distrofisi ve dermatomiyozit (kas iltihabı) gibi kas hastalıkları, kas güçsüzlüğünün yaygın nedenleridir.
Kas kaybı yaşamamak için antrenman sonrasında mutlaka dinlenilmelidir; bu sayede kas yıkımı gerçekleşmeyecektir. Günlük tüketilmesi gereken su miktarı mutlaka tüketilmelidir. Mümkün olduğunca stresten uzak durulmalıdır. Stres yağ depolanmasına ve kas kaybına neden olmaktadır.
Kas distrofilerin (musküler distrofilerin) kesin bir tedavisi yoktur. Ancak ilaçlar ve terapiler, belirtileri yönetmeye ve hastalığın seyrini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Sirkadiyen ritme göre, insanların fiziksel olarak en güçlü ve en enerjik olduğu saatler 13 ile 18 saatleri arası. Bu saatler arasında yapılan antrenmanlardan oldukça yüksek bir verimlilik elde ediliyor. Çalışmalar, kas gücü ve sprint yeteneklerin öğle saatlerinde zirveye ulaştığını gösteriyor.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Cevap: Evet, evde antrenman yapmak kas geliştirmeye katkı sağlayabilir. Ancak, antrenman programınızın etkili olabilmesi için uygun ekipman ve doğru programlama önemlidir.
B12 vitamini, kas gelişiminde de kritik bir rol oynar. B12 vitamini kaslara faydası farklı açılardan ele alınabilir. Kobalamin, proteinlerin amino asitlere ayrılmasına ve bu amino asitlerin doğrudan kaslar tarafından emilmesine yardımcı olur. Böylece kaslar kendilerini onarabilir ve büyüyebilir.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir. Kas kütlesi kaybı, kas güçsüzlüğü ve buna bağlı denge problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
Kasların onarımı, vücudun protein sentezi süreci ile gerçekleşir. Egzersiz sırasında oluşan mikro yırtıkların onarımı için vücut, proteinleri kullanarak yeni kas lifleri oluşturur. Bu nedenle, antrenman sonrasında yeterli miktarda protein almak, kasların etkili bir şekilde onarılması ve güçlenmesi için önemlidir.
Multiple Skleroz, inme, kas hastalıkları, polinöropatiler gibi pek çok nörolojik durumda sık görülen kas güçsüzlüğü vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Zayıflığı etkili bir şekilde yönetmenin ilk adımı, neden bu durumu yaşadığınızın saptanmasıdır.
Merdiven çıkarken zorlanma, Fiziksel güçte zayıflama, Fiziksel etkinlikleri yaparken zorlanma kas erimesi belirtileri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri