(3) Deprem nedeniyle defterleri zayi olan mükellefler, söz konusu defterlerini kullanmaya başlamadan önce ve her halükarda mücbir sebebin sona erdiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde yeni defter tasdik ettirerek bu defterleri tutacaklardır.”
Saklanması zorunlu olan bu evrakların doğan afet sonucu yitirilmesi/zayi olması halinde, tacir olayın öğrenilmeden itibaren 15 gün içerisinde ticari işletmenin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesine başvurarak “zayi belgesi” almak zorundadır.
Aynı Kanun'a göre zayi belgesi almayanlara adli para cezası öngörülmüştür. Ancak zayi belgesi alabilmek için defter ve belgeye sahip olan gerçek ve tüzel kişilerin birtakım şartlara sahip olması gerekmektedir.
Bu durumda ve ileride vergi yasaları yönünden kusurlu duruma düşmemek ve ceza ödememek için Türk Ticaret Kanunu'nun 82. maddesi gereğince, işyerinin bulunduğu yerdeki Ticaret, yok ise Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçe ile başvurmak sureti ile zayi belgesi alınması gerekmektedir.
Türk Ticaret Kanunu, Zayi Belgesi, Defterler ve Belgeler, Mücbir Sebep, Özen Borcu. ÖZET: Türk Ticaret Kanununa göre, defterleri ve belgeleri, yasal saklama süresi içerisinde zayi olan tacirler, mahkemeye müracaat ederek kendilerine bu hususu tevsik eden bir zayi belgesi verilmesini talep edebilirler.
İlgili 31 soru bulundu
Hangi sebeple olursa olsun, iktisadi kıymetin fiziki miktarında bir kayıp olmuşsa, o kıymet zayi olmuş sayılmalıdır. Zayi olan mal tamamen yok olmakta, tedavül ekonomisinden kalkmakta ve herhangi bir parasal değeri bulunmamaktadır.
Araç ruhsatın kaybolduğunda en kısa sürede notere başvurman gerekir. Önceden İl Emniyet Müdürlükleri'nden randevu alınarak yapılan tescil işlemleri artık her semtte bulunan noterlerden hızlıca tamamlanabilmektedir. Noter, Araç Tescil Sistemi (ARTES) ile bütün ruhsat işlemlerini yürütmelidir.
GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME
Görevli mahkeme TTK madde 5 uyarınca Asliye Ticaret Mahkemesi olup Asliye Ticaret Mahkemesi bulunmayan yerlerde ticaret mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise zararın meydana geldiği yer değil ticaret şirketinin bulunduğu yer mahkemesidir.
Bu çerçevede, zayi olan kanuni defter ve belgelerin zayi olduğunun tevsiki bakımından TTK'nın 82/7 maddesinde yer alan GENEL KURAL gereğince; ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren 30 gün içinde işyerinin bulunduğu yerdeki Ticaret/Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçe ile başvurarak ZAYİ BELGESİ müracaatının ...
Şayet bir mükellefin tutmakla yükümlü olduğu defterler, makbuzlar, faturalar, gider pusulalarının çalınması, deprem, sel veya yangın gibi sebeple telef olması durumlarında zayi belgesi alınması gerekmektedir.
Yani karar defteri kaybolduğunda ticari işletmenin bulunduğu yerdeki yetkili mahkemeye yasal süresi içerisinde müracaat edilerek zayi belgesinin alınması ve alınan bu belge ile yeni defter tasdiği için notere müracaat edilmesi gerekmektedir.
Zayi belgesi taleplerinin, ticari işletmenin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemelerine yöneltilmesi gerekmektedir. Zayi belgesi talebinin, zayi olma halinin gerçekleştiğinin, bir başka deyişle zayi olma sonucunu doğuran olayın öğrenilmesinden itibaren 15 gün içerisinde yapılması gerekir.
6102 Sayılı TTK tüm defter ve belgelerin saklama süresi 82.Maddede tanınlanmış olup, Ticari defter ve belgelerin saklanma süresini on yıl olarak belirlemiştir. Kanunun 82.maddesi (1). Bendinin (a) ve (d) fıkralarında Her işletmenin saklaması gereken belgeler ve evraklar tanımlanmış olup, ilgili maddenin (5).
Fıkraya göre, saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeleri yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ziyaa uğrayan tacir, otuz gün içinde yetkili mahkemeden kendisine zayi belgesi verilmesini isteyebilir.
Elektronik defter ve belgelerin zayi olmasıyla beraber ilk aşamada; söz konusu durumun öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak zayi belgesi alınmalıdır.
TTK'ya göre 10 yıl olan saklama süresi VUK'da (ve Sosyal Sigorta Đşlemleri Yönetmeliğinde) beş yıla indirilmiştir. Yine TTK'ya göre, defterler son kayıt tarihinden, belgeler ise tarihlerinden itibaren 10 yıl süreyle saklanmalıdır.
Ruhsat zayi işlemleri, zayi olan ruhsatınızın tekrar çıkarılması için yapılması gereken işlemlerdir.
Yevmiye, Kebir, Envanter defterlerinin herhangi bir nedenle bulunamaması ve ibraz edilememesi halinde ticari davaların kaybedilmesinin yanında, “6012 sayılı Kanun gereğince dört bin Türk Lirası veya üç yüz günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılacağı hükmü bulunmaktadır..
Zayi belgesi, kaybolan veya çalınan bir belgenin yerine konulması için düzenlenen bir belgedir. Bu belge, kaybolan belgenin yerine geçer ve resmi bir belge niteliği taşır. Zayi belgesi, kaybedilen veya çalınan belgenin yerine geçtiği için, belge ile ilgili tüm işlemler zayi belgesi üzerinden yapılır.
Defterlerin kayıp olduğunu vergi dairesine bildirmeniz gerekir. Defterler kayıp ise karakol tespiti ve mahkeme kararı almanız gerekir.
Söz konusu mükellefler, bahse konu e-Defter dosyalarının zayi olduğuna ilişkin belgeyi dilerlerse il veya ilçe idare kurullarından da alabileceklerdir. Bu şekilde alınan belgeler de yetkili mahkemeden alınmış belge sayılacaktır.
Bu zayi belgesinin alınmaması durumunda sorumlular hakkında üç aya kadar hapis veya adlî para cezası uygulanabilmektedir.
Araç ruhsatını yanında bulundurmayan sürücülere 2022 yılı trafik cezaları kapsamında 166TL ceza uygulanır.
Aracınızın ruhsatını almak için randevu almanıza gerek yoktur. Çoğunlukla herhangi bir sorun yoksa aynı gün noterden ruhsatınızı teslim alabilirsiniz.
2023 Kayıp Ruhsat Çıkarma ve Yenileme Harç Ücreti
Yeni ruhsat çıkarmak için ilgili bankalara bir ödeme yapmanız gerekir. Ruhsat yenileme işlemleri noterler aracılığıyla yapılır. Araç ruhsatı çıkarma ve yenileme ücreti 2023 yılında; Motorlu araç tescil belgesi ücreti: 557 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri