Dolandırılan kişiler gönderdiği paralarını bir çok şekilde alabilirler. Dolandırıcılık suçu nedeniyle uğramış olduğunuz maddi ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemelerinde açacağınız tazminat davası ile sanıktan talep edebilirsiniz.
Dolandırıldım ne yapmalıyım paramı nasıl geri alabilirim? Dolandırıldığınızda, eğer dolandırıcılık banka aracılığıyla gerçekleştiyse ve henüz para hesaba geçmediyse, bankayı hemen bilgilendirerek para üzerine bloke konulması talep edebilirsiniz.
Durum ivedilikle kolluk birimlerine/savcılığa bildirilmelidir. Dolandırıldım paramı geri alabilir miyim? Dolandırıcılık eğer banka aracılığı ile gerçekleşmiş ise ve henüz para söz konusu hesaba geçmemiş ise, banka durumdan anında haberdar edilerek söz konusu para üzerine bloke konulması talep edilebilir.
Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte bir internet sitesi açarlar. Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek ya da kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
Genel haciz yolunda alacaklı yetkili icra dairesine başvurarak icra takibi başlatır. Alacaklının bu başvurusuyla icra takibi başlar, icra dairesine alacaklının takip talebi üzerine borçluya ödeme emri gönderir. Borçlu ödeme emrine itiraz etmez ise takip kesinleşir.
İlgili 20 soru bulundu
Dolandırıcılık davası açmak için kanunda belirtildiği şekilde dolandırıcılık suçunun ortaya çıkması gerekmektedir. Dolandırıcılık suçunun şartlarının oluşması halinde yargıda dolandırıcılık davası açılabilir.
Dolandırıcıların, kimlik bilgisini edindiği kişileri sahte borç bildirimiyle kandırdığını belirten Gündüz, "Dolandırıcılar hiçbir belgeye gerek duymadan icra dairesinden gerçekleştirilen icra takibi gönderiyor.
Dolandırıcılık mağduru olan, dolandırılan kişiler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusuna bulunarak soruşturma başlatılmasını sağlayabilirler. Soruşturma sonunda yeterli şüphe elde edilirse Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılacaktır.
Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek yapmanızı isteyebilirler. Fakat bedelini ödediğiniz bu ürünler asla gelmeyecektir. Dolandırıcılar kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
Dolandırıcılar, şirketlerin uluslararası şirketlerle gerçekleştirdikleri e-posta yazışmalarının içine sızmakta ve IBAN/SWIFT numaralarını kendi numaraları ile değiştirmektedirler. Böyle yöntemle belkide tüm birikiminize erişim sağlayabilirler.
Eğer bu para transferi gerçekleşmeden bankanızı arayıp transferin durdurulmasını talep ederseniz para transferi durdurulabilir. Ancak para karşı tarafın hesabına geçtiyse bankanızın yapabileceği bir şey yoktur. Hiçbir yasal mevzuat o parayı o kişinin hesabından kişiye sormadan müdahale edemez.
Dolandırılan kişiler gönderdiği paralarını bir çok şekilde alabilirler. Dolandırıcılık suçu nedeniyle uğramış olduğunuz maddi ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemelerinde açacağınız tazminat davası ile sanıktan talep edebilirsiniz.
Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.
Mağdur, karakola veya savcılığa başvurmak suretiyle mağduru olduğu suça ve fail/faillere ilişkin suç duyurunda bulunarak şikayetçi olabilir. Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu takdirde, söz konusu suç hakkında soruşturma başlatılır.
Bunun çözümü mesai saatleri dışında mümkün değil, mesai saatleri içinde banka ile görüşmek lazım, para henüz karşı hesaba geçmemiş ve havuzda tutuluyor olabilir. Banka çözüm sunmazsa, Tanımlı hesap sahibi ile de iletişime geçin. Rızasıyla iade edebilir.
Dolandırıcılık Suçunun Cezası Kaç Yıl? Türk Ceza Kanunu'nun 158. Maddesine göre dolandırıcılık suçunun cezası üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasıdır.
Bloke talebi öncelikle bankadan yapılmalıdır, bankalar işlemi kendileri de şüpheli görürse blokeyi kendileri de koyabilirler. Ancak banka tarafından bir bloke konulmaz ise, mahkeme ya da savcılık eliyle konulması sağlanmalıdır.
Özel veya Genel Temsil Yetkisi
An cak hesaptan havale konusunda talimat veremez veya kendi adına ve hesa bına veya üçüncü kişi için hesaptan para çekemez. Kredi alabilmesi için, temsil edilenden bu hususta özel yetki alması gerekir.
En çok karşılaşılan dolandırma vaadi ise şöyle: Dolandırıcılar, aradıkları kişilere kredi notları düşük olsa bile kredi çıkartabileceklerini söyler. Kişinin kredi puanı gerçekten düşükse ve bu vaade inanmışsa dolandırıcılar hesap numaralarını verip para isterler ve sonradan ortadan yok olurlar.
Şikâyet Süreci
En yakınınızdaki karakola veya savcılığa giderek ilgililer hakkında şikâyetçi olabilirsiniz. Basit dolandırıcılık suçları uzlaştırmaya tabiidir. Basit dolandırıcılık suçu mağduruysanız şikâyetçi olduktan sonra dosyanız uzlaştırma bürosuna gönderilerek uzlaştırma süreci başlatılır.
İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
Savcılığa Şikâyet Kaç Günde Sonuçlanır? Mağdurların yaptığı savcılığa suç duyurusu sonuçları, savcılığın iş durumuna göre değişik sürelerde gerçekleşebilmektedir. Bu süreç bazen bir ayda sonuçlanabileceği gibi bazı durumlarda ise bir yıl bile sürebilmektedir.
Dolandırıcılık suçu ile ilgili ceza davaları ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Ancak uygulamada bu sürelerden daha uzun süren davalar vardır.
Global Pazarlama (Cpd ) limited şirketi adına av. M. Y*** hukuk bürosu tarafından, 06/06/2023 tarihinde adıma icra takibi başlatılacağını bildiren 02129353254 numara ile irtibata geçilmesinin istenildiği bir mesaj gönderilmiştir. İlgili yeri arayıp bilgi almak istediğimde 2021 yılında vermediğim bir...
Kişinin hakkında icra takibi bulunup bulunmadığını öğrenmesi de yine internet aracılığıyla mümkündür. İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri