Bu gibi durumlarda öncelikle kayıp veya çalıntı bildirimi yapılmalıdır. Kimliğinin kaybedenlerin veya çaldıranların öncelikle ALO 199 çağrı merkezini araması gerekmektedir. Aksi taktirde bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat etmeniz gerekir. Kayıp kimliğin yeniden çıkartılması için randevu alınması şart.
Kimliğimi Kaybettim Ne Yapmalıyım? Kimliğinizi kaybettiğinizde e-devlet üzerinden ya da ALO 199 numaralı çağrı merkezinden kimliğinizin iptalini gerçekleştirebilirsiniz. Ardından nüfus müdürlüklerine başvuru yaparak yeni kimlik için başvuruda bulunabilirsiniz.
Nüfus ve aile cüzdanını kaybetmenin cezası 67 TL para cezasıdır.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden bağlı olunan kurum için randevu alınabilir. İnternetten almak istemeyenler için telefon seçeneği de bulunuyor. Telefon ile Alo 199 arayarak randevu oluşturulabilir. randevu.nvi.gov.tr/ sayfasına gidin.
Kimlik kartımı kaybettim, ne yapmalıyım? e- devlet kapısı üzerinden veya yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kartın iptali yapılmalı ya da yeniden kimlik kartı başvurusu için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize kimlik kartı başvurusu yapılmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
T.C Kimlik Kartı/Sürücü Belgesi/Pasaport Bedelleri için Anlaşmalı Bankalar, PTT Şubeleri, Vergi Dairesi Veznesi veya İnteraktif Vergi Dairesi https://iyd.gib.gov.tr adresinden ödeme yapılabilir.
CEZA HÜKÜMLERİ
"Bahse konu yasanın yürürlüğe girdiği 26 Ocak 2016 tarihinden itibaren Nüfus Cüzdanı kayıp edenlere uygulanan idari para cezası uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.
KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.
01.01.2022 tarihi itibariyle; Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 37,50 TL, Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL olarak belirlenmiştir.
Kimliğinizi kaybettiyseniz, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: Hemen en yakın polis merkezine veya karakola gidin ve kaybı bildirin. Polisten aldığınız tutanakla birlikte en yakın Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne başvurun. Gerekli belgeleri (tutanak, kimlik fotokopisi vb.)
İptal edildikten sonra kartınız bulunsa da iptal işlemi geri alınamaz. Bu durumda, kartınızı kapı geçişlerinde ve nakit harcama noktalarında (kafeterya, spor salonları, sosyal bina, havuz, kütüphane, öğrenci işleri) kullanamayabilirsiniz.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:
Nüfus Cüzdanı, Uluslararası Aile Cüzdanı, Pasaport, Sürücü Belgesi, Memur Cüzdanı, Avukatlık Kimlik Kartı, Askeri Kimlik Kartı, Basın Kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı kimlik belgesi ve 1 adet Biyometrik fotoğraf ile yapılacaktır.
Bankalarda eski kimlikle işlem yapılamayacak.
Eğer vatandaş, çalıntı ve kayıp ibrazında bulunduysa, kimliği bulan kötü niyetli kişiler iş yeri açamıyor, kredi çekemiyor.
Başvuru sonrası, fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş halde eski nüfus cüzdanınız geri verilmektedir. Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır.
Ayrıca kaybettiğiniz kimlik eğer eski nüfus cüzdanınız ise direkt olarak yeni kimlik kartı başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru yaptığınız zaman eski nüfus cüzdanınız geçersiz sayılır. Eğer kaybettiğiniz yeni çipli kimlik kartınız ise bildiriyi yaptıktan sonra yeni kimlik çıkarmak için başvuru yapmanız gerekmektedir.
Kimlik kartı her Tük vatandaşına verilen kişiye özgü resmi kimlik belgesidir. Kanunen herkesin sahip olması gereken kimlik kartları yurt dışında da geçerli olabilmesi ve sorgulama işlemlerinin daha kolay olması için çipli hale geldi. Bu yüzden eski tip nüfus cüzdanını kullananların kimliklerini yenilemesi gerekiyor.
Eski kimlik kartlarının yeni tip kimlik kartları ile değiştirilme işlemleri devam etmektedir. İç İşleri Bakanlığı tarafından yapılan resmî açıklamalara göre belirlenen son tarihe kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ipli olan yeni tip kimlik kartlarını kullanması gereklidir.
Yeni kimliğe geçişte normal kimlik ücreti haricinde herhangi bir vergi alınmayacaktır. Kimliğini bu yıl sonuna kadar değiştirmeyene ceza verileceği gibi bir bilgi yalandır" diye konuştu.
Fakat bu vatandaşların artık kimlik kartlarını değiştirmesi gerekmektedir. Eski kimlik kartlarını yenisi ile değiştirmek için son tarih 31 Aralık 2023 tarihidir. Yani eski kimlik kartları 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerlidir. Daha sonrasında eski kimlik kartları kullanılmayacaktır.
Tapuda işlem yapılmasını gerektiren işlemler için tüm noterlik işlemlerinin yapılması sırasında kimlik tespitinde kullanabilecektir. Milletvekilleri, yasama organı eski üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlara verilen kimlikler - Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler dahil olmak üzere noterlik işleminde kullanılabilir.
2023 yılı itibarıyla kimlik yenileme ücreti, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın anlaşmalı olduğu bankalara ve PTT şubelerine yatırılabilmektedir.
Eski kimlikler 2023 yılının 31 Aralık tarihine kadar kullanılmaya devam edecek. Vatandaşlar ise eski kimlikle oy kullanılıp kullanılmadığını merak ediyor.
Alınan Bedel BAĞIŞ DEĞİLDİR. Not : Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri