a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Deve etinin helâl olduğu konusunda fıkıh âlimleri görüş birliği içindedir.
İğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenir. Kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
At eti helal midir? Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Azı dişleri ile kapıp avlayan ve parçalayan, kendisini koruyan hayvanların etleri haramdır, yenilemez. Kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, sincap, samur, sansar, maymun, sırtlan, fil, köpek, kedi, keler, tilki, gelincik gibi hayvanlar etleri haram hayvanlardır.
İlgili 23 soru bulundu
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Bu durum Kur'an-ı Kerim'de şöyle geçmektedir: “Yahudilere her tırnaklı hayvanı haram ettik. Koyunun ve sığırın iç yağını da haram ettik.” (Enam 146. ayet) Tavşan aynı kedi gibi tırnaklı bir hayvandır. Tavşan etinin Yahudilere yasaklı olduğu bir gerçektir; ama 'Aleviler bu yüzden tavşan yemezler' sözü batıldır.
Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29). İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir.
Peygamber'in Hayber Savaşı esnasında ehlî eşek etinin yenilmesini yasakladığına dair çok sayıda sahâbînin ittifak halindeki nakilleri bu yasağın gerçekleştiğini ispat etmektedir.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Malikilerce mutemet olan görüşe göre, ehlî köpek mekruhtur, fakat köpek balığı mubahtır. Akrep, yılan, fare, karınca ve arı gibi yer haşerelerinin yenilmesi de haramdır. Çünkü bunlar hem zehirlidir hem de selim tabiat sahibi kimseler bunlardan tiksinirler.
Buna göre; iğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenebiliyor. Kumru da bu gruba girmediği için yenebilir. Kumru, eti yenen bir kuş olmasına rağmen zevk ve av için öldürülmesi caiz değildir. Kumru, halk arasında "sevgi kuşu" olarak kabul edildiği için avlanılması pek hoş karşılanmıyor.
Fetva Kurulu, "Şafiîler ve onlarla aynı görüşte olan fakihlerin tilki etinin yenmesinin helal olduğunu söylediklerini" belirtti.
Kur'an-ı Kerîm'de; "Size ölü hayvan etini, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanı haram kılmıştır.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır. a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Fil dişi de Hanefî mezhebine göre dinen temiz ve kullanılması helâldir.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: "Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı" (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
İğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesi ile yakalamayan kuşlar yenir. Mesela ördek, saksağan, kumru, bülbül, keklik, deve kuşu, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
En'am 145, Nahl 115 ve Bakara 173 ayetlerinde açıkça domuz eti haram kılınmış. Ama sonunda da şöyle bir ibare var. “Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur.
Bu hayvanlar temiz olmayan şeylerden etleri kokmayacak miktarda yemiş oldukları takdirde alıkonulmaları gerekmez. Etleri yenebilir.”
Alimlerin ekserisi ise sırtlanın etini haram sayarak: Sırtlan Sebu'. yani azı dişi olup et yiyen yırtıcı hayvanlardandır. Resul-i Ekrem (s.a.v.) de azı dişi olan Sebu', yani yırtıcı hayvanların etini yemeyi yasak kılmıştır, diye delil göstermişlerdir.
Resulullah (S.A.V. )'e sordum ve O da ikisini de yememi emretti demiştir. Yukarıdaki hadis rivayetlerinden açıkça anlaşıldığı üzere tavşan etinin yenmesinin helal olduğu sonucuna ulaşılır. Bu nedenle tavşan etinin yenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Timsah eti, özellikle Asya ve Avustralya da tüketilir. En çok tüketilen timsah ise, Avustralya tuzlu su timsahıdır. 7 metreye kadar büyüyebilen bu timsahlar, balıklar ve kaplumbağalar ile beslenir. Avustralyalılar timsah etinin iştah açıcı olduğunu ve diğer etlerle benzemediğini söylemektedir.
Sual: Peygamber efendimizin çekirgeyi, idrar süzme organı olduğu için böbrekleri, kanlı olan dalak ve ciğeri yemediği gibi, yine bir kanlı hayvan olan tavşanı yemediği söyleniyor. Bunları haram olduğu için mi yememiştir? Hayır, böbrek, ciğer, dalak haram değildir, helaldir.
Etlerinin yenilmesinin helal olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Maide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam âlimleri tarafından dört grupta toplanmıştır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri