Herhangi bir karşılık alınmadan yapılan bir hukuki işlemlerdir.
sıfat,eskimiş Zorlayıcı, zorlayan, yasaklayan.
ZECREN. (ﺯﺟﺮﺍً) zf. (Ar. zecr'in tenvinli şekli zecren) Zecir yoluyle, zorla, zorlayarak: Ve hilâf-ı yasağ muâmele ederler ise ol vakit zararlarına bakılmayıp cehren ve zecren men' ve nehy ve haklarında ukūbet-i şedîde icrâ olunacağı…
Selim, Osmanlı-Avusturya ve Rusya savaşlarının devam ettiği 1790 yılında toplumsal bozulmaların önüne geçmek ve İstanbul'da asayişi sağlamak amacıyla iki yıl sürecek olan içki yasağı uygulamasına gitmiştir. 1792 yılına gelindiğinde ise bu yasak kaldırılmış, alkollü içki vergisini toplamakla görevli olan Zecriye ...
osmanlıda alkollü içkilerden alınan vergi. zecriye vergisi diye de geçer. dönem dönem alkol yasaklarının kaldırılmasında etken olmuştur çünkü ciddi bir gelir kapısıdır. sırf bu sebeple alkol yasaklarının kaldırılması, osmanlı toplumunda içki tüketiminin yaygınlığına işaret eder diyebiliriz.
İlgili 43 soru bulundu
Resm-i Arûs (Gerdek Resmi) Bir sipahinin tımarında bulunan kadınların evlenmeleri verginin konusunu oluştururdu. Bu vergi, kadınların kocalarından tahsil edilirdi. Yâve ve Kaçkun Resmi (Bâd-ı Hevâ Rüsûmu) Kaybolmuş hayvan veya kölenin bulunması verginin konusunu oluştururdu.
Arapçada iştiha kelimesinin anlamı “arzulama, arzu”dur.
1. Altından yapılmış. 2. Altın gibi sarı, parlak.
Cimcime kelimesinin TDK anlamına bakıldığında küçük ve sevimli anlamına geldiği görülebilir. Aynı zamanda ufak ve tatlı karpuz olarak da bilinen bir kelimedir. Genelde minyon tipli kadınlar ve küçük çocuklar için çok sık kullanılan bir kelimedir.
Herhangi bir karşılık alınmadan yapılan bir hukuki işlemlerdir. Borçlu tarafın herhangi bir kazanımı olmadan alacağından feragat etmesini, miras hissesinden vazgeçmesini veya bir mal vermeyi söz vermesi ivazsız tasarrufa örnek teşkil eder .
1. Çok tatlı ufak bir karpuz cinsi. 2. mec. Ufak tefek, sevimli kimse veya şey: “Şu cimcimeye bak, boyuna bakmadan bizimle yarışmaya kalkmış.”
ZÎRUH. (ﺫﻯ ﺭﻭﺡ) sıf. (Ar. ẕі “sâhip” ve rūḥ “can” ile ẕi-rūḥ) Canlı: Sen bir meh-i zîruh gibi yükseliyordun (Cenap Şahâbeddin). Ben ol vazîfeyi zîrûha münhasır görmem (Abdülhak Hâmit).
Ülkemizde genel olarak argo ve kötü kelime olarak kullanılan zilli kelimesi, şirret ve geveze olan kişi ya da kişiler anlamını taşımaktadır. Daha çok kötü niyetli olan ya da kötü yolda olan kadınlar için kullanımı olan zilli kelimesinin kökeni Farsçadır.
Ayakkabı çekeceği ya da bir diğer adıyla kerata ayakkabıyı daha kolay giymeye yarayan araç. Önceleri, ayakkabı çekecekleri hayvan boynuzundan yapılmaktaydı. Günümüzde ise yapımında metal ve ahşap sıklıkla kullanılır. Ayrıca fildişi ya da gümüşten yapılma pahalı çeşitleri de bulunmaktadır.
Bıcırık kelimesi, ufak tefek, zayıf ve çelimsiz anlamına gelir. Ancak bu kelime, sevimli ve cana yakın anlamında da kullanılır.
Zerrin isminin anlamı: 1. Altından yapılmış. 2. Altın gibi sarı, parlak.
Bir cismin en küçük kısmına zerre denir. Kelimenin Türkçe karşılığı ise kırıntıdır.
Zer, kökeni Farsça olan bir kelimedir ve dilimize Farsçadan geçmiştir. Farsça dilinden Türkçeye geçmiş olan Zer kelimesi dilimizde Altın anlamına gelen ve bu anlamda kullanımı da doğru olan bir kelimedir.
İhtiras kelimesinin anlamı; Çok güçlü bir duygu için tutku, sevgi, nefret, öfke, ya da diğer duygu olarak ifade edilir. Herhangi bir şeye ya da birine ihtiras ile bağlanmak da denir. İhtiras Nedir TDK: TDK anlamı da aşırı ve güçlü olan bir istek veya tutku olarak belirtilir.
Kantite TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Nicelik.
TDK açısından bakıldığı zaman hasbel Kader kelimesi, 'Rastlantı sonucu ya da tesadüfen' biçiminde karşılık bulunmaktadır. Herhangi bir durum, olay ya da olgu karşısında kullanılabilmektedir. Hasbelkader Ne Demek? Kökeni Arapçadan gelen hasbelkader kelimesi Türkçede yaygın olarak değerlendirilen önemli bir sözcüktür.
Bennak, yarım çiftten (nim-çift) az toprağa sahip olan köylüdür. Eğer yarım çiftten az toprak tasarruf ediyorsa ekinlü bennak, hiç toprağı yoksa caba bennak adını alırdı. Caba bennaklar, tapu ile tasarruf edilmiş toprağı bulunmayan ve başkasının tapulu toprağında işçi olarak çalışan evli reaya idi.
Geleneksel adıyla gerdek gecesi evlenen çiftlerin ilk kez cinsel birliktelik yaşayacakları zaman dilimine deniliyor. Genellikle düğün ya da nikahtan hemen sonraki gün yaşandığı için “ilk gece” olarak da adlandırılıyor. Yani aslında gerdek, çiftlerin cinsel açıdan birbirini tanımaya başladıkları zamandır diyebiliriz.
Osmanlı klasik çağında “reâyâ”, “reâyâ ve berâyâ” gibi tabirlerle kastedilen genellikle vergi veren halktır.
Kokoş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Aşırı süslü, birbirine uyumsuz giysiler giymeyi seven kimse.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri