Gıda Zehirlenmesinin Ardından Ne Yapılmalı? Öncelikle gıda zehirlenmesi durumunda vücut çok fazla sıvı kaybetmektedir. Bu yüzden zehirlenmenin ardından bol bol su içmek gerekir. Süt ve süt ürünlerini bir süre tüketmemeye özen gösterin.
Eski zamanlardan beri halk hekimleri (özellikle sindirim yolu ile olan) zehirlenme durumlarında yoğurt ve süt kullanmışlar ve bu durum yaygın bir yanlış olarak günümüze kadar devam etmiştir. Bugün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Yoğurt, sarımsak ve limon gibi antibakteriyel özelliğe sahip besinler gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler ile savaşmaktadır. Hastalığın neden olduğu bulantıyı bastırmak için sindirim probleminde kullanılan zencefil veya nane-limon gibi mideyi rahatlatıcı bitki çayları tüketilebilir.
Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran gibi maddelerin içirilmesi olduğuna dikkati çeken Saygın, “Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülüyor, fakat bir faydası yok.
İlgili 31 soru bulundu
Yoğurt antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Bu sayede gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerle mücadele için birebirdir.
Dikkat edilmediğinde en fazla besin zehirlenmesine neden olan yiyecekler kırmızı et ya da tavuk, kirli su, mayonez, çiğ veya az pişmiş et, yumurta, balık ve istiridye. Genellikle besinde salmonella ve E.coli gibi patojen bakteriler ürer. Bozulmuş bir yiyeceği tükettikten 2-6 Saat içinde belirtiler görmeye başlanır.
Gıda zehirlenmellerinde, bulantı, kusma ve ishal gibi üç ana belirti olduğunu söyleyen Topuz, "ileri aşamalarda ise ateş, baş ağrısı, karın krampları gibi belirtiler görülmektedir.
Bulantı, kusma, karın ağrısı, hâlsizlik, baş dönmesi ve ishal, zehirlenme varlığında en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Zehirlenme sıklıkla besinlere bağlı olarak gerçekleşir. Ancak solunum ve cilt yoluyla zehirlenmelerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.
Kısacası siyanür zehirlenmesi boğularak ölmektir ama hücresel düzeyde nefes alamamaktan can kaybı olur. Havayı ciğerlerinize çekseniz de solunum yapamazsınız. Dahası elma çekirdekleri midedeki sindirim asitleriyle temas ettiğinden siyanür salan bir kimyasal içerir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Zencefil. Sindirim probleminin tedavisinde sık sık kullanılan zencefil gıda zehirlenmesi sonrası ortaya çıkan mide/karın ağrıları, kusma, mide bulantısı, ishalin geçmesinde de kullanılabilir. Özellikle öğle ve akşam yemeğinden sonra bir bardak zencefil çayı içmek bu şikayetlerinizin hafiflemesini sağlayacaktır.
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
GIDA ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ (KAÇ GÜN SÜRER?)
Gıda zehirlenmesi herkeste aynı olmamak şartıyla 3 günde vücudu terk eder. Gıda zehirlenmesi yaşayan çoğu kişide, genellikle özel bir tıbbi yardıma ihtiyaç duyulmamaktadır. Belirtileri çok şiddetli değildir ve uzun sürmemektedir.
Belirli bir tür bakteriyel gıda zehirlenmeniz varsa ve belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Listeria'nın neden olduğu gıda zehirlenmelerinin hastanede yatış sırasında damardan verilecek antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar iyidir.
Gıda zehirlenmesinin tedavisi
Bu noktada yapılması gereken, yaşanan sıvı kaybının tamamlanması gerekir. Bunun için bol bol sıvı tüketilmeli ve dehidrasyon önlenmelidir. Ancak durum evde çözülebilecek boyutta değilse, doktora başvurulmalıdır. Hastaya serum ve antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
1-Solunum yolu ile zehirlenmeler, 2-Sindirim yolu ile zehirlenmeler, 3-Deri yolu ile zehirlenmeler.
Gıda zehirlenmeleri genellikle kendiliğinden geçer. Ancak ağır seyreden ve kendiliğinden geçmeyen durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulduğunda hastanın gıda geçmişi öyküsü alınması ardından gaita tetkiki ve kan tetkikleri ile konulmaktadır.
Zehirlenme yaşayan hastalara bol su ve sıvı gıdalar verilmelidir. Ayrıca tuzlu ayran, tuzlu krakerler, bol yoğurt, muz, haşlanmış patates, yağsız pirinç lapası yedirilir. Hasta acile kaldırılırsa elektrolit replasmanı yapılabilir.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Bu semptomlar vücudun su kaybetmesine sebep olur. Dolayısıyla tavuk zehirlenmesi durumunda su tüketimi mutlaka artırılmalıdır. Suyun dışında elektrolit içeren sporcu içecekleri, maden suyu, sebze suyu ve tavuk suyu tüketilebilir. Ağır vakalar, dehidrasyonu önlemek için buz parçaları emebilir.
İlaçla zehirlenmiş ise hemen bol su verilerek kusturulur. Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz.
Ø Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler, ıehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
Gıda zehirlenmesi, doğrudan sindirim sistemini etkileyen bir durumdur. Bu nedenle, gıda zehirlenmesi sonucunda görülen kusma ve ishal sindirim yoluyla zehirlenmenin en önemli belirtileridir. Sindirim yoluyla zehirlenmeler en çok balık, tavuk, ıspanak, mantar gibi yiyeceklerden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri