Bu belirtiler kontamine yiyeceklerin tüketiminden saatler sonra başlayabileceği gibi bazı kişilerde günler sonra da başlayabilmektedir. Gıda zehirlenmesi şüphesinin olduğu şiddetli belirtilerin varlığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu kendi kendini sınırlama özelliğine sahiptir ve doktora gitmeden birkaç gün içinde geçer. Ancak rahatsızlık birkaç günden fazla sürerse, dışkınızda kan varsa, bebek, yaşlı ya da gebeyseniz tıbbi yardım almanız gerekir.
Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Mide bulantısı ve kusma, zehirlenmenin en yaygın belirtileridir. Zehirlenme vakalarında acil müdahale kritik önem taşıdığından, kişi zehirlendiğini düşünüyorsa vakit kaybetmeden mutlaka hastaneye başvurmalıdır.
Besin zehirlenmesi belirtiler çoğu zaman çok şiddetli değildir ve birkaç gün sonra tedavi edilmese bile kendiliğinden kaybolur. Fakat bazen şiddetli kusma, şiddetli ishal, kanlı ishal gibi ciddi ve belirgin bulgularla birlikte seyreden ciddi bir zehirlenme söz konusu olabilmektedir.
Hafif Yiyecekler: Sindirimi kolay yiyecekler (pirinç lapası, muz, kraker) tüketmek sindirim sistemini rahatlatır. Probiyotikler: Yoğurt gibi probiyotik içeren besinler, bağırsak florasını dengeleyebilir.
Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür. Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur.
Zehirlenme belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi, halsizlik, ateş, solunum güçlüğü ve bayılma yer alabilir. Zehirlenme, kendiliğinden geçebilir ancak bu durum, zehirleyici maddenin türüne ve miktarına bağlı olarak değişebilir.
– Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. – Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Yiyecekler yanlış şekilde saklanır veya pişirilirse evde de kontaminasyon meydana gelebilir. Kontamine yiyecekleri yedikten sonraki saatler içinde başlayabilen gıda zehirlenmesi semptomları arasında genellikle mide bulantısı, kusma veya ishal bulunur. Çoğu zaman, gıda zehirlenmesi hafiftir ve tedavi olmaksızın düzelir.
Potasyum açısından zengin olan muz, gıda zehirlenmesinin neden olduğu bulantı, kusma ve ishal belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Yoğurt, sarımsak ve limon gibi antibakteriyel özelliğe sahip besinler gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler ile savaşmaktadır.
Tedavide ise temel amaç su ve mineral kaybını karşılamaktır. Etken olarak bakteri tespit edilmişse uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Doktora danışmadan ishal kesici ilaçların kullanımı sakıncalıdır.
Ciddi kimyasal zehirlenmeler dışında genellikle mide yıkanması zorunlu değildir. Toksin bir etken varsa mide yıkanması gerekebilir. Bu da genellikle besin zehirlenmelerinde karşılaşılan bir durum değildir.
Sindirim yoluyla gerçekleşen zehirlenmelerde genel olarak belirtiler, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal şeklinde görülür. Toksik maddenin solunmasıyla oluşan zehirlenmelerde, nefes darlığı, baş ağrısı, cilt kızarıklığı, morarma ve baş dönmesi gibi semptomlar görülebilir.
Potasyum permanganat solüsyonu Striknin, fizostigmin, nikotin ve diğer bazı alkaloitlerle olan zehirlenmelerde içirilmesi veya mide yıkama suyu olarak kullanılması bunları oksitleyerek inaktive eder. Bu solüsyon 1 : 10.000 konsantrasyonda kullanılır.
Gıda zehirlenmelerinde vücutta meydana en önemli değişimlerden biri kusma ve ishale bağlı su kaybı olduğu için, bol su ve yağsız sıvı alımı vücudun kaybettiği suyu geri getirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca kusma için de bulantıya iyi gelen ilaçlar tercih edilebilir.
Bugün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir.
Eski zamanlardan beri halk hekimleri (özellikle sindirim yolu ile olan) zehirlenme durumlarında yoğurt ve süt kullanmışlar ve bu durum yaygın bir yanlış olarak günümüze kadar devam etmiştir. Bu gün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir(23) .
Aşırı durumlarda, dehidrasyonun ölümcül sonuçları olabilir. Bazı gıda zehirlenmesi tipleri bazı bireyler için potansiyel olarak ciddi komplikasyonlara yol açabilir: Listeria enfeksiyonu: Listeria gıda zehirlenmesinin komplikasyonları, doğmamış bir bebek için çok ağır olabilir.
Tavuk etinden zehirlenme belirtileri 8- 72 saat aralığında ortaya çıkabilir. Ayrıca hem belirtiler hem de hastalık 48 saat sürebilir. Gıda zehirlenmelerinin belirtileri genelde aynıdır. Tükettiğiniz gıda miktarı ile de belirtilerin şiddeti orantılı olur.
Özetle, bozuk yumurta yenirse salmonella bakterisi nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olur ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri