En sık görülen belirti ishaldir. Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
Normalde katı dışkı dışarı atılırken ishal olunduğu takdirde kalın bağırsak besinlerdeki sıvıyı ememez. Bu nedenle sulu dışkı atılır. Zehirli ishal ise bol miktarda sulu dışkılama, kusma ve ateş ile belirti gösterir.
Zehirli ishalin belirtileri çeşitlilik göstermektedir. Çok fazla sulu bir dışkılama, sürekli kusma ve yüksek ateş en belirgin olan belirtileridir. Sulu dışkılamadan dolayı vücut çok su kaybetmeye başlar. Bu sıvı kaybı tehlikeli derecelere ulaşmadan bu hastalık tedavi edilmelidir.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Zehirli ishal kusma ve kramplarla birlikte halsizliğe yol açar. Sıvı kaybı nedeniyle cilt renginde değişimlerle birlikle solma ve kuruma yaşanır. Göz çukurları belirginleşir. Bol miktarda su kaybı, kusma ve ateşi beraberinde getirir.
İlgili 34 soru bulundu
Rota virüs ne kadar sürer? İshal sebebiyle ortaya çıkan sıvı kaybı sağlığı tehdit ederek ölüme yol açabilir. Hastalığın kuluçka süresi 2 gün sürebilmektedir. Rota virüsü iyileşme süresi ise yaklaşık 1 hafta olarak ortaya çıkar.
İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir. Dehidrasyon, çözülmez ve kötüleşirse ve yeterince detaylı incelenmezse ciddi bir hastalığa sonuç açabilir.
İshal nasıl geçer? Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Bakteri kaynaklı ishaller genelde kahverengi, sulu ve kötü kokuludur. Ama yeşil renkli ve kanlı da olabilmektedir. Gıda zehirlenmelerinde genelde besini aldıktan sonra ani bir şekilde ishal ve kusma başlar.
Kokulu ishalin birçok olası nedeni vardır. En yaygın sebeplerden bazıları bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, gıda zehirlenmesi, laktoz intoleransı ve sindirim sistemi bozukluklarıdır. Ayrıca bağırsakta meydana gelen iltihaplanmalar veya belirli türdeki ilaçların kullanımı da kokulu ishale yol açabilir.
Kolit gelişirse dış- kıda bol kan ve mukus bulunur. G. lamblia duodenum safra yollarına yerleşir. Yağlı sarı renkli köpüklü ishale neden olur.
İshal Nedenleri
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
İshal (diyare), yirmi dört saatte üçten fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılamadır. Bulaşıcı hastalıklar akut (aniden) ortaya çıkan ishal nedenleri arasında başta gelir.
Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan bir virüstür. Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Hastalığın bulaşma yolu oral - fekal (ağız - dışkı) yoludur.
Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
İshal, özellikle sindirim sisteminin henüz tam olarak gelişmediği bebek ve çocuklarda daha sık görülür. Çocuklarda ishal hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere “Çocuklarda ishal nasıl önlenir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz. Hafif ishal durumlarında ishali kesmek için soda içilmesi en çok kullanılan yöntemlerden biridir.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ishal durdurucu ilaçlar (Lopermid, lomotil, imodium vb.) basit ishallerde kısa süreli olarak denenebilir ancak halsizlik, ateş ve kanama ile birlikte olan şiddetli ishallerde kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya barsak antiseptiği alınmamalıdır.
Kuruyemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durmalı. Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir.
Yeşil Çay. Yeşil çay, çok koyu demlenmediğinde ve fazla tüketilmediğinde mideyi rahatlatır ve ishal semptomlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
İshal olmak kilo verdirmemektedir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Sıvı miktarındaki azalmalar çoğalırsa ciddi sağlık problemleri gözlenebilir. Susuz kalma durumu, küçük çocuklar ve yaşlılar için daha büyük tehlike arz eder. Küçük çocuklardaki en yaygın dehidrasyon nedeni şiddetli ishal ve kusmadır.
Yetişkin bir kişide ishal çoğunlukla tedavisiz iyileşme gösterirken küçük çocuk ve bebeklerde ishal bazen ciddi bir durumun göstergesi olabilir. Basit bir sebepten gerçekleşse dahi uzun süreli olur ve tedavi edilmezse sonucunda dehidratasyon ve malnütrisyon gelişmesi gibi ciddi tablolarla karşılaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri