Hu (Arapça هو), Arapça "O" anlamına gelen ve kullanılan bir ifadedir. Sufi literatürde sıklıkla Allah'ı kastetmek için kullanılır. Ayrıca Ekankar'da Tanrı'ya söylenen sevgi şarkısının adıdır.
isim Tanrı ünlem Neredesin, bana bak anlamlarında, genellikle kadınlar tarafından kullanılan bir seslenme sözü
Hu Arapça '' o '' anlamına gelen bir zamirdir. Bu zamir tekil şahıs zamiri olarak kullanılır. Sufi tarihinde tekil şahıs zamiri olan Ya Hu kelimesinin Allah'ı kasıt etmek için kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Ya Hu Allah'a söylenen aşk, sevgi şarkısının ismidir.
İnsan ister istemez “Hû” ile meşgul olmaktadır. ismi şerifi söylenir. 229 defa tekbir söylenir ve bu tekbirlerde “Hû” çekilir. tekbirin (AllaHû Ekber) içinde 1 adettir.
"Hüve" bir zamirdir ve “O” demektir. Üstad Hazretleri bu risalede, hava unsurunun Allah'ın varlığını ve birliğini nasıl gösterdiğini açıklamakta ve hu (hüve) dememizi temin edecek kadar bir havada bu hakikati ispat etmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
“Ya Allah” ism-i şerifini zikreden kimsenin kalbine Allah'u Teala'nın heybet ve büyüklüğünü yerleştirir. Ayrıca kişi Allah'ın huzurundaymış gibi olur. Zikir kalp ve ruhun gıdasıdır.
Hüve: Arapçada O manasına gelen işâret zamiridir. Lafza-i Celal olan Allah ismine bakar. Hu: "O" mânasına zamir olup, cümle içinde bu şekil ile okunur. Müstakil olarak "hüve" diye okunur.
Bu kelimelerle yapılan zikir Allah'ı övmediği gibi, Kur'an ve Sünnette de böyle bir tarif yoktur. Bu nedenle, Müslümanların farkında olmadan veya anlamını kavramadan, hu , hu derken, veya hay hay derken daha sonra şeytanın süslemesi ve saptırmasıyla he he veya hav hav gibi ifadeler ağızlarından çıkmaya başlıyor…..
Sûfîlere göre zikrin en faziletlisi Allah'ı bir şey isteme anlamı taşımayan bir ifadeyle anmaktır. Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah'ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
"Bu da geçer Yâ Hû" tevekkülün en önemli ifadelerinden biridir. Türkçeye yerleşmiş kalıplardan biri olan bu ifade “iyilik de, kötülük de zamanla geçip gider ama o iş ve işi yapan kişi veya kişiler yaptıklarının niteliğine göre hoş yahut fena şekilde hatırlanırlar” mânasını taşımaktadır.
Allah'ı çok zikredin.” (Ahzab, 33/41) mealindeki ayette “Allah”ı çok zikredin denilmiştir. Zikretmek, anmak hatırlamak demektir.
allahü la ilahe illa hu / allahü lâ ilâhe illâ hû
"O Allah ki, Ondan başka ilâh yoktur".
İşte bu ayeti okuyarak “Hayy” diyerek gelen “Hu”ya gidecektir. Peki bu “Hu” nerededir. Kürsî ayetinin başındaki ifade ile Gafir suresinin 65'inci ayetindeki şu ifade aynıdır: “hüve'l hayyü lâ ilâhe illâ hû.” Hüve (O) Hayy (diri)'dir, İlahlar yoktur yalnız Allah (Hu) vardır, denmektedir.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Hüda isminin ilk anlamı doğru yolu gösteren, kişiyi selamete ve hidayete erdirendir. Bu kelimenin sözlük anlamı ise her şeyi yoktan var eden, kudreti ve gücü sınırsız olan yüce Allah'tır.
ünl. (ya:hu) tkz. 1. “Hey, bana bak, baksana” anlamlarında bir seslenme sözü: “Yahu!
Ya Allah kelimesi de haydi, kalk git ya da yürü, uzaklaş anlamlarına gelir. Ya Allah direkt bu yazım ile kullanıldığında ise güç kazanmak için söylenen bir söz haline gelir. Bir işe başlarken bismillah ya da Ya Allah diyerek güç kuvvet dilenerek işe başlanır.
Ancak sahih hadis kaynaklarında böyle bir rivayet bulunmamaktadır. Sesli ve başı sallayarak zikretmenin de bir mahsuru yoktur. Kur'an-ı Kerim ibadetlerin en câmii olan namaza zikir demektedir. Namaz kılan bir mü'min Allah'ı anmakta, zikretmektedir.
Ruhani Deneyimler: Zikir, kişinin maneviyata veya dini bir deneyime yönelik bir uygulama olabilir. Bu deneyimlerde, kişi kendini derin bir bağlantı veya birleşme hissi içinde bulabilir. Bu durum, beynin duygusal merkezlerini aktive ederek hoşnutluk ve huzur hissi yaratabilir.
Allah, bütünlük boyutudur. Bu kelimenin asli boyutu “Hû” dur.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Allah'da kendi Zati hüviyetini Kur'an'da hüve (هو) lafzıyla açıklamıştır. Hüve kelimesi hüviyetini temsil ettiğinden hem Zatını hem Zatının gerekleri olan isim ve sıfatlarını bünyesinde bulunduran isimdir. Kökeni Zat olduğundan ismi-i azam olarak kabul edilmektedir.
Varlık anlamında kullanılan bir felsefe terimi. Bir mevcudun veya ma'dûmun küllî kavramı, bir varlığın özü, onun kendisiyle o olduğu şey anlamında felsefe terimi.
İLLA HÜVE demek kelime karşılığı olarak :ANCAK O , ONUN DIŞINDA, ONUN HARİCİNDE , vs…demektir. Aslında kelimenin orjinali LA İLAHE İLLA HÜVE dır. Yani ONUN HARİCİNDE, ONDAN BAŞKA İLAH YOK demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri