Ziraat Mühendisi Küçükbayram: “Kurt, Zehirli Mantarda Barınamaz, O Yüzden Kurtlu Mantar Tüketin”
Dr. Allı, şunları söyledi: "Bu tür zehirlenmeler, hep bilinçsizce veya kulaktan dolma bilgilerle mantar toplanması nedeniyle olmaktadır. Zehirli mantarı kurtlar yemez, kaynatmak zehir yapısını bozar gibi kulaktan dolma yanlış bilgiler var.
İmparator mantarı (Amanita caesarea) yani yumurta mantarı gibi." diye konuştu. Ergün Bacak, "Bazen medyada, basına-yayın organlarında 'Kurtlu mantar yenilebilir. ', 'Kurtlu mantar zehirli olmaz.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Diğer tüm mantarlar gibi kanlıca mantarı da bol miktarda su içermektedir ve toplandıktan sonra kurumaya başlar. Bu nedenle taze tüketmekte fayda vardır. Eğer kış için hazırlanacaksa iyice temizleyip fırınladıktan sonra derin dondurucuda saklanabilir. Eğer toplandıktan sonra sıcakta bekletilirse kurtlanma gösterebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Nemli ve temiz bir bezle üst ve alt yüzeyini kırmadan temizleyin. Eğer çok yoğun toprak, çamur içeriyorsa limonlu sirkeli su içinde de mantarın yüzeyini ovarak temizleme işlemini bitirebilirsiniz.
Kurt mantarı
Bazitli mantar ailesinin bir üyesi olan bu mantarların aslında bir çok değişik çeşidi var. Ama ortak olarak paylaştıkları nokta sporların şapkalarının altında değil, içinde ve kapalı bir halde yetişmesi.
Dr. Aydın, “Burada en kritik konu zehirli mantar yedikten sonra hemen belirti vermez. Mantar zehirlenmesi sinsidir, hemen ortaya çıkmaz. Aşağı yukarı 16 saat sonra öldüren mantarın belirtileri ortaya çıkıyor.
Zehirli mantarın anlaşılması konusunda kesin bir kriter bulunmazken, kişilerin topladığı ve zehirli olup olmadığı laboratuvar ortamlarında inceleme sonucunda belirlenebilir.
2. Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir? Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Parazitlerin içinde yaşadığı diğer canlıya "konak" adı verilir. Bir parazit; mantar, solucan veya başka bir küçük canlı türü olabilir.
Genellikle saprofittirler. Bazıları bitki, böcek, Protozoa ve diğer mantarlar üzerinde fakültatif veya obligat parazit olarak da yaşar.
Parazit mantarı: İnsanlarda parazit olarak bulunan ve hastalık yapan mantarlar mikroskobik canlılardır. İnsanda asalak olarak yaşayan 90'a yakın türde mantar vardır. Bunların bir kısmı saprofit olarak yaşarlar yani hastalık yapmazlar.
Taze mantarlar toprak ve hafif tatlı bir kokuya sahiptir. Eğer mantar balık gibi keskin veya ekşi bir kokuya sahipse bozulduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Bazı mantar türleri bozulduğunda amonyak gibi kokmaya başlar.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Zehirli mantarın tadı acıdır.
Mantar zehirlenmesi yaşayıp kurtulan kişiler yedikleri mantarın çok lezzetle olduğunu belirtmişlerdir.
“Köygöçüren mantarı, ülkemizde en çok bulunan zehirli mantarlardan birisi. En çok İstanbul, Bolu, Kastamonu ve Giresun bölgelerinde görülüyor. Bu mantar, literatürde 'amanita phalloides' olarak bilinir. Zehirlenmelerin neredeyse yüzde 95'ine bu mantar sebep olmakta.
Gıda zehirlenmesi hastalık süreci boyunca ishal, bulantı ve kusma gibi semptomlar nedeniyle yorucu bir sürece neden olur. Aynı süreç hatta daha fazlası mantar zehirlenmeleri için de geçerlidir. Türkiye'de e sıkça yaşanan mantar zehirlenmeleri nedeniyle ölümler yaşanırken, uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Diğer tüm zehirli mantarların insanları zehirleyebilmeleri için yenerek tüketilmeleri gerekiyor. Sadece dokunulduğunda bile deri yoluyla insana büyük zararlar verebilen bu mantar eğer yenilirse kusma, ishal, ateş, uyuşukluk gibi etkiler yapıyor.
Kurtlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yurdumuz genelinde Güneydoğu Anadolu ve Trakya dışında diğer tüm bölgelerde kurt sürülerine rastlanır. Kurt çakallada karıştırılabilir. Özellikle Türkiye'de yaşayan Altın Çakal, kurda benzemektedir.
'Amanita phallloides', dünyanın en çok zehirleyen mantarı, literatüre göre 1 santimetreküpü dahi insanı öldürebiliyor. Ayırt etmede yanlış yöntemler var. Ağaç üzerinde yetişen mantar zehirli değildir veya gümüş kaşık içerisindeki renk değişikliği gibi durumların hiçbirisi doğru değil, yanlış inanıştır.
Kuzugöbeği mantarı humuslu ve mineral olarak zengin topraklarda iyi yetişir. Özellikle orman açıklıkları, yol ve akarsu kenarları, bitki örtüsü yanmış araziler yine fındık, kayın, akçaağaç ve karaağaçların altında tek tek de olsa mutlaka bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri