dolaylı ölçme denir. Örnek: Ders başarısı, puanlar, ilgi, tutum, zeka, yetenek, kişilik, beceri vb. olarak tanımlanır. Bu tarz ölçmelerde gerçek kat ve gerçek (mutlak) sıfır yoktur.
Yapılan bu işlem doğrudan ölçmeye örnektir. Bilgi, zeka, kaygı, tutum gibi özellikler ise bireylere sorulan sorulara onların verdikleri tepkiler gözlenerek ölçülür. Bu işlem ise dolaylı ölçmeye örnektir.
2) Dolaylı Ölçme:
Herhangi bir değişkene ait niteliği başka değişkenler veya araçların niteliğinden faydalanarak ölçmektir.
Eğitimde, Psikolojide, Sosyolojide yapılan ölçmeler dolaylı ölçmedir.
Dolaylı (Göstergeli) Ölçme Ölçülen özellik ile ölçme aracının özelliğinin farklı olduğu durumlarda dolaylı ölçme vardır. Özelliğin etkisi, belirtisi, yansıması ölçülür. Hava sıcaklığını termometre ile ölçmek dolaylı ölçmedir. Yaylı terazi ile ölçme yapmak dolaylı ölçmedir.
İlgili 44 soru bulundu
1- Sabit hata: Her bir ölçmede miktarı değişmeyen hatalardır. Öğretmenin bütün sınav kağıtlarına 10 puan fazla ya da eksik vermesi gibi. 2- Sistematik hata: Her ölçmede farklı niteliklerden yola çıkılarak yapılan hatalardır.
Alan, hız, yoğunluk, not ortalaması, IQ, Nüfus yoğunluğu, Kişi başına düşen gelir gibi ölçümler türetilmiş ölçme ile elde edilir. Örnek: Bir dikdörtgenin kısa kenarı ölçülmüş ve 6 cm bulunmuştur. (Doğrudan ölçme)
Eğitim ve psikolojide kullanılan tüm test puanları dolaylı ölçmedir. Hata oranı daha fazladır. İki farklı değişken arasında aritmatik işlemler ile bağıntı kurarak farklı üçüncü bir değişkene ulaşıyorsak olay türetilmiş ölçmedir.
Sınıflama ölçekleri eğitimde pek kullanılmaz. toplama-çıkarma-çarpma-bölme gibi matematiksel işlem yapılamaz. Sayma işlemi, yüzde işlemi, Mod (tepe değer) işlemi yapılabilir.
Metre aracılığı ile bir yazı tahtasının uzunluğu ölçülmek istendiğinde yapılan ölçme işi doğrudan ölçmedir.
Ölçme işleminin yapılacağı grup için kesin, net ve standart olarak belirlenmiş olan kritere “mutlak ölçüt” denir.
Ölçme; doğrudan (direkt) ve dolaylı (endirekt) olmak üzere iki çeşittir.
Psikolojik testler klinik alanda gelişim, kişilik ve zeka gibi bireysel niteliklerin ölçümü ile tanı ve değerlendirme gibi pratik ihtiyaçlarda kullanılmaktadır. Son yıllarda bireylerin kendileri, yakınları ve de özellikle çocuklarının zeka gelişimi ile ilgili bilgi sahibi olma ihtiyacı yaygındır.
1) DOĞRUDAN (TEMEL) ÖLÇME: Þ Ölçülmek istenen özellik yada nesnenin evrende var olduğu şekliyle kendi cinsinden bir birimle ölçülmesidir. Örn: Boyun metre ile ağırlığın terazi ile ölçülmesi gibi.
Cevap: Doğrudan ölçüm: Ölçülen nesne veya özelliğin kendi cinsinden bir birimle ölçülmesidir. Dolaylı ölçüm ise doğrudan ölçüm mümkün olmadığında kullanılır, ve farklı bir cinsle ölçülmesidir.
Zeka bölümleri yaş ölçeği yönteminde olduğu gibi değil standart puan olarak elde edilmektedir.
Literatürde kullanılan dört temel ölçek tipi; sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeği; sıralama (ordinal) ölçeği; eşit aralıklı (interval) ölçek; ve oranlı (ratio) ölçek olarak sayılabilir.
Oranlı (ratio) ölçme
En güçlü, en detaylı ölçme düzeyidir.
Dolaylı Öğrenme Kapasitesi : Bireyin, başkalarının davranışlarını doğrudan veya davranışlarının sonuçlarını öğrenme becerisidir.
Ölçme bilgisinde ölçmeler iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar; Geodezik ölçme ve • Düzlem ölçme dir.
Mutlak Değerlendirme: Daha önceden tanımlanmış, kesin, belli normalara göre değerlendirmedir. Eğitim sistemimizde genellikle mutlak değerlendirme uygulanmaktadır. Okullarda uygulanan geçme notu mutlak değerlendirmedir. Bağıl Değerlendirme: Grubun başarısından çıkarılan norma göre değerlendirmedir.
Sıcaklık özelliğini, Termometredeki civanın yüksekliğiyle karşılaştırarak ölçüyoruz. Eee ne alaka sıcaklıkla civanın yükseliği… İşte buna dolaylı ölçme denir.
Doğrudan Ölçme – Dolaylı Ölçme – Türetilmiş Ölçme
Kefeli teraziyle ağırlık ölçmek. Kefeli terazinin bir ucuna ağırlığını ölçmek istediğimiz nesneyi, öbür ucuna da ağırlığı koyarız.Ee haliyle ağırlığı ağırlıkla ölçmüş olmaz mıyız? Sadece duyu organları kullanılarak yapılan ölçmedir diyebiliriz.
Öğretmen kanısı ve program hedeflerinin ölçüt alındığı değerlendirmeler mutlak değerlendirmedir (Turgut, 1990, 231).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri