B12 vitamini Kemik gelişimi, saç, tırnak, bağışıklık sistemi ve zekâ gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir. Süt, yumurta, et, balık gibi besinlerde bulunuyor.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir.
B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B12. B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.
Erken yaştaki çocukların beyin gelişimi için multivitamin takviyesi alması oldukça önemlidir. Bu grupta en başta; Çinko, Demir, Kolin, B12, B6 ve D vitamini yer alır. 6 yaş vitamin takviyesi almak için uygun bir yaştır.
Diğer yandan vücutta yeterli D vitamini olmadığında, kişide hafıza kaybına neden olarak unutkanlığa sebep olur. Özellikle soğuk iklime sahip olan bölgelerde ve koyu tenli kişilerde yaygın olarak görülen D vitamini eksikliğine karşı test yaptırarak takviye almak mümkündür.
İlgili 15 soru bulundu
B12 vitamini eksikliğinden kaynaklı unutkanlığın tedavisinde bu vitaminden zengin besinlerin tüketimi çok önemlidir. B12 vitamini hayvansal kaynaklarda yüksek oranda bulunduğu için kırmızı et, karaciğer, süt gibi hayvansal kaynakların tüketimine özen gösterilmelidir.
Unutkanlığın ana nedenlerinden bir tanesi B12 vitamini eksikliğidir. B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir dokusu sağlığı için de büyük öneme sahiptir. Araştırmalar D vitamini eksikliği doğrultusunda unutkanlığın ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
Çinko: Kan minarellerinden biri olan çinko eksikliğinde zeka geriliği görülebilir. Et, karaciğer, balık, süt, süt ürünlerinde bulunur. İyot: Troid hormonları yapısına giren bu mineral eksik alındığında zeka geriliğine neden olur.
D vitamini noksanlığı ile bağlantılı. Bitmedi, bu eksiklik beynin bellek fonksiyonunu da etkiliyor. Ruhu depresyona bile sokabiliyor. Tıpkı omega-3 eksikliği gibi D vitamini eksikliği de bilişsel yetenekleri bozuyor.
Yeni doğan bebeğin beyni, yetişkin beyninin ¼'ü kadardır. 1 yaşına gelindiğinde beyin hacmi ikiye katlanır. Beyin gelişiminin 3 yaşında %80'i, 5 yaşına ise %90'ı tamamlanır. Hızla büyüyen beyin 7 yaşına gelindiğinde, dünyayla nasıl iletişim kurulduğuna dair sağlam bir temel oluşturur.
1 – Beyin gelişimi ve sağlığını destekleyen gıdaları tüketin
Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır.
Özellikle D vitamini, Çinko minerali ve C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi kanıtlanmış vitamin ve mineraller. üniversite sınavına girecek çocuğa vitamin vermek istiyorsanız illa, C vitamini ve Çinko ilk önerim olur bu yüzden.
Anne ve babaların çocukların hem fiziksel hem de zeka gelişiminde oldukça önemli olan B12 vitaminini tüketmelerine özen göstermeleri gerekmektedir.
ÖĞRENME VE B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
Kolayca saptanabilen ve kolay tedavi edilen bu vitamin eksikliği öğrenme bozukluklarına, depresif bulguların artmasına neden olurken zeka geriliği ve dikkat eksikliği, beynin organik yapısındaki sorunların geç iyileşmesine neden olur.
Araştırmanın yazarlarından Doktor Martha Claire Morris'le Skype aracılığıyla konuştuk. Rush Üniversitesi'nden Doktor Morris, “B12 eksikliğinin beyin hacminin küçülmesine yol açtığını gördük. B12 vitamini eksikliği ayrıca zihinsel faaliyetlerin gerilemesine de neden oluyor,” diyor.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Hücrelerin üretilmesini, kendini yenilemesini ve daha uzun yaşamasını sağlayan B12 vitamini aynı zamanda kan hücre sayısını arttırarak anemiyi (kansızlığı) önler. Bunun yanı sıra, vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunması hafızayı güçlendiren ve öğrenmeye yardımcı olan önemli bir faktördür.
Birçok çalışma, B vitaminlerinin, özellikle B12 vitamininin, demansın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri