Yani zemin+4. Zemin kat iskan edilebilir ve emsale dahildir. Lütfen sohbete katılmak için Giriş .
Yönetmeliğe göre bağlantılı olduğu bağımsız bölümün veya bulunduğu katın brüt alanının %10'unu aşmayan zemin terasları, taban alanına dahil edilmez. Dolayısıyla bunlar emsal hesabına da dahil edilmez.
Yapının zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümüne taban alanı denmektedir. Taban alanının imar parseli alanına oranı TAKS'ı (Taban Alanı Kat Sayısı) vermektedir. Plan notunda aksi belirtilmedikçe TAKS'a kat bahçeleri, tesisat şaftları, koridorlar ve çekirdek dahil değildir.
Konut yapılarında bodrum katlarda ve diğer katlarda yapılması durumunda emsal hesabına dahildir. Konut dışı yapılarda ise; bodrum katlarda yapıldığı takdirde 200 m2 yi aşmayan kısımlarının %30'a dahil edilmeksizin emsal harici, aşan kısımları ise emsal hesabına dahildir.
İlgili 19 soru bulundu
Bina tabanı, bodrum perdeleri üst kotundaki kat seviyesinde tanımlanır. Buna göre bina yüksekliği Hn=43 m ve DTS=1 olması sebebi ile BYS=3 olarak tespit edilmiştir.
Bu noktada, zemin kat olarak görülen bölüm altında kalan yerler, bodrum kat olarak adlandırılırken, zemin kat denilen bölge; imar planına göre binanın kat adedinin en altında bulunan katı ifade ediyor.
Zemin kat iskan edilebilir ve emsale dahildir.
c) Kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiçbir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
Bina Giriş Holü: Binanın ana giriş kapısı ile merdiven evi ve asansör arasındaki holüdür. Emsal alanına dahildir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı planlı alanlar imar yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre, içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanacak.
Toplam inşaat alanı, iskanı mümkün olan bodrum katlar ve çatı araları dahil asma kat, çekme kat ve diğer bütün katların alanlar toplamıdır.
Düz veya eğimi az olan arazilerde yapılan konut binalarında su basman kotunun (1.00) m yapılması şartıyla 1. bodrum kat iskân edilebilir. Ayrıca her türlü yapı nizamında, imar planlarında aksine bir açıklama bulunmadığı takdirde arazi meyili nedeniyle açığa çıkan en fazla 1. ve 2. bodrum katlar iskân edilebilir.
Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir. Zemin katın ticari faaliyetlerde kullanılması halinde ise kat yüksekliği 4 metreye kadar çıkarılabilir.
Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır. - Çatı aralarına üstü açık balkon ve teras yapılabilir. - - Çatı eğimi % 100 (45 Derece) olmak kaydıyla çatı tipi serbesttir.
Taban alanı tanımı içerisinde yangın merdiveni olarak kullanılan bina merdivenlerinden birinin ta-ban alanına dâhil edilmeyeceği belirtilmiştir. Yangın yönetmeliğine göre, 21.50 metre yüksekliğe kadar olan yapılarda ana merdiven yangın merdiveni kabul edilmektedir.
Yeni imar yönetmeliği Madde 4'e göre balkonlar bağımsız bölüm net alanına dahil edilmemekte; Madde 22'ye göre ise balkonlar parselin toplam emsale esas alanının % 30'u oranındaki ek alan içerisinden kullanılabilmektedir.
Yine aynı örnekte gabarisi 12.50 olarak belirlenen bina için 1.000 metrekare arsa alanı var diyelim. Bu şartlarda 0.50 emsal üzerinden toplam inşaat alanı 500 metrekaredir. Bu durumda yine kat başına toplam inşaat alanı maksimum değer yani gabari üzerinden hesap edelim. 12.50 – 0.50 / 3 = 4 kat sonucu elde ederiz.
Tüm katlar alanı toplamının, net parsel alanına bölünmesi ile elde edilir. Örneğin 1.200 m2 emsal inşaat alanınız varsa 1.000 m2 net parselde KAKS değeriniz, 1200/1000=1,20 olarak bulunur.
Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin katlar alanı tanımında ise; “bodrum kat, asma kat, çatı arası piyesi ve açık/kapalı çıkmalar dâhil, kullanılabilen bütün katların, katlar alanına dâhil edilmeyen alanları çıktıktan sonraki alanlar toplamı” ifadesi yer almaktadır. Neticede asma kat emsale dahildir.
Bu bahçe düzenlemeleri çoğunlukla dikey mimariye yönelik projelerde görülür. Doğayla iç içe olma fikrinden hayat bulan ve binalarda yeşil bir görünüm elde edilmesini sağlayan kat bahçeleri, ortak kullanıma uygun olacak şekilde ya da daireye özel biçimde yapılabilir.
Madde 13 - Yapıların bodrum katında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir. Sığınaklar Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen ortak alanlardan olup bu hali ile yönetilir.
Bodrum kat yüksekliği (2.40) m.'den, zemin kat yüksekliği (2.70) m.'den fazla olamaz.
Kottan birden fazla kat kazanılamaz ve emsale dahildir. Kottan kazanılan kat dahil binanın görünen yüksekliği en fazla 6.50 m olacaktır. Dört tarafı zeminin altında kalması ve binanın oturum alanını aşmamak kaydıyla emsale dahil olmayan zorunlu müştemilat gibi mekanlar için en fazla 1 kat bodrum yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri