Bunu engellemek için; bina çevresine drenaj hattı yapılmalıdır. Drenaj hattı sayesinde, yağmurlu havalarda toprak içinde biriken fazla su drenaj borularına akar. Drenaj boruları toprak altına döşenen, üstü delikli borulardır. Topraktaki fazla su, borunun üstünde bulunan bu deliklerden boruya akar.
Drenaj hattı sayesinde, su kaçağı olduğunda veya yağmur suyudan dolayı bina temeline gelecek olan su drenaj boruları aracılığı ile bir kuyuya aktarılır. Bu işlem, bina inşaat halinde iken ve temel atılacağı sırada yapılmalıdır. Bina bitmişse ve kullanılıyorsa, bodrum kata bir kuyu kazılır.
Betondan su sızmasını engellemek için, toprak kaldırılıp betona yalıtım yapılmalıdır. Aksi durumda su sızmasını engellemek kolay olmayacaktır. Bodrum katlarda duvardan su sızması yine topraktan kaynaklanır. Özellikle yağmurlu havalarda, toprak suya doyar ve betona sızdırır.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Eğer bina inşaat zamanında zeminde temelde su yoksa sonradan oluşan sularda binaya gelen şebeke suyundan ve gider atık su kanalizasyondan şüphelenebiliriz. Kanalizasyon ve binanın atık su boruları tıkanmış olabilir bazen tıkanmadan kaynaklanan sorunlardan dolayı su toprağa dolar ve en alt kattan ıslanma yapar.
İlgili 22 soru bulundu
Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
Bina temelinden su çıkıyor sorunu, zamanla ciddi hasarlara neden olabilir. Bu nedenle, sorunun en kısa sürede çözülmesi önemlidir. Profesyonel bir su tesisatçısı veya bina uzmanı ile çalışarak, bina boşluğundan su sızması sorununa etkili bir şekilde çözüm bulunabilir.
Temel kazısı yapılırken, temelden su çıkması durumunda veya bir yerlerden su gelmesi durumunda temel kotuna indikten sonra eğimli bir kanal açılıp, içerisine mıcır doldurup (borunun etrafına) daha sonra drenaj borusunu kanala yerleştiririz.
Dere yatağı ya da doldurulmuş alanlar doğal afetlere karşı dayanıksız, sert zeminlerdeki yapılar ise daha dayanıklı kabul edilmektedir. Binanın temelinde yer altı suyu olup olmadığı da büyük önem taşır. Bu sular çekilip dışarı atılsalar da, zeminde yeniden su birikmesiyle birlikte temele zarar vermesi söz konusudur.
Betonları su geçirimsiz duruma getirmek amacı ile su yalıtımı sağlayan akrilik ya da poliüretan içerikli malzemeler beton üzerine direk uygulanabilmektedir. Ayrıca su geçirmez çimento çeşitleri kullanılarak betonun su geçirmemesi sağlanabilmektedir.
En iyi su yalıtım malzemesi hangisidir denildiğinde ilk akla gelen geleneksel yalıtım malzemelerine alternatif olması ve uygulamasının kolay olması ile tercih sebebi olan PERMODUR olacaktır. Bir diğer önemli ayrıntı PERMODUR ince, sıvı karakteri sayesinde geleneksel yalıtım malzemeleri ile birlikte kullanılabilir.
Üst katın betonundan su sızması ise yine çatlak betondan kaynaklanabilmektedir. Çatlak betonu onarmak için çatlağın bulunduğu kısımlara birkaç delik delinir. Daha sonra beton çatlak ilacı kullanılarak bu çatlaklar onarılır.
Zemin su yalıtımında öncelikle arka köşeden başlanmalı ve duvarların etrafı yapılmalıdır. Astarın kuruması beklendikten sonra ise ortaya çıkan çatlaklar doldurulmaya başlanabilir. Yapı elemanlarına uygulanacak olan silikon malzeme, duvar ile zemin arasındaki boşluğu ve zemindeki diğer çatlakları kapatacaktır.
Sudayken ASLA cereyan ana akım bağlantısını kendiniz açıp kapatmayın veya elektrik izole edilmiş bir alet veya cihaz kullanın. sistemine kontrol ettirin. girin, evde daha fazla kalmadan önce evi bir süre (en az 30 dakika) havalandırın. Evinizi su bastıysa ve birkaç gün kapalı kaldıysa, evinizde küf olduğunu varsayın.
Bina Temelinden Su Çıkması
Bu uygulama temelde görülen ya da görülmeyen kaynak suyu gibi eylemlerin oluşmasında, su temele ulaşmadan drenaj boru hattına dolumu sağlanır ve oradan da bağlı olduğu rögara tahliye edilir.
Evdeki su kaçağı nasıl bulunur? Bu sorunun cevabını verebilmek için, dairenize ait ana su vanasını kapatmanız gerekir. Ana su vanasını kapatmanıza rağmen su sayacı dönmeye devam ediyorsa evinizde su kaçağı olduğu anlamına gelir. Böylece evdeki su sızıntısı kesin olarak tespit edilir.
ZEMIN SIVILAŞMASINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
Kum ve çakıllar titreşim altında sıkışma eğilimi gösterdikleri bu yöntemlerle daneler arası boşluk oranı minimize edilebilir. Başlıca bilinen yöntemler; vibro yöntemiyle sıkıştırma, dinamik kompaksiyon, kompaksiyon enjeksiyonu.
Jeoloji haritasının önemli sonuçlarından biri Avrupa yakasının Anadolu yakasına göre hem yapılaşma hem de deprem açısından daha zayıf olması. Bunun dışında haritada Çavuşbaşı bölgesi depreme karşı en sağlam zemin olarak görülüyor.
Yüzeyde sıvılaşmanın gözlenmesi de, tek veya ard arda sıralanmış kum konileri, çatlaklar boyunca kum birikmeleri ve kum fışkırması şeklindedir. Zeminin sıvılaşması sonucu yapı zemine batabilir veya hafif yapılarda yukarı doğru hareket gözlenebilir.
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
Akustik dinleme mikrofonları oluşan akustik sesi dinleyerek su kaçağının yerini noktasal tespit eder. Akustik dinleme mikrofonları dışında su kaçağının tespitini kolaylaştırmak için kazısız teknolojiler de kullanılmaktadır. Bunlar; Su hatlarının geçtiği güzergahı tespit etmek için yeraltı radarı (GPR)
Toprakta biriken yağmur suyu, binanın bodrum katının duvarlarının dibinde birikmeye başlar. Bodrum katın betonları yağmur suyunu çeker. Betonda suya doyduktan sonra bodrum katın su almasına sebep olur. Benzer durum yeraltı suları içinde geçerlidir.
Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücreti
Tesisatın kontrolünden sonra ortaya çıkacak olan ve eğer farklı durumlarda olmazsa üst kattaki kişi sorumludur ve yapılacak olan bütün tadilatları ve alınan zararın karşılanması için sorumlu olan üst kat ücreti karşılar.
DASK sigortası tamamen depremden kaynaklı zararlara yönelik yaptırılan bir sigorta türü. Deprem ve depremin neden olduğu tsunami, infilak, toprak kayması gibi nedenlerle konutlarda meydana gelen zararlar DASK tarafından karşılanabiliyor. Bu özelliğiyle DASK sigortası su baskını nedeniyle oluşan zararları karşılamıyor.
Konut sigortası su tesisat sorunlarında zarar masraflarını karşılayarak dışarıdan ücretli yaptıracağın tesisat hizmetini poliçen dahilinde ücretsiz almanı sağlar. Evinde sel, su baskını olur ve maddi zarar ortaya çıkarsa da konut sigortası poliçen hasar giderlerini karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri