Zemzem suyu içecek mümin. İlk başta kıbleye döner ve sesli bir şekilde besmele çekmelidir. İçeceği kadar suyu ayırdıktan sonra en az 3 nefes içmeye gayret eder. Bu arada her yudumda besmele çekmek de uygun bir davranıştır.
Zemzem içerken, "(Allâhümme) innî es'elüke 'ilmen nâfian ve rizkan vâsian ve şifâen min külli dâin." (Allah'ım! Senden yararlı ilim, bol rızık ve her dert için şifa istiyorum.) diye dua edilir.
(Allahümme innî es'elüke ilmen nâfiân, ve rızkan vâsian, ve şifâen min külli dâin ve sekam.)
“Zemzem hangi niyetle ve ne maksatla içilirse ona şifa olur” (Müsned, III, 357; İbn Mâce, “Menâsik”, 78); “Hataları döken zemzeme bakmak ibadettendir” (Fâkihî, II, 41) gibi hadislerin yanında onun çeşitli hastalıklara şifa verici özellik taşıdığına dair çok sayıda rivayet nakledilmiştir (a.g.e., II, 24 vd.).
Asa suyunu içme adabı zemzemin içiliş adabını hatırlatmaktadır. Su ayakta, kıbleye dönülerek besmeleyle üç yudumda içilir ve içerken dilek dilenir (Atlı, 2012: 57).
İlgili 28 soru bulundu
Mustafa Karataş: "Zemzem suyuyla abdest. alınır, yıkanılır ama zemzem su kaynatılmaz ve. taharette kullanılmaz çünkü içme suyudur"
Zemzem suyu bitmek üzere olan bazı hacılar zemzem suyuna su katarak çoğaltıyor. İstanbul ve Sivas Müftülüğünün dini soruları yanıtlayan bölüm yetkilileri, zemzem suyunu saf haliyle vermenin daha hoş olduğunu, ancak yetmeyeceği anlaşıldığında zemzeme bir miktar su katmanın sakıncası olmadığını bildirdiler.
İçenin açlığını ve susuzluğunu gideren suyun esrarı bilim adamları tarafından inceleniyor. Avrupa`da laboratuarlarda yapılan araştırmalarda, zemzem suyunun çok az kükürt içerdiği tespit edildi. Amerika`da yapılan test sonuçlarına göre ise zemzem, içinde mikroorganizma ve bakteri bulunmayan tek su olma özelliği taşıyor.
Zemzem suyu abdetsiz içilir mi? İlahiyat hocaları zemzem suyunun abdestsiz de içileceğini belirtir. Dünyadaki en mukaddes topraklarda kaynayan zemzem suyu aynı zamanda Peygamber efendimizin kalb-i şerifinin de yıkandığı sudur. Zemzem suyu içmek sünnettir.
Su içerken kıbleye yönelme konusuna gelince, Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in böyle yaptığına dâir herhangi bir hadis gelmemiştir. Fakihler -Allah onlara rahmet etsin-, Zemzem suyunu içerken kıbleye yönelmeyi müstehap olarak görmüşlerdir.
Zemzem suyunun cilde en büyük faydası ölü deriyi atmasıdır. Bu sayede cildi temizleyici, arındırıcı doğal bir toksin etkisi yaratmaktadır. Kısaca ölü deri hücrelerinin rejenerasyonunu en üst seviyeye çıkarmaktadır. Cildi yenilemekte ışıltı ve parlaklık vermektedir.
İslami inanca göre; Peygamber İbrahim, eşi Hacer ve küçük oğlu İsmail'i çöle bırakmıştır. Yiyecekleri ve suları bittiğinde Hacer, Sefa ve Merve tepeleri arasında koşarak su arar. Bu sırada toprağı eşeleyen İsmail bir su kaynağı bulur. Bunun üzerine çıkan suyun yitip gideceğinden endişe eden Hacer “Zem-Zem!” (Dur-Dur!)
2- Zemzemi Kâbe'ye karşı ayakta ve Beytullaha bakarak içmek. Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri buyuruyor ki: 1- Zemzem her içilişte kaburga kemikleri şişinceye kadar içilmeli. 2- Zemzem yalnız içilmeli, yemeklerde dahi kullanılmamalı.
Özellikle İslamiyet'e uygun bir şekilde içilmesi gereken zemzem suyu adına belli başlı bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda öncelikle kıbleye doğru dönmek gerekir. Daha sonra bardağı sağ elle tutmak suretiyle üç yudumda içilmelidir. Zemzem bitirdikten sonra Elhamdülillah demeyi unutmamak çok önemlidir.
Zemzem suyu içmenin sınırı olmaz, hiçbir zararı olmaz. Sümerler zamanında, MÖ. 1900'lü yıllarda Hz. İbrahim zamanında açılmış bir kuyu bu, o zamandan günümüze kadar hiçbir kayıtta böyle bir şeye rastlamadı.
Üç nefeste içen kimse suya iyice kanar, böylece susuzluğu teskin edilmiş olur. Burada esas olan suyun yavaş yavaş içilmesidir. Suyun miktarına göre yudum sayısı arttıırlabilir ve azaltılabilir. Suyu üç yudumda içmek sonunda Elhamdülillah demek; su içmenin adaplarındandır.
Evinde bu özel suyu bulundurmak isteyen kişiler zemzem suyu ne kadar saklanır diye merak edebilir. Zemzem suyu karakteristik yapısı sayesinde yaklaşık 10 yıl boyunca saklanabilir, yosunlaşma ve bozulma olmaz.
Zemzem çeşmesinden akan suyun içme erkânı vardır. Buna göre ayakta ve üç yudumda içilmeli ve her yudum için “Hak, Muhammed, Ali” denilmelidir. Diğer yandan, inanışa göre bu su, ne kadar bekletilirse bekletilsin bozulmaz ve kaynağı tükenmez.
"GERÇEK ZEMZEM, DONMAZ"
Zemzem suyu 580-600 miligram, normal su ise 200 miligram geliyor. Buradan gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Bir de zemzem suyu kış günü, soğuk havalarda ya da normal suyun donduğu bir ortamda donmaz.
Değerli kardeşimiz, Zemzem'in bir ismi de "La tünzefü vela tüzem" olduğu belirtilmiştir. Bunun manası o kadar çekilmesine ve çıkarılmasına rağmen asla suyu bitmez ve eksilmez demektir. Bu Allah'ın zemzeme verdiği bir özelliktir.
bunu da şöyle açıklarlar; "zemzem, kutsal olduğu için bevletme (işeme) yoluyla dışarı atılamaz. ancak terleyerek vücuttan çıkabilir. dolayısıyla birkaç gün boyunca sadece zemzem suyu içersen, vücut toksinleri idrar yoluyla atamayacağı için zehirlenirsin."
İçenin açlığını ve susuzluğunu gideren suyun esrarı bilim adamları tarafından inceleniyor. Avrupa`da laboratuarlarda yapılan araştırmalarda, zemzem suyunun çok az kükürt içerdiği tespit edildi. Amerika`da yapılan test sonuçlarına göre ise zemzem, içinde mikroorganizma ve bakteri bulunmayan tek su olma özelliği taşıyor.
Zemzemin mayalama özelliği bulunduğunu, bir bardağının bir kova şebeke suyunu temizlediğini, bu özelliğiyle bile enerji ve şifa kaynağı olduğunu tespit eden Dr. Pfeiffer, "Su her şart altında değişmiyor ama değiştiriyor.
"GERÇEK ZEMZEM, DONMAZ"
Zemzem suyu 580-600 miligram, normal su ise 200 miligram geliyor. Buradan gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Bir de zemzem suyu kış günü, soğuk havalarda ya da normal suyun donduğu bir ortamda donmaz. Normal su buz olur.
Hayır mayalanmaz. Zira Zemzem yerinde zemzemdir ve öteki türlüsünü düşünmek uyanıklıktır. Bu tip şark kurnazlıklarına girmemekte fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri