Kamera bulundurmak için yasal zorunluluk yok Kafe ve restoran gibi mekanların güvenliği yönünden genel olarak kamera kaydı kullanımı söz konusu olsa da yasal olarak bir zorunluluk bulunmadığı yanıtını alıyoruz. Yıldız, güvenlik kamera kayıtlarının tutulmasının bir takım yasal riskleri olduğundan bahsediyor.
Kamera kaydı alan, başka bir ifadeyle görüntü kaydı alan her işletmenin kapalı devre kayıt sistemleri ile ilgili olarak, çalışanlarını ve kamera kaydının içine giren üçüncü kişilerin bilgilendirmesi KVKK kapsamında bir zorunluluktur.
Herhangi bir kaçırılma, kayıp gibi can güvenliğinin tehlikeye düşmesi durumunda güvenlik kameralarının kayıtları resmi makamlarca talep edilebilmektedir.
Güvenlik kamerası bulundurma zorunluluğu, halkın yoğun olarak bulunduğu işyerleri ile banka, büyük market, döviz büroları, kuyumcular, oteller, benzin istasyonları vb. alanları kapsayabilmektedir. Görüntüleme sisteminde kullanılacak kameraların özellikleri de kararnamelerde belirtilebilmektedir.
Kamuya açık alanlarda izin almaksızın sokağa kamera takmak yasal değildir. Bu durumun haricinde özellikle binaların dış bölümlerine yerleştireceğiniz kameralar ya da site içinde bahçe, havuz gibi ortak alanlarda kullanabileceğiniz güvenlik kameraları için ortak alanda yaşayan kişilerin rızası gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
İzinsiz ses kaydı alınması, en temel haliyle TCK madde 134'te yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun kapsamına girmekte ve suç teşkil etmektedir.
Şöyle ki, yöneticinin veya başka bir kimsenin bir apartman veya sitenin ortak alanlarını görüntüleyen güvenlik kamerası kayıtlarını, kişisel amaçlarla izlemesi durumunda, Türk Ceza Kanunu'nun 134. maddesinde düzenlenen “Özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan sorumlu tutulması mümkündür.
Apartman Güvenlik Kamera Kayıtlarını Kim İzleyebilir? Herhangi bir adli vaka gerçekleşmemiş ya da delil niteliği taşımıyor ise güvenlik kamera kayıtlarının izlenmesine izin verilmez. Bu durum bireyler kadar kurum ve kuruluşlar için de geçerlidir. Kayıtların izlenmesi gereken hallerde ise izin alınması gereklidir.
Uygulamada işyerlerinde genel güvenliğin sağlanması ile iş sağlığı ve güvenliği bakımından kamera ile izleme faaliyetleri yoğun olarak yapılmaktadır. İşverenin üstün menfaati kapsamında işyerlerinin ortak alanlarında bu tür kamera izleme faaliyetlerinin yapılmasında hukuka bir aykırılık bulunmamaktadır.
İşyerindeki soyunma, emzirme odası, wc vb. özel alanlarda kayıt yapılması kabul edilmemektedir bu husus özel hayatın gizliliğine ihlal niteliği taşıyacaktır.
Gizli/izinsiz bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, belli usullere riayet edilerek hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Kişilere bilgi verilmeksizin yapılan gizli çekim yoluyla elde edilen görüntüler, kural olarak hukuka aykırıdır ve bu yolla elde edilen deliller de hukuka aykırı olarak delil niteliğindedir. HMK m.189/2 hükmüne göre; hukuka aykırı olarak elde edilmiş deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.
Ev sahibi, kararı temyiz edince 2021 yılında devreye Yargıtay 6. Ceza Dairesi girdi. Yargıtay evdeki ziynet eşyalarının eksilmesi sebebiyle evde çalışan hizmetliyi gözetlemek amacıyla eve gizli kamera takılması ve elde edilen görüntülerin yargılamada delil olarak sunulmasının hukuka uygun delil olduğuna hükmetti.
Bir işletmenin güvenlik kamerası takması zorunlu mu? Kafe ve restoran gibi mekanların güvenliği yönünden genel olarak kamera kaydı kullanımı söz konusu olsa da yasal olarak bir zorunluluk bulunmadığı yanıtını alıyoruz.
İŞÇİYİ KAMERAYLA İZLEMEK, SES VE GÖRÜNTÜLERİNİ KAYDETMEK YASAL MI? Ülkemizde işverenler teknolojiyi ne yazık ki kötüye kullanmayı bir marifet biliyorlar. İşyerinde işveren kamera koyup burada işyerini olumsuz olaylara karşı tepki alabilir. Ses kaydı ise ancak kişinin yazılı rızası şartıyla alınabilir.
Suç oranlarının kontrol altına alınması için 1 yıla kadar kayıt saklayabilen kameralar bulunmaktadır. Ancak 30 gün saklama süresine sahip güvenlik kameralarının olduğunu da söyleyebiliriz.
AİHM kararında da belirtildiği üzere işveren öncelikli olarak aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmelidir. Bu bakımdan bilgilendirmeye dayanmayan bir kamera kullanımı hukuka aykırı olacaktır.
1)İç ve dış mekânlarda bulunan kameraların görüş alanı özel hayatın gizliliğini ihlal etmeyecek şekilde iş yerinin tamamını kapsamalı ve 7 gün 24 saat kesintisiz kayıt yapabilmelidir. 2)Kamera görüntü kayıtları en az 20 (yirmi) gün süreyle saklanabilir olmalıdır.
Yargıtay Başkanlığı hukuki, teknik ve ticari iş güvenliğinin temini amacıyla, yerleşkelerinde kapalı devre kamera sistemi (CCTV) ile görüntü alınması yoluyla kişisel veri işlemektedir.
İşveren almış olduğu kamera kayıtlarında aydınlatma yükümlülüğünü muhakkak yerine getirmelidir. İşyerinin mahiyetine göre kamera kaydı alınması kanunlarda açıkça öngörülmeyen ya da meşru bir menfaate dayanmayan hallerde alınan kamera kayıtları için ise işçinin açık rızası gerekmektedir.
DVR kayıt cihazına bağlı ekranda kamera sisteminin kayıt yapıp yapmadığını gösteren işaretler bulunur. Bazı modellerde kaset işareti, bazı modellerde ekranda kırmızı rec işareti gibi kayıt uyarıları çıkar. Bu uyarı çıkmıyor ise kamera sistemi kayıt yapmıyordur.
ğ) İşyerlerine giren ve çıkanların tespiti amacıyla gerekli kamera kayıt sistemi kurulur. Bu sistem aracılığıyla elde edilen kayıtlar yedi gün süreyle saklanır ve bu kayıtlar yetkili makamlar haricindeki kişi ve kuruluşlara verilemez.
İşveren, çalışanın açık rızasını almaksızın ses kayıtlarını depoladıysa bu durum özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu gündeme getirebilir. Bu suç, şikayete bağlı bir suçtur. Çalışanın 6 ay içerisinde emniyet veya savcılığa şikayette bulunması gerekmektedir.
Bundan dolayı; Kamuya açık alanda yaşanan kavga/tartışmayı ispatlama amacıyla kamerayla kayda almak hukuka uygundur. Hukuka aykırılık durumunun tespiti için saldırıya maruz kalan kişi veya olaya tanık üçüncü kişi de haksız eylemi video kaydına alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri