Merhaba✨ İlk
Zemzem suyunu ilk olarak Cebrail görmüştür. Cebrail o sırada bir kuyunun yanında durmaktaydı. Kuyuyu kazarak suyu çıkarmıştır. Tam bu esnada ise yanında olan Hacer sevinmiştir ve koşarak dur anlamına gelen zemzem sözcüğünü dile getirmiştir.
Demdeme, Recaizade Mahmud Ekrem'in yazmış olduğu Takdîr-i Elhân ile üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek için kaleme alınmıştır.
Kuyunun yeniden bulunması [Hz.] Peygamber'in dedesi Abdülmuttalib ile ilişkilendirilir.
Peki, zemzem suyu neden ayakta içilir? Hz. Muhammed zemzem suyunu içerken ayakta olduğu için bu suyu içenlerin ayakta içmesi görülmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Zemzem'in bir ismi de "La tünzefü vela tüzem" olduğu belirtilmiştir. Bunun manası o kadar çekilmesine ve çıkarılmasına rağmen asla suyu bitmez ve eksilmez demektir. Bu Allah'ın zemzeme verdiği bir özelliktir.
Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem'in şiir kitabının (1885) adıdır. Arapça kökenli Zemzeme kelimesi; “melodi, mırıltı, nağme, hoş ses” gibi anlamlara karşılık gelmekte.
Demdeme Zemzeme tartışmasına taraf olan kişiler Recaizade Mahmut Ekrem ile Muallim Naci'dir. Zemzeme eseri Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmıştır. Demdeme eseri ise Muallim Naci tarafından kaleme alınmış eserdir.
(ﺩﻣﺪﻣﻪ) i. (Ar. demdeme; ses taklidi k.) 1. Hiddetle kükreme, hiddetli söz söyleyip azarlama: Köpürür her köşeden demdeme-i dîv-i memât (Tevfik Fikret).
Bu dönemden sonra Muallim Naci açık bir şekilde yenilikçilere cephe almaya başlamıştır. Demdeme kelimesinin anlamı da insanlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Bu kelimenin birden fazla anlamı bulunmaktadır. İlk anlamı öfkeli söz, avaz ya da hoşa gitmeyen ses anlamına gelmektedir.
"ZEMZEME, DEMDEME"
Zemzeme sözlük anlamı olarak, şırıltı; mecazî anlamda ise nağmeli ve uyumlu söz anlamına gelmektedir. Demdeme sözlük anlamı ise;hoşa gitmeyen sözler; hiddetli gürültülü ses manasına gelmektedir. ESKİ YENİ TARTIŞMASI Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış 3 ciltlik şiir serisidir.
Demdeme, Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış eleştiri türündeki eseri. Recaizade Ekrem'in, Menemenlizade Tahir'in “Elhan” adlı şiir kitabı için yazdığı Takdir-i Elhan ve Üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek amacıyla yazılmıştır.
İbrahim, çocuğu olmayan Sare'nin izniyle Hacer'le evlenir ve bu evlilikten Muhammed'in nurunu taşıyan İsmail doğar. Bu yüzden Sare, ilerlemiş yaşına karşın Hacer'i kıskanır. Bunun ardından İbrahim ilahi emir üzerine Hacer ve İsmail'i o dönemde kimsenin yaşamadığı Mekke vadisine getirip bırakır.
Kaynağı ve bileşimi. Çevresi oldukça kurak olan Mekke'de bu suyun kaynağının 2000 m yüksekliğindeki Taif Dağı çevresindeki yağışlar olduğu kabul edilir.
Bu konudaki delilimiz; Zemzem suyu ile temizlenmenin yasak oluşu konusunda (Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'den) hiçbir nehiy sâbit olmamıştır. "Su temizdir ve temizleyicidir.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı maket Zemzem kelimesi, 'Kabe'nin çevresindeki ünlü kuyu olması ile beraber, bu kuyunun Müslümanlarca kutsal sayılan suyu,' biçiminde ifade edilmektedir.
Muallim Naci, göz için kafiye anlayışını savunmuştur.
Talîm-i Edebiyati ile “üstad”, Takdîr-i Elhân ve III. Zemzeme Mukaddimesi ile de “münekkid” kabul edilen Recaizade Mahmut Ekrem, Tanzimat'tan sonra edebiyatımızda Şinasi ile başlayan, Namık Kemal ve Abdülhak Hamid Tarhan'la ilerleyen yeniliğin “hocası” olmuştur.
Zemzem suyu bitmek üzere olan bazı hacılar zemzem suyuna su katarak çoğaltıyor. İstanbul ve Sivas Müftülüğünün dini soruları yanıtlayan bölüm yetkilileri, zemzem suyunu saf haliyle vermenin daha hoş olduğunu, ancak yetmeyeceği anlaşıldığında zemzeme bir miktar su katmanın sakıncası olmadığını bildirdiler.
Demdeme, Recaizade Ekrem'in yazdığı Takdir-i Elhan ile Üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek için yazılmış olan bir eserdir. Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı bu eserler, Menemenlizade Tahir'in Elhan adı verilen şiir kitabı için yazmış olduğu önemli eserlerdir.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı.
Araplar çayı bile zemzem suyuyla demleyip içiyor. Sırf zemzem suyu içen insanlar var, hepsi de son derece sağlıklılar. Bunu söylenmesinin nedeni zemzem suyu içenlerin fazla idrara çıkmıyor olması, oysa ki bunun nedeni Arabistan'ın çok sıcak olması ve insanların vücuttaki suyu ter yoluyla atması.
Zemzem Kuyusu birincisi ağızdan itibaren 12,80 m., ikincisi kayalar içine oyulmuş haliyle 17,20 m. uzunluğunda iki bölümden meydana gelir, derinliği de 30 metredir.
Eğer zemzem bir suya dökülürse suyun miktarı ne kadar olursa olsun o suyu mayalamış olur. İlmi olarak da bir hakikat; atomlarla ilgili bir konu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri