Ateş düşürücü olarak ilk tercihimiz her zaman parasetamoldür (Calpol, Minoset, Tylol gibi). Parasetamolün şurup ve fitil formu (Paranox-S) bulunmaktadır. Bilmemiz gereken şudur ki bu iki ilacı aynı anda kullanmamamız gerekmektedir.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Belirtilerinizi düzeltmek için ihtiyaç duyduğunuz en düşük dozda ve en kısa süreyle kullanınız. CALPOL'ü 4 saatte birden daha sık aralıklarla kullanmayınız. Her bir 5 ml'lik ölçek, 120 mg parasetamol içerir.
Antibiyotik ateş düşürücü/ağrı kesici olarak kullanılmamalı.
Çocuğunuzun sancısının iyi bir şekilde idare edilmesini sağlamak için dönüşümlü olarak parasetamol ve ibuprofen verilmesinde ya da ikisinin aynı anda verilmesinde bir sakınca yoktur.
Antibiyotikler mutlaka doktorunuzun önerdiği dozda ve önerdiği gün kadar kullanılmalıdır. Kullanmaya başladıktan yaklaşık üç gün sonra antibiyotikler etkili olmaya başlar ve ateş düşer.
İlgili 17 soru bulundu
Oysa ki çocuklarda ateşin en sık sebeplerinden biri virüslerdir ve antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Ateş yüksekliği yalnızca bakteriyel enfeksiyonlarda görülmez. Virüs, parazit ve mantarlara bağlı enfeksiyon hastalıkları sırasında da yüksek ateş oluşabilir ve antibiyotiklerin bunlara etkisi yoktur.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Bu arada genel durum bozukluğu varsa muayeneye götürülür. Orta derece ateşte (38.3-39.3) 4-6 saatte bir ateş düşürücü tekrar edilir ve ateş kontrol altına alınabilir. Ilık kompres ve ılık banyo da yardımcıdır.
Antibiyotik ilaç kullanımı sırasında greyfurt tüketimi antibiyotik ilaçların parçalanmasını ve kalsiyum takviyeleri ilaç emilimini azaltmaktadır. Ayrıca yüksek kafeinli ve şekerli ürünler ilaçla tepkimeye girerek bağırsak sağlığını etkileyebileceği unutulmamalıdır.
Virüs kaynaklı nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara antibiyotik içeren ilaçların hiçbir etkisi yoktur. Sanıldığının aksine ateş düşürücü etkiye sahip değildir. Antibiyotik kullanıldığında ateşin düşme sebebi, bakteriyel kaynaklı enfeksiyon hastalığını tedavi edici etkisinden dolayıdır.
Doktorunuz önerdiği sürece ağrı kesici ve antibiyotiğin birlikte kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hamilelikte hekiminizin önerisiyle penisilin (Augmentin) ve sefalosporin türevi antibiyotikler, ağrı kesici olarak parasetamol (Parol) güvenle kullanılabilir.
Ayrıca baş ağrısı, migren, nevralji (ağrılı bir durum), diş ağrısı, diş çekme ağrısı, boğaz ağrısı, romatizmal sızı ve ağrılar, grip, ateş ve ateşle birlikte soğuk algınlığının belirtilerine yönelik tedavide kullanılır.
Paracetamol kg başına 15 mg olarak verilmektedir. Günde en fazla 4 doz verilebilir. Doz aralıkları 4-6 saat olmalıdır.
Parol, calpol, tamol, tylol süspansiyon gibi markalar 1 ölçekte 120 mg parasetamol içerir. Parol plus, calpol plus vs gibi formlarında 1 ölçekte 250 mg parasetamol vardır. 20 kiloya 1 ölçek şeklinde kullanılır. 6 saatte bir, günde 4 defa (maximum 6 defa) kullanılır. 30 dk içinde etkisi başlar.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Soğuk havalenin belirtileri nelerdir? Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
VİCKS MEDİNAİT, soğuk algınlığı ve gripal enfeksiyonlarda görülen kırıklık, baş ağrısı, kas ağrıları, boğaz ağrıları, ateş, burun akması, aksırma ve tahrişe bağlı öksürük gibi şikayetlerin hafifletilmesini sağlar.
Islak bez uygulaması sırasında kullanılacak su ılık olmalıdır. Ilık su ile ıslatılmış pamuk veya temiz bez parçaları ile alın bölgesi, boynun iki yanı, kasıklar, dirseklerin iç yüzleri ve koltuk altları silinerek bu işleme vücut ısısı normale dönene kadar devam edilir.
Ampirik antibiyotik tedavisine rağmen ateş yüksekliğinin devam ettiği pnömonili olgularda, en sık ateş nedeni uygunsuz antibiyotik seçimi veya ampiyem gibi postinfeksiyöz komplikasyonlardır. Ancak bu hastalarda, neoplaziler, kollajen doku hastalıkları gibi başka olası nedenler de eşzamanlı bulunabilmektedir.
Antibiyotiği geç alma durumunda, ilacın etkisi azalır ve. bakteriler çoğalmaya başlar. Bu şekilde antibiyotik. direnci gelişebilir.
Dr. Elmi; “Sıklıkla enfeksiyon kaynaklı ortaya çıksa da ateşlerin tümü enfeksiyonlara bağlı oluşmaz, enfeksiyon hastalıklarının tümünde de ateş görülmez” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri