Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir.
Zingiberaceae familyasında yer alan Zencefil (Zingiber officinale), antik çağlardan beri bilinen hem baharat hem de tıbbi bir bitki olarak kullanılan, dünya çapında en popüler baharatlardan biridir.
Zencefil (zingiber officinale), sarı-kırmızı renkte çiçekleri olan, kökü çok eski dönemlere dayanan bir bitkidir.
Zencefil köksapları yani yumrular Bilimsel olarak botanikte Zingiber officinale olarak bilinmektedir.
Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır. Bu çekirdekler aynı zamanda tohumluk olarak kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyvedir.
Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Zencefil kakule ve zerdeçalın içinde olduğu bir bitki ailesine mensuptur. Zencefil bitkisi zingiberaceae familyasına aittir.
Zencefil kelimesi Türkçe'de "kökü baharat olarak kullanılan bir bitki, zingiber oficinale" anlamına gelir. Arapça zancabīl زنجبيل z "kökü baharat olarak kullanılan bir bitki, zingiber oficinale" sözcüğünden alıntıdır.
Hindistan'ın yemek dünyasına kattığı güzelliklerden biri olan zerdeçal, zencefil ailesinden bir bitki köküdür. Asya'da doğal boya ve gıda boyası olarak da kullanılır. Ayrıca bu parlak sarı renkteki baharatın Hint geleneksel tıbbında önemli bir yeri bulunur. Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır.
Zencefil, Hindistan topraklarında sıkça bulunan ve o bölgede faydaları ile gündeme gelen bir yumrulu bitkidir. Günümüzde toz ve taze olarak bulunan zencefil; sağlık sorunlarını çözecek etkili bir güce sahiptir.
Zencefil, zencefilgiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. Bilinen en eski baharatlardan biri olan zencefilin Latince adı Zingiber officinale'dir. Aromatik kokulu çiçekleri ve kekremsi tada sahip köksapı en karakteristik özellikleridir. Güneydoğu Asya kökenli bitkinin genellikle kök kısmı kullanılır.
Zencefil bir baharattır. Sarı kırmızı kökleri ile toplanmaktadır. Çok yıllık bitkiler arasında yer alan zencefil ülkemizde en çok tüketilen baharatlar arasında yer almaktadır. Besin değerleri açısından zencefil oldukça zengindir.
Zencefil yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Baharat olarak mutfaklarda, kök yumruları ise ilaç sektöründe kullanılan zencefil, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca kan şekerini dengeleme özelliği ile tokluk hissi yaratır ve zayıflamaya katkı sağlar.
Kahvaltıda Yer Alacak Hamur İşlerine Ekleyin
Zencefil; zencefilli kurabiye, zencefilli ekmek, zencefilli kekler ve turtalarda olmak üzere unlu mamullerde popüler olarak kullanılmaktadır. Ancak kahvaltıda yer alacak hamur işlerini zenginleştirmek için de zencefile güvenebilirsiniz.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Zencefil B3, B6, C ve K vitaminleri, demir, potasyum, magnezyum, fosfor ve çinko içerir. Bu faydalı bitkinin çayı taze, kurutulmuş ya da tozuyla yapılır.
Alerjik bünyesi olan kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmemektedir. Alerjisi olan kişiler zencefil tükettiklerinde bu durum kurdeşene ya da deri dökülmelerine yol açabilir. Güçlü bir besin olduğu için sindirim sistemi güçsüz olan kişilere de uzmanlar tarafından zencefil önerilmeyen bir besindir.
5.1.
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
Zencefil bilinenin aksine tansiyonu kesinlikle yükseltmez. İçindeki kimyasal bileşenlerin hipertansiyon olarak bildiğimiz yüksek kan basıncını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Fakat yüksek kan basıncını düşürmek için zencefil tıbbı tedavi gerekiyorsa mutlaka tıbbı tedavi yolu izlenmelidir.
Zencefil, özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıklar için şifa kaynağıdır. Kalp ritim bozukluğu olan kişilerin düzenli olarak tüketmesi önerilen bu besin tüm kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri