3. Zencefil ve pekmez Ateş düşürmeye ve bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olan zencefili dilerseniz toz halinde bal ya da pekmez ile karıştırabilir, dilerseniz çayını içerken içine pekmez eklemek sureti ile tüketebilirsiniz.
Tek başına tam bir şifa deposu olan pekmezin zencefil ile karıştırılması; grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıklara çare oluyor. Bu karışımın özellikle kışın aylarında kendini gösteren kuru ve balgamlı öksürüğe karşı şifa olduğu biliniyor.
Pekmez ve zencefil karışımının kuru ve balgamlı öksürüğe karşı şifa olduğu biliniyor. Bu karışım antioksidan etkisi nedeniyle hastalıklara karşı vücudu koruyor. Günde 1-2 yemek kaşığı, çocuklarda ise 1-2 tatlı kaşığı ölçüsünde tüketilebilir. Şeker hastalarının doktor kontrolünde tüketmesi önerilir.
Zencefil ve Bal
Balgam söktürme ve öksürüğü azaltmada etkili olan zencefil, balgamlı öksürüğe karşı kullanılan doğal çözümlerdendir.
Pekmezin içinde bulunan dut, zencefil ve zerdeçal; bağışıklık ve sindirim sistemimizi güçlendirmede, kalp ve damar sağlığımızı korumada etkili olurken, antienflamatuvar etkilerini en yüksek seviyeye çıkarır.
İlgili 41 soru bulundu
Üstelik içindeki şifalı bileşenlerin çoğunu kaybeder. Bu nedenle sıcak/kaynar haldeki içeceklere ve pişmek üzere hazırlanan hamurlara, asla bal ve pekmez ilave ederek tatlandırmayın! Çözüm: Çayları veya sıcak içecekleri zaten ılındırmadan içirmeyiz bebeklere ve çocuklara.
Pekmezin içine dahil olan taze sıkılmış limon suyu, hem C vitamini bakımından çok zengin olduğu için antioksidan etkisi gösteriyor hem de pekmezin faydalarının vücuda neredeyse on kat daha fazla etki etmesini sağladığı söyleniyor.
İki tür pekmezi de çeşitli tariflerle tüketebiliriz. Örneğin: 1 yemek kaşığı tereyağında 2 yemek kaşığı pekmezi eritip içebilir veya 1 çay bardağı suya 1 yemek kaşığı pekmez karıştırıp içebiliriz.
1 cezveye pekmezi ve tereyağı koyun. Kısık ateşte karıştırarak tereyağı pekmez içinde eritin. Yağ pekmez içinde eridikten hemen sonra ( pekmezi fokur fokur kaynatmamalısınız) cezveyi tezgaha alın pekmezi 1 çay bardağına döküp pekmezin sıcağının biraz çıkmasını bekleyin..
Öksürüğü kesmek için bir tatlı kaşığı öğütülmüş meyan kökü, 1 tatlı kaşığı şahtere ve 1 tatlı kaşığı toz zencefili bir su bardağı suda demleyip için. Bu faydalı çayı yemek sonrası tüketmeniz öksürük krizine girmenizi engeller.
Öksürük: İnatçı öksürük için, 1 bardak kaynamış suya yarım çay kaşığı zencefil tozu, çeyrek çay kaşığı toz tarçın ve 2-3 karanfil tanesi atın. 5-6 dakika demlenmesini bekledikten sonra 1 çay kaşığı bal ekleyerek içebilirsiniz.
Saraçoğlu zencefil çayı demlemek için kullanılan çaydanlığın porselen olmasını ve içerisine limon dilimleri atılmasını önermektedir. Demlenen zencefil çayı uzun süre bekletildiğinde besin değerini kaybeder. O yüzden demlenir demlenmez içilmesi gerekir.
Dilediğiniz tüm yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara ilave edebilirsiniz. Tek veya karışık bitki çaylarının içine ekleyebilirsiniz. Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinizde değerlendirebilirsiniz. Bal veya farklı malzemelerle karıştırarak, dahilen veya haricen kullanabileceğiniz macunlar elde edebilirsiniz.
Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez. Ayrıca safra taşı olan, alerjik riski olan ve hipertansiyon hastaları zencefil tüketmeden önce ilgili bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.
Zencefil; tıpkı bal da olduğu üzere tek tüketildiği zaman bile birden fazla yarara sahiptir. Bununla beraber bal ile karıştırıldığı zaman çok yoğun ve yaygın bir biçimde sağlığa olumlu katkıları bulunur.
Pekmez ve karabiber karışımı, özellikle soğuk havalarda iyice artış gösteren hatta göğsü ağrıtacak kadar şiddetlenebilen inatçı öksürüğe iyi gelir. Uzmanlar yutkunma, nefes alma ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye etmektedirler.
Rahatsız edici boyutlara gelen öksürüğün şiddetini azaltmak ve en hızlı şekilde geçmesini sağlamak için pekmez ve tereyağı karışımından faydalanılabilir. Bu karışımın faydaları şu şekildedir; Şiddetli öksürüğü hızla keser. Astım ve bronşite iyi gelir.
Balgam söktürür ve ciğerleri rahatlatır. Eğer ileri düzey bir enfeksiyon yok ise kullanıma başladıktan 1-2 gün içerisinde öksürüğe iyi gelecektir. Bağışıklığı güçlendirir, vücut ısısını yükseltir, üşümeyi keser ve grip, nezle, bronşit gibi soğuk algınlığı hastalıklarını atlatmaya yardımcı olur.
Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır. Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Sıcak duş hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Ilıdıktan sonra, bir biberon içine süzerek; ıhlamur çayını bebeğinize içirebilirsiniz. Dilerseniz pekmez ya da keçi boynuzu özü ile de ılıyınca tatlandırabilirsiniz. – Bebeğinizin 12. ayından sonra ise ıhlamur çayının içine bal da katabilirsiniz.
Üzüm, keçiboynuzu, dut pekmezi genellikle insanlar arasında en çok bilinen pekmez türleridir. Kış aylarında daha çok tüketilen ve hastalıklara karşı çare olarak bilinen pekmez besinlerin ezilerek su ile kaynatılmasıyla ortaya çıkar. Dileyen tahinle karıştırıp yerken dileyen sade şekilde tüketebilmektedir.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri