Zencefil kolesterolü ve dolayısı ile kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu sayede kan damarlarının tıkanabileceği ve kalp krizi veya felce yol açabileceği kalp hastalığının tedavisinde etkili olabilir.
Zencefil antioksidan kaynağı bir bitkidir. Bu bakımdan en etkili damar açıcı bitki çeşitleri arasında yer alır.
Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir. Kolesterol düşürücü olarak bilinen bu besin, tansiyonu da dengeleyerek sabit tutmaktadır.
Zencefil, sarımsak, limon ve sirkenin yardımcı besin olarak tüketiminin başta kalp sağlığı olmak üzere insan sağlığına olumlu etkileri bilimsel araştırmalar tarafından gösterilmiş.
Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir. Zencefil bir kan inceltici olarak görür ve anında kişilerde kan basıncını düşürür. Böylece kalp krizine yol açabilecek kan damarlarının akışında tıkanıklıkları açmaya yardımcı olur.
İlgili 31 soru bulundu
Kalp hastaları, tansiyon hastaları, bağırsak hastalığı olanlar ve kan sulandırıcı kullanan kişilerin toz zencefil tüketmesi önerilmez.
Zencefilin kalbe ve solunum yollarına faydaları
Düzenli zencefil kullanımı ile inme ve kalp krizi oranını azaltıcı etkisi görülmektedir. LDL kolesterol düşürücü özelliği vardır. Zencefil yağının nefes darlığına da olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
Metabolizmayı hızlandırıcı, kan şekerini dengeleyici etkileriyle zayıflamaya yardımcıdır. Kalp damar sağlığını korumada yardımcıdır. Kandaki yağ düzeyini düşürür.
Zencefil trombositlerin pıhtılaşmasını azaltır bu nedenle kan inceltici etkisi vardır. Kanamaya meyilli insanlarda fazla zencefil tüketimi kanamaya neden olabilir.
Zencefil Zararları
Kanı seyreltici etkisi vardır. Düşük tansiyon problemi yaşayanlar asla tüketmemelidir. Çünkü tansiyon düşürücü etkisi vardır. Mide ekşimesi, reflü gibi mide rahatsızlığı olan kişiler asla tüketmemelidir.
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Sarımsak, zerdeçal, kekik, zencefil, elma, ananas, muz, domates, üzüm, çilek, kiraz, kızılcık, bal, yeşil çay, çuha çiçeği çayı, soya, fasulye, kayısı, portakal, böğürtlen, erik, hindiba gibi baharat, sebze ve meyvelerden elde edilen besinler damar tıkanıklığı tedavisinde aşama kaydetmenizi sağlar.
Omega-3 yağ asitleri içeren balık türleri kalp damar sağlığı için faydalıdır. Somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar düzenli olarak tüketildiğinde kolesterol seviyelerini düşürerek kalp krizi riskini azaltır. Yaban mersini, böğürtlen ve ahududu gibi meyveler ise antioksidan açısından zengindir.
Evet, açılır... Yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirerek kalp damarlarınızı açabilirsiniz. Koroner arter adını verdiğimiz kalbimizi besleyen damarlar kalbin yüzeyinde seyreder. Sağlıklı koroner arterlerin içinde yağlanma olmaz.
Dengeli ve düzenli beslenin, özellikle Akdeniz mutfağını tercih edin. Glisemik indeksi yüksek olan şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durun. Günde 25-30 dakikalık yürüyüşler yapın veya yüzün. Damar sağlığı için risk oluşturan; sigara, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi faktörleri ortadan kaldırmaya çalışın.
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Zencefil bir kan inceltici olarak görür ve anında kişilerde kan basıncını düşürür.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Kolesterolü Düşürebilir
Yüksek kolesterol kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu için zencefilin kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Özellikle kötü kolesterol olarak da adlandırılan LDL'nin kalp sağlığına zararları vardır ve zencefil tüketimi kötü kolesterolün düşürülmesinde de etkilidir.
Zencefil tozu soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara iyi gelir. Ayrıca cilt bakımı ve cilt sağlığı üzerinde de oldukça etkilidir. Keskin bir aroması ve tadı olan zencefil yozunun rengi krem ya da kirli beyaz şeklindedir. Bulantı ve kusmaya iyi gelir, hamilelik, kemoterapi ve deniz tutmasında da etkilidir.
Fazla tüketilmesi kalp ritminde bozukluklara sebep olduğundan kalp hastalarının da az miktarda kullanması gerekir.
Zerdeçal bağışıklık seviyelerini artırır ve destekler, kolesterolü düşürür. Kurkumin aynı zamanda güçlü bir antioksidan olduğu için vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltır.
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvardır. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri