Zencefil, meme kanseri ve yumurtalık kanserine karşı da etkili olabilir. Ancak, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, zencefilin yaşa bağlı beyin hasarına karşı koruma sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Bulantılarınızı azaltmak için; ıhlamur veya zencefil içeren çaylar, kendi hazırladığınız meyve suları (şeker eklenmemiş elma suyu ve limonata gibi) ayran veya yoğurt, az yağlı beyaz peynir, leblebi, kuru meyveler, patates püresi gibi yiyecekleri beslenmenize ekleyebilirisiniz.
Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez. Ayrıca safra taşı olan, alerjik riski olan ve hipertansiyon hastaları zencefil tüketmeden önce ilgili bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.
Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilir. Bu sebeple zencefilin günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır ve bu nedenle kan inceltici ilaçlarla aynı anda tüketimi konusunda doktora danışılmalıdır.
Zencefilin fazla tüketilmesi reflü, mide ekşimesi ya da yanması gibi mide sorunlarına da yol açabilir. Tansiyon düşürdüğünden tansiyon sorunu olan, özellikle düşük tansiyona sahip olan kişiler zencefil tüketirken miktarına ve zamanına dikkat etmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Bir araştırmada taze zencefilin egzersiz sonrası yaşanan kas ağrılarını yaklaşık yüzde 25 oranında azalttığı ölçülmüştür. Zencefil tüketiminin kadınların adet ağrılarını azaltmada etkili olduğu da araştırmalarla tespit edilmiştir.
Zencefil En Sağlıklı Nasıl Tüketilir? Zencefilin en sağlıklı tüketimi çok uzun süre ısıl işlem görmemesi halinde gerçekleşebilir. Taze zencefili 3-5 dakika sıcak suda demleyip çayını içebilirsiniz. İçme suyunuzun içinde taze zencefil dilimleri bekletip içebilirsiniz.
Zencefil çayının da diğer bitki çayları gibi özenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Genellikle tok karna veya yemeklerle birlikte içilmesi önerilen bitki çayları, ara öğün olarak da tercih edilebilir.
1 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı toz zencefil ekleyin. Ayrıca içerisine 1 dilim limon atın. 5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra çayınızı afiyetle içebilirsiniz.
Toz zencefilli limonlu su karışımı enfeksiyonlarla mücadele etmede çok faydalıdır. Grip ve salmonella gibi enfeksiyonlardan korumak için ideal bir karışımdır. Zekâ seviyesini artırma konusunda da faydalıdır. Toz zencefil anti-enflamatuar ve antioksidan özellik taşır.
Zencefil, kansere karşı koruyucu etkileri olduğu görülen gingerol maddesini içerir. Kolorektal kanser için normal risk altındaki bireyler üzerinde yapılan 28 günlük bir çalışmada, günde 2 gram zencefil özünün, kolondaki proinflamatuar sinyal moleküllerini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıkmıştır.
Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor. Üstelik zencefil tozu kurutma ve öğütülme işlemlerinden geçtiği için bitkinin kök halindeyken sahip olduğu acı ve ferah baskın tadı daha yumuşak ve tatlımsı bir aromaya dönüştürüyor.
Zencefil. Leziz bir baharat olmasının yanı sıra vücut sağlığını destekleyici özellikleriyle de oldukça popüler olan zencefil, bitki çaylarının vazgeçilmez malzemelerinden biri. Bu bitkinin bir özelliği de geleneksel tıbbi uygulamalarda sık başvurulan bir afrodizyak olması.
Zencefil Nerelerde Kullanılır? Hamilelerin ilk aylarında olan mide bulantılarında, deniz ve taşıt tutmasında, kilo vermeye yardımcı olarak, yüksek tansiyonu düşürmek için, şeker hastalarında yardımcı olarak, kanser hastalarında tedaviye ilave olarak kullanılabilir.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar özellikle kanser hücreleri gibi hızla bölünen ve çoğalan hücreler üzerinde etkilidir. Ancak kanser hücrelerini yok ederken aynı zamanda cilt, saç, bağırsak ve kemik iliği hücreleri gibi hızlı çoğalan bazı sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verir.
Peki, zencefil çayı ne zaman içilir? Aç karnına içildiğinde iştahı kesici etkiye sahip olan zencefil çayının özellikle kilo problemi olanlar için aç karnına içilmesi önerilir. Hazımsızlık ve gaz problemi olanlar ise zencefil çayını tok karnına içtiklerinde maksimum fayda görür.
Serviste kullanacağınız kupaya dilimleri ekleyebilir ve üzerine kaynayan suyu nazikçe dökebilirsiniz. İşte bu kadar, zencefil suyunuzu süzerek sıcak veya soğuk şekilde tüketebilirsiniz. Zencefil suyu yapımı için en sık kullanılan tarif ise kaynatma gerektiriyor.
Zencefilli Bal: Öksürük ve Boğaz Ağrısına Birebir!
Vitamin ve mineral deposudur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bal, tek başına bile bu kadar faydalıyken son yıllarda sıkça duyulan bal zencefil birlikteliğinin yararları ise oldukça fazladır. Günlük tüketim konusunda mutlaka doktor onayı alınması lazımdır.
En etkili yol yemeklerinize katkı olarak eklemenizdir. Kurabiyelerinize, tatlılarınıza ve daha pek çok yemeğinize zencefili doğrudan ekleyebilirsiniz. Ayrıca kapsüller halinde satılan zencefil özlerinden faydalanmanız da mümkün.
Trombositlerin yapışkanlığını azaltır ve arterlerdeki plak oluşumunun temizlenmesini sağlar. Zencefil antioksidan kaynağı bir bitkidir. Bu bakımdan en etkili damar açıcı bitki çeşitleri arasında yer alır.
Enfeksiyonlara karşı zencefil
Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur. Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.
Zencefil çayı yan etkileri, şişkinlik, mide ağrısı, gaz ve bulantı şeklinde ortaya çıkabilir. İshal ve karın ağrısı diğer yan etkileri arasında sayılabilir. Bunların yanında zencefil çayının kan basıncını düşürme gibi bir etkisi olduğundan ilaçlarla birlikte tüketirken dikkat etmek gerekir.
Zencefil Tozunun 100 gramında 335 kcal kalori, ayrıca 1 Çay Kaşığı yani 3 gram Zencefil Tozunda 10 kalori bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri