Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
İki kişilik toz zencefil çayı için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içine 2 çay kaşığı toz zencefil ekleyin ve yaklaşık 5-10 dakika demleyin. Demledikten sonra fincanlara alarak dilerseniz limon suyu ve balla lezzetlendirebilirsiniz.
Zencefil ve tarçın çubuğunu demliğe koyun ve üzerine sıcak su ekleyin. Demlenmesi için 5 dakika bekletin. Demlenen zencefil çayını fincanlara alın. Arzuya göre limon ve bal ile servis edebilirsiniz.
Çay yapacaksanız zencefilin dış kabuğunu soymanız gerekir. 1 su bardağı suya bu miktarda zencefil ekleyip 10 dakika kaynatmalısınız. İçmeden önce içine 1 tatlı kaşığı da bal ilave ederseniz hem çok lezzetli hem de öksürüğe karşı etkili bir çay elde etmiş olursunuz. Zencefil çayını limonlu da yapabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Zencefil çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmaktadır. Saraçoğlu zencefil çayı demlemek için kullanılan çaydanlığın porselen olmasını ve içerisine limon dilimleri atılmasını önermektedir. Demlenen zencefil çayı uzun süre bekletildiğinde besin değerini kaybeder.
Soyulmuş zencefil kökünü, lifleri rendeye dik olacak şekilde tutun. Zencefildeki lifler kökün üstünden dibine doğru uzanır. Üstten veya alttan rendelerseniz rendeniz tıkanabilir. Kenarı ızgara dişlerine doğru tutarak liflerin sıkışmasını önleyebilirsiniz.
Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilmektedir. Bu sebeple günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan inceltici ilaçlarla aynı anda tüketimi konusunda bir doktora danışılmalıdır.
Taze zencefili soyup dilimleyin. Cam veya porselen demliğe önce 2 bardak kaynar su, sonra 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika demledikten sonra 2 dilim limon ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip afiyetle için.
Şu ölçü size rahat bir içim keyfi verebilir: Bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz.
Toz Zencefil Nasıl İçilir? Toz zencefil genellikle çay olarak tüketilmektedir. Toz zencefil çay yapımı için farklı tarifler bulunsa da en basiti, kaynar suyun içine bir çay kaşığı toz zencefil atılıp 5-6 dk bekletilerek yapılanıdır. Farklı bir tarifi bulunmamaktadır.
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan ve kışın daha sık görülen kalp krizinden koruyor. Soğuk havanın damarları büzücü etkisiyle, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
Zencefil çayını akşam yatmadan önce 1 bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz. Zencefil kullanan kişinin devamlı tuvalete çıkması zencefilin kilo verdirici etkisinin bir göstergesidir. Yağ yakımını kolaylaştıran ve inceltmesi nedeniyle tercih edilen zencefil çayı kürü ile kısa zamanda kilolarınıza elveda diyebilirsiniz.
Günde bir kez zencefil çayı tüketenlerin hazımsızlık ve kabızlık yaşama olasılığı daha düşüktür. Ayrıca mide asidi reflüsü, mide bulantısı veya aşırı gazdan muzdarip olma riskleri çok azdır. Yayınlanan bir araştırma, zencefil çayının kusma ve mide bulantısında önemli ölçüde rahatlama sağladığını kaydetmiştir.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
1 çay kaşığı zencefil kaç kalori? Zencefil Tozunun 100 gramında 335 kcal kalori, ayrıca 1 Çay Kaşığı yani 3 gram Zencefil Tozunda 10 kalori bulunmaktadır.
Zencefilin bir diğer kullanım şekli de çiğ şeklindedir. Zencefili bir bardak suyun içerisine direkt olarak soğuk suyun içerisine ilave ederek bu şekilde tüketebilirsiniz. Zencefilin çiğ tüketimi de oldukça fazla yaygındır.
Taze zencefil çiğ olarak tüketildiğinde keskin ve hatta acı bir tada sahiptir. Bu sebeple çiğ olarak bir bardak suyun içine dilimlenip, limon ile birlikte tüketilebilir. Bunun yanında rendelenerek bal ile birlikte de tüketimi son derece yaygındır.
Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor.
Zencefilin yumuşak bir dokuda olması ve renksizleşmesi bozulduğunun işaretidir. Eğer zencefilin hem görünümü, hem de kokusu kötüleştiyse, kullanmadan çöpe atmanız gerekir. Toz zencefil, küflenmeye başladıysa, ağır bir kokusu varsa bozulmuş olma ihtimali yüksektir.
Zencefil çayını yapmak için öncelikle zencefilin dış kabuğunu soyarak işe başlamalısınız. Zencefilini dış kabuğunu soyduktan sonra 1 su bardağı suyu kaynattıktan sonra üzerine zencefil ekleyiniz. Ardından yaklaşık olarak 5 ila 10 dakika kaynattıktan sonra bu çaya isteğe bağlı olarak bal da ekleyebilirsiniz.
Zencefil çayı, kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlar ile etkileşmektedir. Bu tür ilaçlar kullanan kişilerin zencefil çayı tüketmeden önce kendilerini takip eden doktora danışmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri